Melkein saman verran, 35 prosenttia, tavoittelee taloudellista riippumattomuutta. Jälkimmäisen joukkoon kuuluu Comodo Asunnot Oy:n toimitusjohtaja Johanna Latvala.

– Visioni yritykselle on aina ollut kasvu, mutta oman aikansa se on vienyt, Latvala toteaa. Comodo on kasvanut reilussa kymmenessä vuodessa yhdestä kalustetusta asunnosta yli 100 asunnon majoitusyritykseksi.

Latvala on juuri saanut päätökseen hankkeen, jossa yritykselle rakennettiin oma digitaalinen varausjärjestelmä. 

– Emme löytäneet markkinoilta meille sopivaa valmista ratkaisua, joten päätimme rakentaa oman. Moni piti ideaa hulluna, mutta me olemme tähän todella tyytyväisiä. Uusi järjestelmä automatisoi monia työvaiheita, jolloin aikamme vapautuu kaikkein tärkeimpään, asiakaskohtaamisiin.

Comodo kartoittaa Tekesin avulla myös mahdollisuuksia kansainväliseen laajentumiseen.

– Kun työkalut tukevat skaalautumista ja yrityksellä on selkeä missio, mahdollistaa se katseen kääntämisen myös maan rajojen ulkopuolelle. 

Muiden työllistäminen palkitsee

Vuonna 2007 Johanna Latvala oli vielä palkkatöissä. Hänellä oli oma vuokra-asunto, jonka hän päätti laittaa väliaikaisesti vuokralle eräälle vierailevalle tutkijalle. Silloin hän alkoi miettiä, että mitä jos asuntoja olisi lisää. 

– Olin työssäni Finnairilla kolunnut lukuisia ankeita hotellihuoneita. Kaikki paljon matkustavat tietävät, että ilmastointiin ja kloorinhajuun kyllästyy aika nopeasti.

Latvala mietti, miksei hotellin sijaan voisi asua kodinomaisemmassa ympäristössä. Yrityksen perustaminen tuli pian ajankohtaiseksi. 

– Yrittäjänä minua motivoi ennen kaikkea se, että saan viedä ja ohjata yritystä siihen suuntaan, jonka koen itse merkitykselliseksi.

Ensimmäisen työntekijän palkkaaminen on aina yrittäjälle jännittävä paikka. 

– Kun yritys kasvaa, yrityskulttuurin ja arvojen miettiminen on tosi tärkeää. Siihen olemme käyttäneet Comodossa paljon aikaa.

Yritys työllistää tällä hetkellä 7 henkilöä. Lisäksi alihankkijoiden kirjo on suuri. Heidän löytäminen ja kouluttaminen on erittäin tärkeä osa palvelukokonaisuutta. 

– Heidän täytyy jakaa arvomme ja visiomme korkeasta laadusta. Puhumme yrityksessä paljon siitä, miten me tuomme asuntoihimme rakkautta ja välittämistä. 

Latvala puhuu Comodo-perheestä, joka on hänelle koko tekemisen ydin. 

– Mielestäni on mahtavaa, ettei kaikkea tarvitse tehdä yksin. Muiden työllistäminen on itselläni ollut koko ajan yrityksen kantava ajatus.

Tavoitteena taloudellinen riippumattomuus

Comodo on kasvanut vuosien aikana tasaisesti kysynnän mukaan. Yrityksen ensitaival ajoittui taloudellisen taantumaan aikoihin ja kun talous pääsi vauhtiin, yrityksen oli helppo jatkaa kasvamista.

Yrittäjänä Latvala tavoittelee pitkällä aikavälillä taloudellista riippumattomuutta ja on hiljalleen rakentanut itselleen taloudellista puskuria. Johanna omistaa edelleen omistusasuntoja myös omissa nimissään. Sopivien sijoitusasuntojen löytäminen on aikaa vievää, mutta palkitsevaa.

Yrittäjänä joutuu alati varautumaan mahdollisiin ilmakuoppiin. Latvalan mielestä liika suunnitelmallisuus kuitenkin tappaa yrittäjyyden.

– Jos laskelmoi liikaa, ei varmaan uskalla ryhtyä yrittäjäksi alun perinkään.

Raha on Latvalalle kuitenkin vain yksi mittari.

– Kantava ajatukseni elämässä on se, että haluan olla läsnä oikeissa paikoissa ja silloin kuin minua tarvitaan. Haluan toimia yrittäjänä jollain tavalla loppuelämäni. Vaikka yrittäjän vastuu on suuri, missään muualla ei saa tällaista vapautta.

Tutustu yrittäjän taloudellinen mielenrauha -tutkimukseen.