Lapselle säästäminen

Vinkkejä lapselle säästämiseen

 • 1. Varaudu siihen, että lapsesi kasvaa

  1. Varaudu siihen, että lapsesi kasvaa

  Lapselle säästettäessä aikajänne on pitkä ja pienikin säästösumma voi kerryttää mukavan pesämunan. Jossain vaiheessa tulee hetki, jolloin säästettyjä varoja on mukava käyttää vaikkapa ajokorttiin, opintojen rahoittamiseen tai jopa ekan oman kodin hankintaan.

   Tutustu: Säästölaskuri
  • Kokeile laskurilla, paljonko voit säästää ja miten pääset tavoitteeseesi
  • Avaa tili tai tee merkintä sijoitusrahastoon
  • Aloita säästäminen esimerkiksi toistuvalla tilisiirrolla tai jatkuvalla rahastosäästösopimuksella.
  • Seuraa yhdessä lapsesi kanssa varojen karttumista

  Lapsi voi myös opetella rahankäyttöä Rahalaakso-pelisivustolla.
  Tutustu: Rahalaakso

  ”Ensimmäinen polkupyörä”

  Petri täyttää vuoden päästä kolme. Hänen vanhempansa ovat päättäneet hankkia pojalle polkupyörän syntymäpäivälahjaksi. Vanhemmat haluavat lahjoittaa Petrille hienon polkupyörän ja päättävätkin heti aloittaa säästämisen Petrin säästötilille. Pienellä 15 euron kuukausisummalla vanhemmat saavat vuodessa kasaan 180 euroa, jolla Petrille saadaan hankittua mainio polkupyörä.

 • 2. Aloita säästäminen pikkulapselle

  2. Aloita säästäminen pikkulapselle

  Mitä aiemmin aloitat lapselle säästämisen, sitä enemmän varat kerryttävät korkoa korolle ja sitä isommaksi potti ehtii kasvaa. Lapselle voi säästää esimerkiksi tilille tai sijoitusrahastoihin. Säästäminen voi tapahtua esimerkiksi kuukausittain tai kerran vuodessa vaikkapa syntymäpäivälahjana tai jouluna.

  Lapsella on koko elämä edessään ja aika kannattaa hyödyntää. Pitkä sijoitusaika auttaa tasaamaan sijoituksen arvonvaihtelua. Pitkällä aikavälillä osakkeet ovat yleensä tuottaneet parhaiten eri omaisuusluokista.

  Säästölaskuri: Kokeile, miten voit päästä tavoitteeseesi
  Kultapossutili: Aloita säästäminen
  Rahastosäästäminen: Tutustu rahastosäästämiseen

 • 3. Taloudellinen turva on arvokas lahja

  3. Taloudellinen turva on arvokas lahja

  Raha ei ole elämässä kaikki kaikessa, mutta lapselle kerrytetyt säästöt auttavat nuoren helpommin oman elämän alkuun. Lapselle lahjoittamisessa kannattaa huomioida verotus. Voit lahjoittaa kolmen vuoden aikana verovapaasti enintään 4999 euroa eli 138 euroa kuukaudessa samalle saajalle. Lahjaveron raja on antajakohtainen eli kumpikin vanhempi voi lahjoittaa lapselleen 138 euroa kuukaudessa ilman veroseuraamuksia. Jos haluat lahjoittaa enemmän, lahjansaajan maksettavaksi tulee lahjavero. Veron suuruus nousee asteittain ja määräytyy lahjansaajan ja lahjanantajan välisen sukulaissuhteen mukaan.

  Lisätietoa saat: vero.fi

  Lapselle voi lahjoittaa samanaikaisesti useampikin vanhempi ja isovanhempi. Jos lahjoittajia on useampia, potti kasvaa tietysti ripeämmin.

  Jos suunnittelet suurempien lahjoitusten tekemistä tai omaisuuden siirtämistä sukupolvelta toiselle, siihen löytyy monia tapoja. Autamme sinua mielellämme löytämään perheellesi sopivan ratkaisun.

   Esimerkkejä lahjoittamisen tavoista ja omaisuuden siirtämisestä sukupolvelta toiselle:

  • Lahjoittaminen verovapaasti yllä kuvatut verovapaan lahjan euromääräiset rajat huomioiden
  • Elättäminen, esimerkiksi laskujen maksaminen
  • Hallintaoikeuden pidättäminen lahjoitettuun omaisuuteen
  • Alihintaiset kaupat
  • Voitollisten arvopaperien ja omaisuuden lahjoittaminen
  • Sijoitusvakuutus
 • 4. Lapsi täyttää 18 vuotta

  4. Lapsi täyttää 18 vuotta

  Lapsen tullessa täysi-ikäiseksi, hänellä on täysi päätösvalta säästöistään ja sijoituksistaan ja huoltajien päätösvalta lakkaa. Tällöin vanhempien käyttöoikeudet lapsen tileihin ja varoihin poistuvat automaattisesti.

  Monesti vanhempien kanssa keskusteltaessa nousee esille rahojen käyttö lapsen tullessa täysi-ikäiseksi. Tähän on olemassa erilaisia ratkaisuja. Jos päätösvalta lapselle lahjoitettavaan omaisuuteen halutaan säilyttää hänen tullessaan täysi-ikäiseksi, on mahdollista käyttää esimerkiksi sijoitusvakuutusta. Tällöin sijoitusvakuutus tehdään lahjoittajan nimiin ja edunsaajaksi merkitään lapsi.

  Kun lapsella on pankkitunnukset, voi hän halutessaan lisätä käyttöoikeuden takaisin verkkopankissa. Napsauta etusivulla tiliä, johon haluat lisätä käyttöoikeuksia. Valitse tämän jälkeen "Käyttöoikeudet" -välilehti. Näyttökohtaiset ohjeet saat napsauttamalla kysymysmerkkiä.

  ”Pesämuna ensiasuntoa varten”

  Tiinalle (27) ja Jarkolle (28) on syntymässä muutaman kuukauden päästä esikoinen. Vanhemmat saivat aikanaan omilta vanhemmiltaan apua ensimmäisen asuntonsa ostoon. Nyt he haluavat varmistaa, että myös heidän lapsellaan on mahdollisuus hankkia asunto aikuisuuden kynnyksellä. Tiina kokeilee Danske Bankin Säästölaskuria suunnitellessaan säästön kohdetta ja kuukausisummaa. Hän huomaa, että säästämällä noin puolet lapsilisistä, eli noin 50 euroa kuussa, on lapsen täyttäessä 20 vuotta koossa noin 12 500 euron säästösumma. Tiina päättää kuitenkin vielä katsoa, minkälainen säästösumma saataisiin kokoon riskiä kasvattamalla. Koska säästöaika on pitkä, on tuottotasolla suuri merkitys, ja Tiina huomaa laskurin summan nousevan 28 500 euroon. Pitkästä säästöajasta johtuen Tiina ja Jarkko päättävät aloittaa kuukausisäästämisen osakerahastoon ja pyytävät myös isovanhemmat mukaan säästötalkoisiin. Molemmat isovanhemmat lupautuvat säästämään lapsenlapselleen 25 euroa kuukaudessa ja potti saattaa kasvaa 57 000 euroon.

Lue myös