Lapset muuttavat pois kotoa

Lapsien muuttaessa pois kotoa, he eivät ole ainoat joilla elämä muuttuu. Elämässäsi alkaa nyt uusi vaihe, jolloin voit tarkastella myös talouttasi uudella tavalla.

 • 1. Kotona on hiljaisempaa

  Kun lapset ovat muuttaneet pois kotoa, ruokapöydässä on tyhjempää, pyykättävää on vähemmän ja suihkua käytetään harvemmin, mutta ainakin alkuvaiheessa monet vanhemmat auttavat lapsia rahallisesti ja muuna apuna uuden elämän alkuun. Kun lapsen muuttamisesta on kulunut enemmän aikaa, voi rahaa jäädä kuukaudessa käteen ja käytettäväksi muihin asioihin.

 • 2. Varautuminen eläkkeeseen tai itseensä panostamiseen

  Kun rahaa on kuukaudessa enemmän käytössä, voi olla paikallaan tarkistaa kuukausisäästöjen summat. Jos et ole vielä aloittanut säästämistä, nyt on hyvä aika aloittaa.

  Eläkeaikaan on hyvä varautua ja mitä lähempänä olet eläkkeelle jäämistä, sitä tiukemmin säästämisen tahtia on syytä kiristää jotta voit taata itsellesi haluamasi tulotason.

  Tutustu neuvoihimme eläkkeeseen varautumiseen: Eläkeikä lähenee

  Voit myös halutessasi säästää vaikkapa siihen haaveeseen, joka on ollut tähän asti ”sitten joskus” ja toteuttaa sen. Tai yksinkertaisesti vain elää hieman huolettomammin, kun rahaa ja aikaa on enemmän käytössä.

 • 3. Lisää vai liian paljon tilaa?

  Nykyinen koti on todennäköisesti mitoitettu perheen tarpeisiin. Lapsien muutettua pois kotoa, tilaa on todennäköisesti käytettävissä reilummin. Lapsen huoneesta voi suunnitella vierashuoneen yövieraiden varalle tai harraste-/työhuoneen omaan käyttöön.

  Asunto voi myös tuntua liian isolta tai tyhjältä, jolloin voi olla hyvä miettiä pienempään asuntoon muuttamista yhtenä vaihtoehtona. Pienempi asunto voi tarkoittaa pienempiä ylläpitokuluja tai keskeisempää sijaintia, lähempänä palveluita.

  Asumismuotoa voi alkaa miettiä myös jo eläkepäiviä silmälläpitäen.

  Tutustu kodin vaihtoon: kiinteistömaailma.fi
 • 4. Vakuutukset kuntoon

  Kun lapset ovat muuttaneet pois, kannattaa tarkistaa vakuutuksien tila. Et välttämättä tarvitse enää niin kattavia vakuutuksia, kun perheen koko on pienempi. Danske Etuasiakkaana saat hyvät alennukset Fennian vakuutuksista kaikissa elämänvaiheissa.

  Tutustu vakuutuksiin: fennia.fi
 • 5. Nuorten tukeminen

  Vaikka lapset ovat lähteneet kotoa pois, he saattavat silloin tällöin tarvita apuasi tai voit halutessasi sitä tarjota heille itse. Halutessasi voit tukea nuoria taloudellisesti esimerkiksi lahjoittamalla tai antamalla ennakkoperintöä.

  Tutustu mahdollisuuksiin: Sukupolvelta toiselle

Oliko tästä sisällöstä sinulle hyötyä?

Lue myös


Kiinnostuitko?
Tervetuloa Danske Bankiin.

Content is loading
Show more rows: All table rows are already visible for screen readers.
Show less rows: All table rows are already visible for screen readers.