– Kunnon suunnitelma pitäisi tehdä ainakin viisi vuotta etukäteen, huomauttaa yrityspankin johtaja Matti Vainionpää

Usein ollaan hieman myöhässä jo lähtötilanteessa. Tämän lisäksi ja osittain tästä johtuen iso osa suomalaisista yrityksistä ei ole myyntikelpoisia, toteaa myös omistajanvaihdosta vauhdittava Omistajanvaihdosfoorumi.

Yrityksestä luopumista suunniteltaessa on hyvä ottaa huomioon oman talouden suunnitelma, yrityksen rakenne ja rahoitusvaihtoehtojen kartoittaminen.

Extrakassaa on hyvä olla olemassa, sillä omistajanvaihdosta voi joutua itsekin rahoittamaan alussa jonkin aikaa. Ostaja-osapuolella ei välttämättä ole varaa maksaa koko kauppahintaa kerralla.

Miten vaurastut yrittäjänä?

Omistajanvaihdos aiheuttaa tutkitusti myös stressiä. Jos omistajanvaihdos tuntuu jo asiana hankalalta, kehottaa Vainionpää jokaista yrittäjää kysymään itseltään: kuinka kauan haluan olla töissä? 

– Vaurastumisen suhteen yrittäjällä on oikeastaan kaksi vaihtoehtoa: tehdä omasta yrityksestä myyntikelpoinen tai säästää kunnolla eläkettä varten.
Myyntikelpoisuus viittaa siihen, miten yritys on saanut aikaa kasvua ja miten paljon bisnes on tiettyjen avainhenkilöiden varassa. 

– Suomalaiset yritykset ovat varsin varovaisia kasvun hakemisessa ja erityisesti velan ottamisessa kasvun rahoittamiseksi. On kiinnostavaa, että iso osa suomalaisista yrityksistä on täysin velattomia. Kuitenkin monilla yrityksillä olisi mahdollisuus ottaa velkaa pienellä riskillä kasvun vauhdittamiseksi, 
Vainionpää toteaa. 

Mieti eläkettä ajoissa

Omistajanvaihdostilanteessa kolkutellaan usein eläkeikää, jolloin ajoissa tehty eläkesuunnitelma on yrittäjän paras ystävä. Pankin kanssa on hyvä käydä 360 varallisuudenhoitokeskustelu eli kartoittaa varallisuus ja laskea aito eläketurvan määrä. Tämän perusteella voidaan pohtia miten omaa eläkettä voi mahdollisesti parantaa jatkoa ajatellen. 

Yrittäjät ovat usein niin kiinni operatiivisessa toiminnassa, ettei tulevaisuutta ehditä hahmotella.

– Kaikilla on lupa vaurastua ja yrittäjillä on siihen hyvät mahdollisuudet, kunhan vaan aloitamme ajoissa, Vainionpää kannustaa.