Danske Kultapossutili
– Lapsen ensimmäinen oma tili, joka opettaa säästämistä
Tili, jolla säästät ja kerrytät pesämunaa lapselle. Vanhemmat ja läheiset voivat tehdä Kultapossutilille lahjoituksia, ja säännöllisestä säästämisestä palkitaan bonuskorolla.
Avaa tili verkkopankissa
Valitse päävalikossa Tilit > Avaa tili > Tili lapselle
Lapsen oma tili rahankäytön opetteluun
Lapsen ensimmäinen tili sopii säästämisen ja rahan käytön opetteluun. Vanhempien lisäksi myös muut lapsen läheiset voivat tehdä tilille talletuksia. Säännöllisestä tilisäästämisestä palkitaan bonuskorolla.
Pesämuna tulevaisuuden täysi-ikäiselle
Varat voidaan säilöä odottamaan lapsen kasvamista täysi-ikäiseksi. Näin pesämuna säästyy opiskeluun tai muuhun isompaan hankintaan. Myös isovanhemmat, kummit ja muut läheiset voivat tallettaa varoja lapsen tilille säännöllisesti tai kertamaksuina.
Bonuskorko säännöllisellä kuukausisäästämisellä
Säästöille maksetaan 0,25 % peruskoron lisäksi 1,5 %, jos tilille tallettaa säännöllisesti vähintään 30 euroa kuukaudessa.
Käyttöoikeus
Huoltajat saavat automaattisesti yhteisen käyttöoikeuden lapsensa tiliin. Yksinhuoltajalla on käyttöoikeus automaattisesti yksin. Jos huoltajia on kaksi, on myös mahdollista sopia, että vain toinen huoltajista käyttää tiliä. Jos molemmilla huoltajilla on käyttöoikeus yhdessä, sekä esimerkiksi tilisiirto lapsen tililtä kuin käyttöoikeuksien muutos edellyttävät kummankin huoltajan hyväksyntää.
Huoltajat voivat ilmaista suostumuksensa molemmissa tapauksissa lähettämällä viestin mobiili- tai verkkopankin kautta tai soittamalla tunnistautuneena asiakaspalveluun. Tämä edellyttää sitä, että molemmilla huoltajilla on Danske Bankin pankkitunnukset. Jos toisella huoltajalla ei ole pankkitunnuksia, esimerkiksi käyttöoikeuksia on mahdollista muuttaa ainoastaan asioimalla yhdessä konttorilla ajanvarauksella.
Lapsilisät talteen
Jos haluat lahjoittaa lapsilisät lapselle, sopii tämä tili siihen mainiosti. Yhden lapsen lapsilisän voi lahjoittaa lapselle verovapaasti. Lapsilisistä voi kertyä mukava summa, jonka voi käyttää esimerkiksi lapsen ajokortin hankintaan tai antaa lapselle käyttöön hänen täytettyään 18 vuotta.
Jos haluat laittaa säästöt töihin, voit harkita myös säästämistä rahastoihin kuten Danske Kultapossurahastoon.
Valittava säästökohde riippuu aina huoltajien riskinottohalukkuudesta, tappionkantokyvystä, tuottotavoitteesta ja sijoitusajan pituudesta. Pitkä sijoitusaika auttaa tasaamaan sijoituksen arvonvaihtelua. Pitkällä aikavälillä osakkeet ovat yleensä parhaiten eri omaisuusluokista.
Pitkällä aikavälillä korko- ja osakesijoitusten välisen painotuksen merkitys korostuu. Jos säästää esimerkiksi lapsilisän noin 95 euroa kuukaudessa osakesijoituksiin ja tuotto-oletus olisi 8 %, on kasassa 18 vuoden jälkeen noin 23 400 euroa. Kahdeksan prosentin tuotto-oletus vastaa pitkän aikavälin osakemarkkinoiden keskimääräistä tuottoa.
Jos taas säästää saman 95 euroa kuukaudessa, mutta pienemmällä riskillä korkosijoituksiin ja tuotto-oletus olisi 4 %, on kasassa 18 vuoden jälkeen noin 15 700 euroa. Tuotto-oletusten toteutuessa ero olisi siis varsin suuri.
Tuotto-oletusten osalta pitää kuitenkin muistaa, että ne ovat suuntaa antavia eikä sijoitusten toteutuvasta tuotosta tai siitä että valittujen sijoitusten arvonkehitys olisi esitettyjen tuotto-oletusten mukainen tai aina positiivinen, ei ole takeita. Historiallinen tuotto ei ole tae tulevasta, vaan sijoitusten pääoman voi menettää joko osittain tai kokonaan.
Lue myös
Lapsen pankkipalvelut
Pankkipalvelut lapselle ja nuorelle — mitä kaikkea niihin kuuluu?
Tilit
Danske Nuorisokäyttötili
Oma käyttötili ja maksukortti alle 18-vuotiaan nuoren omien päivittäisten raha-asioiden hoitamiseen.
Opas
Lapselle säästäminen
Tänään on paras hetki aloittaa lapselle säästäminen. Tutustu erilaisiin vaihtoehtoihin kuten säästötilin, arvo-osuustilin tai osakesäästötilin avaamiseen lapselle.