Lapselle säästäminen

Vinkit lapselle säästämiseen: aloita nyt, vaikkapa kympillä kuussa.

 • 1. Aloita säästäminen nyt

  Tärkeintä lapselle säästämisessä on aloittaa. Pienikin säästösumma voi kerryttää lapselle yllättävän pesämunan. Jossain vaiheessa lapsen elämää tulee hetki, jolloin säästettyjä varoja on mukava käyttää vaikkapa ajokorttiin, opintojen rahoittamiseen tai jopa ekan oman kodin hankintaan.

  ”Ensimmäinen polkupyörä”

  Petri täyttää vuoden päästä kolme. Hänen vanhempansa ovat päättäneet hankkia pojalle polkupyörän syntymäpäivälahjaksi. Vanhemmat haluavat lahjoittaa Petrille hienon polkupyörän ja päättävätkin heti aloittaa säästämisen Petrin säästötilille. Pienellä 15 euron kuukausisummalla vanhemmat saavat vuodessa kasaan 180 euroa, jolla Petrille saadaan hankittua mainio polkupyörä.

 • 2. Kokeile säästölaskuria

  Mitä aiemmin aloitat säästämisen, sitä enemmän varat kerryttävät korkoa korolle ja sitä isommaksi potti ehtii kasvaa. Voit säästää esimerkiksi kuukausittain tai kerran vuodessa vaikkapa syntymäpäivälahjana tai jouluna. Valitse omaan tilanteeseesi sopiva säästösumma.

  Säästölaskuriin

 • 3. Säästä lapsen tilille

  Lapsen ensimmäinen tili sopii säästämisen ja rahan käytön opetteluun. Vanhempien lisäksi myös muut lapsen läheiset voivat tehdä tilille talletuksia. Säännöllisestä tilisäästämisestä palkitaan bonuskorolla.

  Kultapossutili: Lue lisää ja avaa tili verkkopankissa

 • 4. Säästä lapselle rahastoon

  Rahastosäästäminen ei vaadi sinulta sen enempää taitoa kuin tilille säästäminen. Rahastojen salkunhoitajat ovat asiantuntijoita, jotka hoitavat säästöjä puolestasi. Säästämisen voit aloittaa vaikka kympillä kuussa ja muuttaa summaa myöhemmin omaan elämäntilanteeseesi sopivaksi.

  Rahastosäästäminen lapselle: Lue lisää ja aloita säästäminen
 • 5. Osakesäästötili lapselle

  Osakesäästötilin lapselle saat avattua soittamalla Sijoitusasiantuntijakeskukseemme 0200 2580 (pvm/mpm) ma–pe 8–18.

  Osakesäästötilin hyödyt ovat nähtävissä etenkin silloin, kun aikomuksena on tehdä ainakin joitakin muutoksia omistuksiin. Osakesäästötilin sisällä osingot ja myyntivoitot voidaan sijoittaa uudelleen ilman välittömiä veroseuraamuksia, ja siten niin sanottu korkoa korolle -ilmiö pääsee täysimääräisesti vauhtiin.

  Tutustu osakesäästötiliin

 • 6. Lapselle lahjoittaminen

  Lapselle lahjoittamisessa kannattaa huomioida verotus: verovapaasti voi lahjoittaa kolmen vuoden aikana enintään 4 999 euroa eli 138 euroa kuukaudessa samalle lahjan saajalle. Verottoman lahjan raja on antajakohtainen. Jos haluat lahjoittaa enemmän, lahjansaajan maksettavaksi tulee lahjavero.

  Lisätietoa lahjaverosta: vero.fi

  Jos suunnittelet suurempien lahjoitusten tekemistä tai omaisuuden siirtämistä sukupolvelta toiselle, siihen löytyy monia tapoja. Autamme sinua mielellämme löytämään perheellesi sopivan ratkaisun.

 • 7. Kun lapsi tulee täysi-ikäiseksi

  Lapselle sijoitusrahastoon säästetyt eli lahjoitetut varat ovat lapsen omaisuutta eikä huoltaja voi ottaa niitä käyttöönsä. Lapsen tullessa täysi-ikäiseksi, hänellä on täysi päätösvalta säästöistään ja sijoituksistaan ja huoltajien päätösvalta lakkaa. Tällöin vanhempien käyttöoikeudet lapsen tileihin ja varoihin poistuvat automaattisesti. Kun lapsella on pankkitunnukset, hän voi halutessaan lisätä vanhemmilleen käyttöoikeuden tileihinsä omassa verkkopankissaan.

  Lisätietoa lapsen varojen hoitamisesta: maistraatti.fi

Oletko lapsen isovanhempi, sukulainen tai kummi?

Voit myös helposti alkaa säästää lapsen tulevaisuutta varten sijoituspalveluidemme avulla. Esimerkiksi syntymäpäivä- ja joululahjarahoista voi kertyä vuosien varrella varsin mukava summa.

Rahastosäästäminen lapselle onnistuu seuraavasti:

 • Lapsen huoltajat avaavat lapselle Danske Kaupankäynti Online –sopimuksen, jonka alle 18-vuotiaat saavat ilmaiseksi. Huomaathan kuitenkin, että ainoastaan lapsen huoltajat voivat avata lapselle Danske Kaupankäynti Online -sopimuksen.
 • Voit siirtää rahaa lapsen Danske Kaupankäynti Online -sopimuksen rahatilille joko kertasiirtona tai toistuvaissuorituksena, jolloin lapsen huoltaja voi sijoittaa rahat valitsemaansa rahastoon kertamerkintänä tai jatkuvan säästösopimuksen muodossa.
  Tarvitset siis siirtoja varten ainoastaan rahatilin tiedot lapsen huoltajalta.
 • Mikäli olet Danske Bankin asiakas, voit myös tehdä jatkuvan rahastosäästösopimuksen lapsen sijoitussopimukseen omalta rahatililtäsi. Tällöin voit itse valita sijoituskohteen, ja voit halutessasi muokata tehtyä sopimusta.
 • Jatkuvan rahastosäästösopimuksen tekeminen lapsen sijoitussopimukseen onnistuu olemalla puhelimitse yhteydessä sijoitusasiantuntijoihimme: 0200 2580 ma–pe 8-18 (pvm/mpm).
  Sopimusta varten tarvitset lapsen säilytystilin/rahastosalkun numeron lapsen huoltajalta.

Lue myös