Suomen Louhintakonsultit Oy tuottaa louhinta- ja räjäytysalan konsultointipalveluja. Toimitusjohtaja Juha Tuovinen kertoo, että yrityksen asiakaskunta koostuu sekä suurista että pienasiakkaista.

– Asiakkaitamme ovat kunnat, valtion virastot ja rakennusyritykset, sekä yksityiset asiakkaat – teemme paljon myös pientalolouhintaan liittyviä toimeksiantoja, Tuovinen listaa.  

Suomen Louhintakonsulttien tarina alkoi kesäkuussa 2015, kun kolme alalla pitkään ollutta kaverusta päätti perustaa yhteisen yrityksen. 

– Olimme toimineet alan muissa yrityksissä jo pitkään, 15–20 vuotta, joten meille oli ehtinyt muodostua omaa ajatusta sekä näkemystä siitä, miten asiat voisi tehdä paremmin.  Ja tietysti myös niin, että se olisi itselle mielekästä. 

Tuovisen mukaan uusi yritys otettiin markkinassa heti hyvin vastaan. Yrityksen kasvu viimeisen kolmen vuoden aikana on ollut voimakasta ja asiakaskunta on ollut alusta asti laaja. Kehityksen odotetaan jatkuvan noususuhdanteisena. 

– Tällä hetkellä yrityksessä on henkilökuntaa noin 10 henkilöä, joista kolme ovat perustajajäseniä, neljä vakinaista työntekijää sekä osa-aikaisia tai alikonsultteja.  Talouden tunnusluvut ovat erinomaiset. Onnistuimme perustamaan yrityksen oikeaan aikaan, rakennusalan buumin alla.  

Yrityksen kasvusuunnitelmat Tuovinen näkee maltillisena. Tarkoitus ei ole suunnata ulkomaille.

– Yritys kasvaa, mutta pyritään pitämään kasvu järkevänä ja hallittuna – liian nopeakaan kasvu ei ole hyvästä. Alalla on paljon kehityskohteita, ja kun ala kehittyy, niin samalla toimintamallien pitää kehittyä, Tuovinen summaa. 

Tavoite vaurastumisessa

 Tuovisen mielestä yrittäjyydessä on parasta sen mahdollistama kilpailuetu, pystymme toimimaan nopeammin ja joustavammin. 

Yrittämisessä on myös toinen puoli: kiire sekä taloudellisen pärjäämisen pohdinta ovat yrittäjälle tuttuja asioita. 

– Ei ole yrittäjää, joka ei murehtisi ja miettisi raha-asioita. Alalla on kova hintakilpailu, joten jotkut urakat pitää laskea hyvinkin pienellä katteella. Tarjouslaskentaan liittyy riskejä, jotka yrittäjänä kantaa. 

Tuovisen mielestä yrittäjäksi ei kannata ryhtyä, jos tarkoituksena on vain hankkia jokapäiväinen leipä pöytään. 

– Silloin lähtökohdat ovat väärät. Kyllä tavoite tulee olla vaurastumisessa. Kun lähdimme työntekijäpuolelta yrittäjäpuolelle, luovuimme työntekijän eduista ja olemme ottaneet henkilökohtaista riskiä. Yritysidean pitää olla niin hyvä, että se mahdollistaa vaurastumisen perustoimeentulon lisäksi. 

Danske Bankin yrittäjille teettämän kyselyn mukaan Suomalainen yrittäjä tavoittelee vaurastumista varsin maltillisesti. Isolle osalle, eli 37 prosentille yrittäjistä riittää päivittäinen pärjääminen. Melkein saman verran, 35 prosenttia, tavoittelee taloudellista riippumattomuutta.

Tulevaisuuden unelmana Suomen Louhintakonsulteilla on olla alan johtava yritys Suomessa. 

– Toivomme myös, että yritys toimii meidän osakkaiden osalta niin että voimme saada hyvää tulosta, vaikka pienennämme omaa työpanostamme. 

– Yrityksen arvo tulee muustakin kuin liikevaihdosta: henkilöstö ja asiakaskunta kasvattavat yrityksen arvoa ja tunnettuutta alalla. Meille on tärkeää työhyvinvointi, hyvä henkilöstö ja se, että vastuuta voidaan jakaa niin, että me osakkaat voimme pikkuhiljaa antaa yhä suurempaa roolia yrityksen toiminnassa vakinaiselle henkilökunnalle. 

Tutustu Yrittäjän taloudellinen mielenrauha -kyselyyn

Suomen Louhintakonsultit Oy

on 2015 perustettu riippumaton louhinta- ja räjäytysalan konsultointiyritys, joka tarjoaa asiantuntijapalveluja pääasiassa maanrakentamiseen liittyvissä työvaiheissa, joista aiheutuu tärinähaittaa ympäristölle. 

Yrityksen liikevaihto vuonna 2017 oli noin 1,2 miljoonaa euroa.