Sapatti- ja opintovapaa

Sapatti- ja opintovapaalla voit ottaa taukoa pitkästä työurasta tai keskittyä täysipäiväisesti vaikka uuden oppimiseen. Kun suunnittelet taloutesi etukäteen, voit nauttia vapaastasi hyvillä mielin.

  • 1. Kuka voi päästä opintovapaalle?

    Opintovapaalla voit kasvattaa työssäsi tarvittavaa osaamista tai opiskella vaikka kokonaan uuden ammatin. Voit päästä opintovapaalle, jos olet ollut päätoimisessa työsuhteessa samaan työnantajaan vähintään vuoden.

    Normaalisti opintovapaa on palkatonta, mutta sinun on mahdollista saada aikuiskoulutustukea tai Kelan opintotukea opintovapaasi ajaksi. Aikuiskoulutustuen saaminen edellyttää pitkää työhistoriaa. Esimerkiksi 3 000 euron bruttokuukausitulolla aikuiskoulutustuki on noin 1 600 euroa. Kelan opintotukeen sisältyvän opintorahan määrä on koulutusasteesta riippuen noin 250–300 euroa kk. Lisäksi opintotukeen sisältyy mahdollisuus ottaa opintolainaa. Vuokralla tai asumisoikeusasunnossa asuvat voivat saada myös asumistukea opintojen ajaksi.

    Lue tarkemmin:
    Aikuiskoulutustuki.fi (Avautuu uuteen ikkunaan)
    kela.fi/opiskelijat (Avautuu uuteen ikkunaan)
  • 2. Entä sitten sapattivapaa?

    Sapattivapaa tarjoaa mahdollisuuden välivuoteen ja akkujen lataamiseen vuosien työputken jälkeen. Sapattivapaalle pääsemiseen ei ole kuitenkaan automaattista tai lakisääteistä oikeutta, vaan siitä pitää sopia työnantajan kanssa.

    Jos sovit työnantajasi kanssa vuorotteluvapaasta ja olet ollut työelämässä jo pitkään, voit saada sapattivapaan aikana vuorottelukorvausta. Muussa tapauksessa sapattivapaa on palkaton.

    Vuorottelukorvaus on 70–80 % siitä työttömyyspäivärahasta, johon vuorottelija olisi oikeutettu työttömänä ollessaan. Esimerkiksi 3 000 euron bruttokuukausituloilla vuorottelukorvaus on noin 1 200 euroa.

    Lue lisää vuorotteluvapaasta: tyj.fi/vuorotteluvapaa (Avautuu uuteen ikkunaan)
  • 3. Miten selviän taloudellisesti vapaan aikana?

    Vapaiden aikana tulosi oletettavasti pienenevät. Siksi sinun kannattaa selvittää vapaan vaikutukset ja järjestellä taloudelliset asiat kuntoon jo hyvissä ajoin etukäteen.

  • 4. Hyödynnä lainalyhennysvapaat

    Jos sinulla on asunto-, auto- tai mökkilainaa, voit hakea lyhennysvapaalla pelivaraa talouteesi. Lyhennysvapaata voi hakea helpoimmin täyttämällä lainamuutoshakemuksen. Lyhennysvapaan saaminen edellyttää pankin myönteistä päätöstä.

  • 5. Onko vapaa vasta suunnitelmissa?

    Jos vapaan alkuun on vielä aikaa ja sinulla jää pakollisten kulujen jälkeen ylimääräistä rahaa käyttöösi, valmistaudu vapaaseen säästämällä.

    Tutustu rahastosäästämiseen

    Säästölaskuri

Lue myös


Kiinnostuitko?
Tervetuloa Danske Bankiin.

Content is loading
Show more rows: All table rows are already visible for screen readers.
Show less rows: All table rows are already visible for screen readers.