Toimintaohjeet, jos epäilet joutuneesi tietovuodon uhriksi

Kyberturvallisuuskeskus ja rikosuhripäivystys ovat koonneet toimintaohjeet tietovuodon uhriksi joutuneille.

Finanssiala 26.10.2020: Pankkilainaa tai pikavippiä ei varastetuilla tiedoilla heru

 

Milloin olla yhteydessä pankkiin?

Tämän hetkisen tiedon mukaan Vastaamo-tietomurron yhteydessä ei ole vuotanut pankkiasiointiin liittyviä tietoja.  Pankkiin kannattaa olla yhteydessä silloin, jos huomaat tilitapahtumissasi jotain, mitä et tunnista.  Jos epäilet, että pankkitunnustesi tai luotto- ja pankkikorttitietosi ovat joutuneet ulkopuolisen haltuun, voit sulkea ne itse verkkopankissa.  Ohjeet löydät Asiakaspalvelu-sivulta. Yleisesti digitaalinen asiointi pankin kanssa on turvallista ja pankkitunnusten käyttö sekä maksaminen on turvattu useammalla turvatekijällä. Muistathan myös, ettei pankki koskaan kysy pankkitunnuksiasi tai luottokorttitietojasi puhelimitse tai sähköpostitse.

Yleisimmin kysytyt kysymykset

 1. Tuleeko pankille tehdä ilmoitus, jos on joutunut tietomurron uhriksi?
  Pankkiin kannattaa olla yhteydessä, mikäli rikollinen on saanut käsiinsä pankkitunnuksesi tai luotto- ja pankkikorttisi tiedot. Lisäksi yhteydenotto on tärkeää, mikäli epäilet tai huomaat tilitapahtumissasi jotain, mitä et tunnista esim. ulkomaanmaksu.

 2. Miten tietojani voidaan käyttää?
  Pankkitunnusten avulla rikollinen saattaisi päästä käsiksi verkkopankkiisi ja muihin sähköisiin palveluihin, jonne kirjaudutaan pankkitunnusten avulla. Nykyinen sähköinen tunnistautuminen joko tunnistussovelluksella tai sähköisellä tunnistuslaitteella suojaa asiakkaita aiempaa paremmin, koska niiden saaminen rikollisen haltuun olisi tämäntyyppisen rikoksen yhteydessä harvinaista.  Pankkitunnukset voi itse sulkea verkkopankissa valikon kohdassa 'Omat asetukset > Muuta pankkitunnusten tietoja tai lukitse ne'. Mikäli et ole luovuttanut pankkitunnuksiasi toiselle henkilölle, ei niitä ole välttämätöntä sulkea.

  Luottokorttitietojen osalta rikollisella olisi mahdollisuus tehdä ostoksia niissä kauppapaikoissa, jotka eivät edellytä pin-koodia tai tunnistautumista ostamisen yhteydessä. Luottokortin voi helposti sulkea tilapäisesti itse mobiilipankissa.

 3. Olen maksanut käynnit Vastaamolle laskulla, joten ovatko pankkitunnukseni vaarassa?
  Jos et ole luovuttanut pankkitunnuksia ulkopuoliselle, on laskunmaksu ollut turvallista.

 4. Kannattaako verkkopankkitunnukset tai pankkikortti sulkea?
  Pankkitunnukset tai pankkikortti kannattaa sulkea, mikäli rikollinen on saanut käsiinsä pankkitunnuksesi tai luottokorttisi tiedot. Suljet pankkitunnukset ja korttisi helpoimmin verkkopankista. Pankkitunnukset suljet verkkopankin valikon kohdassa 'Omat asetukset > Muuta pankkitunnusten tietoja tai lukitse ne'.  Voit sulkea korttisi tilapäisesti mobiilipankissasi kohdassa 'Kortit > kortti, jonka haluat sulkea > Mahdolliset toimenpiteet kortille > Sulje kortti'. Verkkopankissa voit sulkea korttisi ylävalikosta kohdasta Kortit ja valuutta > Kortin tiedot. Valitse kortti, jonka haluat sulkea ja klikkaa Sulje kortti -painiketta.

 5. Miten voin estää, ettei rikollinen ota luottoa nimissäni? 
  Suomessa on kaksi palveluntarjoajaa, Suomen Asiakastieto Oy ja Bisnode Finland Oy, joiden verkkosivuilta oman luottokiellon voi hankkia. Oma luottokielto estää tekemästä mitään luotollisia ostoksia. Se on ikään kuin maksuhäiriömerkintä, jonka voit asettaa itse itsellesi; sen jälkeen sinun henkilötiedoillasi ei voi saada luottokorttia, ottaa pankkilainaa tai tehdä ostoksia osamaksulla. 

  Kynnys luottokiellon ottamiseen kannattaa pitää kohtuullisen korkeana. Se on järkevä hankinta, jos epäilee identiteettivarkautta tai henkilöpaperit ovat kadonneet. Luottokielto on kuitenkin järeä toimenpide, jota ei ole syytä hankkia varmuuden vuoksi. Luottokieltoa kevyempi vaihtoehto on omien luottotietojen seuraaminen, jonka voi tehdä joko Suomen Asiakastiedon ja Bisnoden kautta. 

 6. Jos olen tehnyt luottokiellon, miten pankkiasiointini sujuu jatkossa? 
  Oman luottokiellon voi purkaa itse milloin vain palveluntarjoajan kautta. Muutoin luottokielto päättyy kahden vuoden kuluttua sen ottamisesta. 
  Pankkiasiointi yleisesti sujuu normaalisti luottokiellon ollessa voimassa.

 

 

 

Kiinnostuitko?
Tervetuloa Danske Bankiin.