Edes Yhdysvaltojen 10 vuoden valtionlainan koron pysyminen 3 % yläpuolella ei aiheuttanut huolia markkinoille. Italian hallituksen muodostuminen saattaa tuoda paikallista epävarmuutta tällä viikolla, mutta tärkein ajuri tulee olemaan ostopäällikköindeksien julkaisu. Uskomme, että ne kertovat siitä, että tilapäinen pehmeys talouskasvussa on menossa ohi ja olemme palanneet kasvun tielle.

Loppu ei häämötä

 Markkinoilla on lyhyt muisti – vain noin kuukausi sitten kauppasotapelot ja painajaiset taantuman alkamisesta olivat päällimmäisinä sijoittajien mielissä. Kuten yleensäkin, lyhyellä aikavälillä markkinat ylireagoivat muutoksiin taloudessa tai geopolitiikassa. Nyt kun sijoittajat ovat voineet huomata, että maailma tai talouskasvu ei ole päättymässä huomenna, markkinoiden heilunta on laskenut ja merkittävimmän pörssi-indeksit ovat jo suurin piirtein alkuvuoden tasoilla.

Luonnollisesti olemme hitaasti siirtymässä kohti suhdanteen myöhäistä vaihetta etenkin Yhdysvalloissa, mutta viime viikolla julkaistut talouden tilaa kuvaavat indikaattorit Empire Manufacturing Survey ja Philadelphia Fed Business Outlook Survey osoittivat, että Yhdysvaltojen talous on yhä voimissaan. Markkinoiden suhteellisen hidas kyky sopeutua uusiin olosuhteisiin näkyy hyvin siinä miten markkinat reagoivat nyt Yhdysvaltojen 10 vuoden valtionlainan koron noustua pysyvämmin 3 % yläpuolelle. Alkuvuodesta markkinat heiluivat kovasti korkojen noustessa, mutta nyt markkinat eivät reagoineet koska ajatukseen on ehditty sopeutua alkuvuoden aikana.

Luokan häiriköt aiheuttamassa meteliä

Tietenkin jotain tummia pilviä on aina olemassa. Italian populistisen hallituksen muodostaminen ja heidän tulevat poliittiset päätökset tulevat jatkossakin heiluttamaan Italian valtionlainan korkoa. Todennäköisesti valtion menot tulevat kasvamaan. EU:lla ja EKP:lla tulee olemaan kädet täynnä tilanteen hallitsemiseksi jatkossa. Trumpin ja Pohjois-Korean tapaamisen peruminen heiluttaisi myös markkinoiden tunnelmia.

PMI-paniikki peruutettu

Tällä viikolla näemme jännittäviä PMI- eli ostopäällikkö indeksien julkaisuja Euroopassa ja Yhdysvalloissa. Euroopassa, huhtikuun PMI-lukema oli samalla tasolla maaliskuun luvun kanssa laskettuaan aiempina kuukausina. Toukokuun PMI:n pitäisi olla myös samoissa tasoissa: korkeampi öljyn hinta on saattanut vähän vähentää aktiviteettia, mutta toisaalta halvempi euro on todennäköisesti tukenut etenkin vientiyhtiöiden toimintaa. Jos PMI pysyy samoilla tasoilla tai nousee, osakkeet myös nousevat, tarkoittaen sitä, että ainakin osittain huonon sään heikentämä kasvuvauhti palaisi aiemmille urilleen. Yhdysvalloissa kestohyödykkeiden tilauksien pitäisi heijastella samaa vahvaa aktiviteettia, joista viime viikon sentimentti-indikaattorit jo kertoivat.

Fedin kokouksen muistio on myös mielenkiintoinen julkaisu etenkin liittyen inflaatiotavoitteen asettamiseen – kysymys onkin antaako Fed inflaation nousta hetkellisesti tavoitetason yläpuolelle. Muutokset koronnosto-odotuksissa vaikuttaa osakemarkkinoihin. Kaiken kaikkiaan, tämän viikon talouslukujen pitäisi tukea markkinoita. Vahva tuloskausi ei oikein näkynyt yhtä vahvana osakemarkkinoiden kehityksenä johtuen markkinoiden yllä roikkuneista tummista pilvistä. Nyt kun taivas on kirkkaampi, markkinoilla pitäisi olla tilaa reagoida voimakkaammin. Pidämme siis ylipainon osakkeissa, ja sieltä suosimme yhä eurooppalaisia ja kehittyvien markkinoiden osakkeita.

Tämä on Danske Bankin ekonomistien pikakommentti, joita julkaistaan mielenkiintoisten Suomea koskevien talouslukujen julkaisun jälkeen. Kommentissa ei ole tarkoitus toistaa tilastolukuja; sen sijaan Danske Bankin ekonomistit arvioivat uuden informaation tultua julki taustoja, vaikutuksia ja näkymiä lyhyesti. Lisätietoja saa pyydettäessä. Pikakommentit ovat Danske Bankin ekonomistien näkemyksiä aiheesta viestin lähetyshetkellä. Pankki ei takaa kommentoitujen tietojen, arvioiden ja mielipiteiden oikeellisuutta tai täydellisyyttä eikä vastaa mistään suorista tai epäsuorista kuluista, vahingoista tai menetyksistä, joita kommentin tai sen sisältämien tietojen käyttö mahdollisesti voi aiheuttaa. Kommenttia ei voida missään tilanteessa pitää yksilöllisenä sijoitusneuvontana, arvopaperien myynti- tai ostotarjouksena tai kehotuksena arvopaperi- tai muuhun kaupankäyntiin. Tämä materiaali ei ole laissa tarkoitettua sijoitustutkimusta. Materiaali sisältää Danske Bankin omistamaa immateriaalioikeudellisesti suojattua aineistoa, johon Danske Bank pidättää kaikki oikeudet. Mikäli viestin sisältöä lainataan missään muodossa, tapahtuu se täysin lainaajan omalla vastuulla. Lähteenä tulee mainita Danske Bank ja ekonomistin nimi.