-
1. Aloita säästäminen nyt
Tärkeintä lapselle säästämisessä on aloittaa. Säästötili lapselle voi kerryttää lapselle yllättävän pesämunan. Esimerkiksi lapsilisästä säästäminen erilliselle tilille voi tuoda turvaa yllättäviin menoihin tai myöhemmin voi tulla vastaan hetki, jolloin säästettyjä varoja on mukava käyttää ajokorttiin, opintojen rahoittamiseen tai jopa ensimmäisen oman kodin hankintaan.”Ensimmäinen polkupyörä”
Petri täyttää vuoden päästä kolme. Hänen vanhempansa ovat päättäneet hankkia pojalleen polkupyörän syntymäpäivälahjaksi ja päättävät aloittaa säästämään lahjaa varten kuukausittain Petrin säästötilille. Pienellä 15 euron kuukausisummalla vanhemmat saavat vuoden aikana säästettyä yhteensä 180 euroa, jolla Petrille saadaan hankittua polkupyörä.
-
2. Kokeile säästölaskuria
Mitä aiemmin aloitat säästämisen, sitä enemmän varat kerryttävät korkoa korolle ja sitä isommaksi kokonaispotti ehtii kasvaa. Voit säästää säännöllisesti kuukausittain tai vaikkapa kerran vuodessa syntymäpäivä- tai joululahjaksi. Valitse omaan tilanteeseesi sopiva säästösumma.
Kokeile korkoa korolle -laskurilla, miten säästösi voisivat kasvaa
-
3. Säästä lapsen tilille
Lapsen ensimmäinen tili sopii säästämisen ja rahan käytön opetteluun. Vanhempien lisäksi myös muut lapsen läheiset voivat tehdä tilille talletuksia. Säännöllisestä tilisäästämisestä palkitaan bonuskorolla.
-
4. Säästä lapselle rahastoon
Jatkuva säästäminen sijoitusrahastoon on hyvä vaihtoehto, kun haluat säästää lapsellesi tulevaisuutta varten. Mitä aiemmin aloitat säästämisen, sitä enemmän varat kerryttävät korkoa korolle ja sitä isommaksi säästöpotti ehtii kasvaa. Säästämisen voit aloittaa vaikka kymmenellä eurolla kuussa ja muuttaa summaa myöhemmin omaan elämäntilanteeseesi sopivaksi.
Rahastosäästäminen ei vaadi sinulta sen enempää taitoa kuin tilille säästäminen. Rahastojen salkunhoitajat ovat asiantuntijoita, jotka hoitavat säästöjä puolestasi.
-
5. Osakesäästötili lapselle
Osakesäästötilin lapselle saat avattua soittamalla Sijoitusasiantuntijakeskukseemme 0200 2580 (pvm/mpm) ma–pe 9–16.
Osakesäästötilin hyödyt ovat nähtävissä etenkin silloin, kun aikomuksena on tehdä ainakin joitakin muutoksia omistuksiin. Osakesäästötilin sisällä osingot ja myyntivoitot voidaan sijoittaa uudelleen ilman välittömiä veroseuraamuksia, ja siten niin sanottu korkoa korolle -ilmiö pääsee täysimääräisesti vauhtiin.
-
6. Lapselle lahjoittaminen
Lapselle lahjoittamisessa kannattaa huomioida verotus eli verovapaasti voi lahjoittaa kolmen vuoden aikana enintään 4 999 euroa (säännöllisesti kuukausittain lahjoittaessa summa on 138 euroa kuukaudessa) samalle lahjan saajalle. Verottoman lahjan raja on antajakohtainen. Jos haluat lahjoittaa enemmän, lahjansaajan maksettavaksi tulee lahjavero.
Mikäli suunnittelet suurempien lahjoitusten tekemistä tai omaisuuden siirtämistä sukupolvelta toiselle, siihen löytyy monia tapoja. Autamme sinua mielellään löytämään perheellesi sopivan ratkaisun.
