Yhdysvaltojen ja Euroopan unionin asettamat pakotteet ovat olleet jo muutaman vuoden ajan osa Venäjän arkea. Vaikuttaa siltä, että pakotteet ovat tulleet jäädäkseen, mahdollisesti jopa vuosikymmeniksi. Euroopan unioni saattaa kuitenkin joutua miettimään pakotteiden tulevaisuutta, sillä Venäjä on yksi EU:n tärkeimmistä kauppakumppaneista.

Venäjällä seurataan Yhdysvaltojen marraskuisia parlamenttivaaleja jännityksellä, sillä näiden lopputulos voi vaikuttaa Venäjän pakotetilanteeseen. Vaaleja edeltävissä keskusteluissa on myös  noussut esiin mahdollinen pakotteiden lisääminen ennen vaaleja.

-Poliittiset ja geopoliittiset riskit on muistettava. Venäjän kannalta on tärkeää nähdä, miten Yhdysvaltojen poliittinen tilanne kehittyy, muistuttaa Danske Bankin strategi Vladimir Miklashevsky.

Myös Venäjä valmistautuu kevään presidentinvaaleihin. Talouskehityksen kannalta näitä vaaleja ei kuitenkaan pidetä merkityksellisinä, sillä vaalien tulos on ennakoitavissa eikä yllätyksiä odoteta.

Suomen vienti hitaassa nousussa

Venäjän talousprotektionismi kasvaa edelleen pakoteympäristössä. Esimerkiksi valtion yritykset joutuvat suosimaan Venäjällä tapahtuvaa tuotantoa. Venäjä pyrkii kohti suurempaa omavaraisuutta rajoittamalla ulkomaisten yritysten Venäjän ulkopuolella tuotettujen tavaroiden pääsyä markkinoille.

-Vaikka Suomen kauppa itään on kasvanut kaksinumeroisin luvuin viime aikoina, niin matkaa huippuvuosiin on vielä paljon. Vientiyritykset hyötyvät vakiintuneesta ruplan kurssista. Toisaalta taas venäläisten heikko ostovoima tuo hankaluuksia liiketoiminnalle. Tällä hetkellä investoinnit vaikuttavat keskittyvän jo Venäjällä toimiviin yritykseen eikä niinkään toimintaa aloittaviin, Miklashevksy toteaa.

Artikkelin sisältö perustuu ’’ Katsaus Venäjän talouteen – kasvu, investointinäkymät ja pakotteet’’ –webinaariin. Webinaarin asiantuntijat Danske Bankin vanhempi ekonomisti ja strategi Vlamidir Miklashevsky sekä Venäjän Danske Bankilla asiakasvastaavana työskentelevä Oskari Laukkanen käyvät läpi Venäjän talouden tämän hetken tilannetta sekä tulevaisuuden näkymiä. Webinaarin voit katsoa tästä.