ASP-tili
– Asuntosäästötilillä kiinni omaan omistusasuntoon

ASP eli Asunto­palk­kio­jär­jestelmä helpottaa 15-44-vuotiaan henkilön ensiasunnon hankintaa. ASP-säästösopimuksen tehtyäsi voit kerryttää ASP-tilille varoja ensiasuntoasi varten. Kun asunnon osto tulee ajankohtaiseksi, saat ASP-säästösopimuksen ehtojen täyttyessä verottoman koron säästöillesi sekä valtiontakauksen lisävakuutena asuntolainallesi.

Ota yhteyttä ja aloita ASP-säästäminen
Valitse puhelinvalikossa Lainat

Oletko jo ASP-säästäjä? Hae ASP-lainaa

Saat säästöillesi verottoman koron

ASP-säästösopimuksen ehtojen täyttyessä, Danske Bank tukee ASP-säästäjää maksamalla säästöille asuntokaupan yhteydessä lisäkorkoa 4 % normaalin 1 % talletuskoron lisäksi. 

Lisäkorko maksetaan sille talletuksen osalle, joka vastaa 10 %:n suuruista osuutta asunnon kauppa- tai hankintahinnasta.

Edullinen ASP-asuntolaina ja valtion korkotuki

Kun olet säästänyt ASP-säästösopimuksella ensiasuntoasi varten, voit hakea korkotuettua ASP-lainaa. Korkotuen avulla saat hyvän suojan mahdolliselle korkotason nousulle. Valtio maksaa lainaasi korkotukea 70 % siitä osasta lainan korkoa, joka ylittää 3,8 % kymmenen ensimmäisen lainavuoden aikana.

Asunto ja valtiontakaus vakuutena

Ostaessasi asunnon saat ASP-säästösopimuksen täyttyessä asuntolainallesi valtiontakauksen, jolloin ostettava asunto riittää yleensä ASP-rahoituksen vakuudeksi yhdessä valtiontakauksen kanssa. Tämän lisäksi et välttämättä tarvitse lisävakuuksia.

ASP-tilin avaaminen

Tee ASP-säästösopimus, avaa ASP-tili ja aloita säästäminen!

Voit avata ASP-tilin ja tehdä säästösopimuksen pyytämällä ASP-tilin avausta viestillä mobiili- tai verkkopankista. ASP-tilisopimuksen allekirjoitus tapahtuu sen jälkeen verkkopankissa.
ASP-tiliin voidaan liittää esimerkiksi puolisosi tai muu yhteistallettaja.

Jos olet alaikäinen tai avaamassa ASP-tiliä yhdessä puolisosi kanssa, sinun tulee varata aika konttorille soittamalla asiakaspalveluumme.

Kun olet valmis hankkimaan unelmiesi kodin

Kun asunnon osto on ajankohtaista ja olet kerryttänyt tarvittavat varat ensiasuntoasi varten ASP-tilin ehtojen mukaisesti, voit hakea ASP-lainaa.

ASP-laina

Vinkkejä ASP-säästämiseen

Toistuva maksu säästämisen helpottamiseksi

Kalenterineljänneksen säästötavoite on helpompi saada täyteen, kun ei itse tarvitse muistaa tehdä siirtoa ASP-tilille. Voit tehdä mobiili- tai verkkopankissa toistuvan maksun, joka veloittaa tiliäsi esimerkiksi kerran kuukaudessa palkkapäivänä.

Talleta rahaa myös säästötavoitteen saavuttamisen jälkeen

Kun saavutat ASP-tilille asetetut säästötavoitteet, eli olet tallettanut vähintään 150 euroa ja enintään 4 500 euroa jokaisen kalenterineljänneksen aikana ja säästänyt tilille 10 % ostettavan kohteen hinnasta, voit edelleen säästää ASP-tilille.

Säästä kuukausittain tai isompina kertasummina. Kaikki varat ovat käytössäsi asunnon ostohetken koittaessa.

Nuoren ensiasunnon hankinnan tukeminen

Myös vanhemmat ja isovanhemmat voivat tukea yli 18-vuotiaan ensiasunnon hankinnassa. Huomioithan kuitenkin, että alaikäisen ASP-tilille voi tallettaa vain nuoren itsensä ansaitsemia varoja siihen asti, kun hän täyttää 18 vuotta.

Danske Etuohjelma

Danske Bank tarjoaa etuja palvelumaksuista 18–27-vuotiaille nuorille.

Tutustu Danske Nuorisoon ja lue lisää eduista

Ehdot

  • Talletukselle maksetaan 1 %:n korkoa, joka lisätään ASP-tilin pääomaan kunkin kalenterivuoden lopussa. Tämän lisäksi tilille kertyy 4 % lisäkorkoa, joka maksetaan tilinavausvuodelta ja enintään viideltä seuraavalta vuodelta. Lisäkorko maksetaan, kun tallettaja on täyttänyt asuntosäästösopimuksen ehdot, säästötavoite on täyttynyt ja ASP-laina on nostettu. Lisäkorko maksetaan sille talletuksen osalle, joka vastaa 10 % suuruista osuutta asunnon kauppa- tai hankintahinnasta.
  • ASP-tilin korot lasketaan päivittäin ASP-tilin loppusaldolle. Korko lasketaan todellisten päivien mukaan.
  • Saat verottoman talletuskoron ja lisäkoron, kun säästät ASP-tilille ehtojen mukaisesti ja nostat ensiasunnon ostoa varten ASP-lainaa. Jos ASP-tili lopetetaan muusta syystä kuin ASP-ensiasunnon hankinnan johdosta, peritään ASP-tilille maksettavasta korosta lähdevero. Lisäkorko maksetaan myös siinä tilanteessa, vaikkei ASP-säästäjä ottaisi ASP-lainaa, vaan tavallisen asuntolainan, mikäli ASP-tilin ehdot täyttyvät. Lisäkoron maksaa aina lainan myöntämä pankki riippumatta siitä, missä pankissa ASP-tili on avattu.
  • ASP-lainaa hakiessa sinun tulee olla säästänyt vähintään 8 vuosineljänneksen aikana ASP-tilille 150 – 4 500 euroa per vuosineljännes ja talletusten, koron ja lisäkoron yhteismäärän on oltava vähintään 10 % asunnon kauppa- tai hankintahinnasta.
  • ASP-tilin voi avata yksin tai yhdessä kanssatallettajan kanssa. ASP-tiliin on myös mahdollista lisätä myöhemmin toinen tallettaja. Olemassa olevat ASP-tilit on myös mahdollista yhdistää myöhemmin toisen henkilön kanssa ennen yhteisen asunnon ostoa.

Tarvitsetko apua?

Lue myös


Kiinnostuitko?
Tervetuloa Danske Bankiin.

Content is loading
Show more rows: All table rows are already visible for screen readers.
Show less rows: All table rows are already visible for screen readers.