-
7. Kun lapsi tulee täysi-ikäiseksi
Lapselle sijoitusrahastoon säästetyt eli lahjoitetut varat ovat lapsen omaisuutta eikä huoltaja voi ottaa niitä käyttöönsä. Lapsen tullessa täysi-ikäiseksi, hänellä on täysi päätösvalta säästöistään ja sijoituksistaan ja huoltajien päätösvalta lakkaa. Tällöin vanhempien käyttöoikeudet lapsen tileihin ja varoihin poistuvat automaattisesti. Kun lapsella on pankkitunnukset, hän voi halutessaan lisätä vanhemmilleen käyttöoikeuden tileihinsä omassa verkkopankissaan.
Lisätietoa lapsen varojen hoitamisesta: dvv.fi
Lapselle säästäminen
Tänään on paras hetki aloittaa lapselle säästäminen.
Mitä aikaisemmin aloitat lapselle säästämisen, sitä enemmän aika ehtii tehdä töitä puolestasi eli puhutaan korkoa korolle -ilmiöstä. Lapselle säästämisen voi aloittaa vaikka kymmenellä eurolla kuussa - katso alta erilaisia vaihtoehtoja niin säästötilin, arvo-osuustilin tai osakesäästötilin avaamiseen lapselle.
Oletko lapsen isovanhempi, sukulainen tai kummi?
Voit myös helposti alkaa säästää lapsen tulevaisuutta varten sijoituspalveluidemme avulla. Esimerkiksi syntymäpäivä- ja joululahjarahoista voi kertyä vuosien varrella varsin mukava summa.
Rahastosäästäminen lapselle onnistuu seuraavasti:
- Lapsen huoltajat avaavat lapselle Danske Kaupankäynti Online –sopimuksen, jonka alle 18-vuotiaat saavat ilmaiseksi. Huomaathan kuitenkin, että ainoastaan lapsen huoltajat voivat avata lapselle Danske Kaupankäynti Online -sopimuksen.
- Voit siirtää rahaa lapsen Danske Kaupankäynti Online -sopimuksen rahatilille joko kertasiirtona tai toistuvaissuorituksena, jolloin lapsen huoltaja voi sijoittaa rahat valitsemaansa rahastoon kertamerkintänä tai jatkuvan säästösopimuksen muodossa.
Tarvitset siis siirtoja varten ainoastaan rahatilin tiedot lapsen huoltajalta.
- Mikäli olet Danske Bankin asiakas, voit myös tehdä jatkuvan rahastosäästösopimuksen lapsen sijoitussopimukseen omalta rahatililtäsi. Tällöin voit itse valita sijoituskohteen, ja voit halutessasi muokata tehtyä sopimusta.
- Jatkuvan rahastosäästösopimuksen tekeminen lapsen sijoitussopimukseen onnistuu olemalla puhelimitse yhteydessä sijoitusasiantuntijoihimme: 0200 2580 ma–pe 9-16 (pvm/mpm).
Sopimusta varten tarvitset lapsen säilytystilin/rahastosalkun numeron lapsen huoltajalta.
Tarvitsetko apua asiointiin?
Lue myös
Opas
Lapsiperheen talous
Kokosimme sinulle tärkeimmät neuvot, miten voit varautua lapsen tuloon ja alkaa kerätä säästöjä lapsen itsenäistymisen tueksi.
Artikkeli
Lapsen vakuutus
Turvaa perheesi sairauden ja tapaturmien varalta
Opas
Vauva tulossa
Iloiset uutiset tuovat mukanaan myös muutoksia perheen talouteen. Välttämättömien hankintojen lisäksi vaikkapa uuden auton hankkiminen ja lisätilaa asumiseen voivat tulla ajankohtaiseksi. Kokosimme tähän vinkkejä huomioitavaksi, kun varaudut perheenlisäykseen.