Kasvuyrityksen alkutaival on useimmiten rahoituksen järjestämistä ja tuotekehitystä. Alkuvaiheen rahoitus tulee useimmiten kolmesta lähteestä: yrittäjiltä ja heidän lähipiiriltään, enkelisijoittajilta tai julkiselta sektorilta.  Rahoitusta julkiselta puolelta tarjoavat muun muassa Business Finland, Finnvera, alueelliset ELY-keskukset ja Euroopan Unionin kasvurahoitusohjelmat. Jos yrittäjällä on omaisuutta, kuten velaton asunto, yrittäjä voi hakea henkilökohtaista lainaa, jonka sijoittaa yritykseen.

 

Mitä Danske Bankin Hub Invest tarjoaa?  

Danske Bank on monella tapaa kasvuyrityksen apuna jo alkumetreiltä lähtien. Järjestämme vuosittain Hub Invest-ohjelman, joka tuo yhteen yksityispankkimme enkelisijoittajat ja potentiaalisimmat kasvuyritykset Suomessa, Ruotsissa, Tanskassa sekä Norjassa. 

Kasvuyritysalusta The Hub on suunniteltu palvelemaan nimenomaan kasvuyritysten aikaisen vaiheen tarpeita. ”Täysin ilmaisella alustalla on tarjolla Hub Investin kaltaisten hankkeiden lisäksi sijoittajakontakteja, erilaisia työkaluja sekä ennen kaikkea rekrytointipalvelu, jonka kautta välitimme pelkästään viime vuonna yli 190 000 työhakemusta Pohjoismaissa”, kertoo kasvuyritysliiketoiminnasta vastaava johtaja Teppo Havo Danske Bankista. 

Nopeasti kasvavat ja liiketoimintaansa skaalaavat yritykset törmäävät usein toiminnassaan pankkijärjestelmän jäykkyyteen. Me olemme ratkaisseet ongelman luomalla kasvuyrityksiin keskittyvän tiimin, jonka erikoisasiantuntijat ymmärtävät nopean kasvun ja kansainvälistymisen mukanaan tuomat erityistarpeet. 


Voit hakea Hub Invest -ohjelmaan täältä.

 

Skaalautuvien yritysten nopea kasvu luo käyttöpääomahaasteita 

Skaalautumisvaiheessa yrityksen kasvu on niin nopeaa, että omistajilla ja johdolla voi olla haasteita pysyä tahdissa. Käyttöpääoman puute on näistä haasteista konkreettisin. Skaalautumisvaiheen tyypillinen tilanne on, että tuottoisia projekteja olisi, jos vain olisi resursseja. Käyttöpääomapuskurin, eli kassan ja soveltuvan tililimiitin ansiosta yritys voi tarttua näihin projekteihin ja palkata tarvittavat tekijät ennen kuin projektin kassavirrat realisoituvat. 

Tililimiitin vakuudeksi kasvuyritysten kohdalla  käytetään usein Finnveran takausta kasvuyritysten kohdalla. Riittävän suuri käyttöpääomapuskuri mahdollistaa sen, että ympäristön kasvumahdollisuuksiin voidaan tarttua, eikä potentiaalisia hankkeita mene turhaan ohi.

 

Vaihtoehdot kasvuyrityksen investointien rahoitukseen 

Kasvuyrityksen investoinnit ovat usein perinteisistä hankkeista poikkeavia. Siinä missä konepaja tai kuljetusliike laajenevat kone- ja kalustokantaa kasvattamalla, kasvuyrityksillä kasvuinvestoinnit voivat tarkoittaa ennemminkin yrityskauppoja ja tuotekehitysinvestointeja. Näiden kasvuinvestointien rahoittaminen rakentuu tyypillisesti perustajien omista varoista, pankin rahoitusratkaisuista ja julkisen sektorin rahoituksesta.

Perustajien mahdollisuudet lainata omia varoja yritykselleen ovat yleensä rajatut, ja siitä syystä pääomasijoittajien mukaan saaminen on kasvuyritykselle erittäin tärkeää. Ulkopuoliset sijoittajat tuovat kasvuyritykselle uskottavuutta, ulkopuolista osaamista ja verkostoja.


Entä jos kassa on jo kunnossa?

Kun yrityksellä on riittävästi omaa pääomaa ja kassavirta on vahvan nousujohteinen, pankilla on tarjota useita ratkaisuja kasvun vauhdittamiseksi. Perinteisten yrityslainojen lisäksi nopean kasvun rahoitukseen soveltuvat erityisen hyvin myös joustavat rahoitustuotteet, kuten rahoitus- ja valmiusluottolimiitit. Näillä ratkaisuilla yritys voi nostaa lyhytaikaisia kertalyhenteisiä luottoja limiittisopimuksen puitteissa. Tämä rahoitusmuoto soveltuu erittäin hyvin esimerkiksi ketterän yritysostostrategian toteutukseen. Kasvuyritykselle löytyy vakuusvaihtoehtoja muun muassa Finnveran takauksista. 

Julkisen sektorin rahoitus sopii erityisesti kansainvälistä laajentumista havittelevalle yrityksille. Julkista tukea hakevalle yritykselle löytyy runsaasti eri rahoitus- ja takausvaihtoehtoja. Jos tavoitteenasi on nopea kasvu ja kansainvälistyminen, Danske Bank on paras partnerisi kaikissa yrityksesi pankkiasioissa. 

Haluamme olla mukana kasvupolullasi –
ota meihin yhteyttä!