Äidiksi tuleminen on yhtä aikaa ihana, jännittävä ja pelottava ajatus. Odotetun vauvan saapuminen maailmaan on elämää mullistavaa. Samalla odotusaikaan, synnytykseen ja vauvaan liittyy myös huolia: sujuuko kaikki hyvin, miten pärjään pienen ihmisenalun kanssa ja minkälaista se vauva-arki oikeasti on. 

Näiden lisäksi lapsen saaminen vaikuttaa merkittävästi etenkin äidin talouteen. Monet äidiksi haluavat pohtivat sopivaa aikaa lapsille myös uraan ja taloudelliseen tilanteeseen nähden, muun elämäntilanteen lisäksi. Voinko jäädä tässä vaiheessa pois töistä, miten työnantajani suhtautuu ja mitä työmahdollisuuksia menetän jäämällä juuri nyt äitiyslomalle ja mahdollisesti hoitovapaalle? Kelan laskureilla voi yrittää arvioida esimerkiksi tulevia tuloja, mutta silti tulevaisuutta on vaikea hahmottaa – onneksi Suomessa ja Pohjoismaissa äitien tilanne on erittäin hyvä muihin maihin verrattuna.

Minulla nämä ajatukset, iloineen ja huolineen, ovat erittäin ajankohtaisia – ensimmäinen lapsemme saapuu maailmaan loppukesästä. Lasta odotetaan suurella innolla ja rakkaudella. Lapsentuloon on varauduttu muun muassa laittamalla rahaa sivuun yllättäviä menoja varten, ja suunnittelemme myös jakavamme puolisoni kanssa vanhempain- ja hoitovapaan suurin piirtein puoliksi. Tässä vaiheessa joudumme kuitenkin esimerkiksi miettimään tarkkaan erilaisia kotiin tehtäviä suurempia hankintoja. Varmasti moni lapsia hankkinut tai lasta odottava on jakanut nämä mietteet, varautunut samoilla keinoilla ja huomannut vauvan saavuttua, että loppujen lopuksi kaikki sujuikin hyvin!

Lasten saanti tekee ison loven naisen lompakkoon

Suurimmaksi osaksi lapset hankitaan parisuhteeseen, ja lapsen ja koko perheen hyvinvoinnista on huolehtimassa kaksi aikuista. Niin epäreilulta kuin se kuulostaakin, näyttäisi tilanne olevan se, että äidit saavat suurimman taloudellisen iskun lapsenhankinnasta.

Tanskalaisella, erittäin laajalla aineistolla tehty tutkimus osoittaa, että ensimmäisen lapsen saaminen laskee äidin tuloja pitkällä aikavälillä noin 20 prosenttia alemmalle tasolle kuin mitä ne olisivat olleet ilman lapsen hankintaa. Toisin sanoen, vaikka äidin ansiotulot nousisivatkin myöhemmin, ovat ne eläkeikään saakka keskimäärin 20 prosenttia alhaisemmalla tasolla kuin olisivat olleet ilman lapsia.

Suoraan sanottuna tämä suututtaa valtavasti, etenkin kun Pohjoismaista puhutaan tasa-arvon mallimaina ja Suomessakin kannustetaan naisia ”synnytystalkoisiin”.  MustReadin Heikki Pursiainen kertoo tutkimustuloksista artikkelissaan näin: ”Miesten tulokehitykseen lasten saaminen ei vaikuta mitenkään. Ero miesten ja naisten ansiokehityksessä on dramaattinen ja se repeää heti ensimmäisen lapsen syntymän jälkeen”.

Tutkimuksen mukaan palkkaeroon, eli tutkimuksen termein lapsisakkoon vaikuttavat kolme tekijää: äitien matalampi osallistuminen työmarkkinoille, äitien vähäisemmät työtunnit lasten hankinnan jälkeen ja äitien matalampi palkkataso lasten hankinnan jälkeen. Tutkimuksen mukaan lapsisakko koostuu tasaisesti näistä kolmesta tekijästä, ja itse asiassa tämä lapsisakko selittää tanskalaisilla suurimman osan miesten ja naisten palkkaeroista. Pursiainen kertoo myös kuinka tutkimuksen mukaan lapsen syntymä vaikuttaa naisten urakehitykseen aivan eri lailla kuin miesten, ja naiset hakeutuvat lasten saannin jälkeen perheystävällisiin työtehtäviin huomattavasti miehiä enemmän. Usein nämä työtehtävät ovat huonommin palkattuja. Masentavaa luettavaa – lasten hankkiminen on useimmiten koko perheen yhteinen päätös, miksi äidin pitää kantaa siitä näin suuri taloudellinen taakka?

Aloitetaan tasa-arvotalkoot ja varaudutaan ajoissa

Mitä asialle voisi tehdä? Ensinnäkin, tämä antaa mahdollisuuden nykyisille ja tuleville isille tai puolisoille parhaaseen mahdolliseen äitienpäivälahjaan: jaa lapsenhoidon vastuut puoliksi äidin kanssa! Suomessa miehet voivat jäädä vanhempainvapaalle ja hoitovapaalle yhtä hyvin kuin naiset. Kukaan ei ole korvaamaton, eli jos äiti voi jäädä kotiin töistä sairaan lapsen kanssa niin yhtä hyvin isäkin voi.

Naisten kannattaa huomata se, että Suomessakin miesten ja naisten tuloero on suurin piirtein yhtä suuri kuin Tanskassa, ja se tarkoittaa myös noin 20 prosenttia pienempää eläkettä. Aloita siis varautuminen eläkeikään nyt jo siirtämällä osa tuloista, edes pieni osa, pitkäaikaisiin sijoituksiin. Pörssi ei kysy sukupuolta eikä vanhemmuusstatusta. Mitä aikaisemmin aloitat, sitä paremmin pääset hyötymään korkoa korolle ilmiöstä ja sitä paremmin turvattu eläkeikäsi on – mikä sen mukavampaa kuin, että mummona sinulla on mahdollisuus hemmotella itsesi ja myös tulevat lapsenlapsesi piloille!

Hyvää äitienpäivää kaikille tuleville ja nykyisille äideille ja mummoille! 

 

Lue myös neuvomme lapsen tuloon varautumisesta