Korkosuojaus

Mitä suurempi laina, sitä suurempi vaikutus korkotason nousulla voi talouteen olla. Markkinakorkojen nousuun voi kuitenkin varautua varmistamalla, että korkojen noustessakin asumismenot pysyvät hallinnassa. Lainan suojana voidaan käyttää kiinteää korkoa tai korkoputkea

Mikä on kiinteä korko?

Kiinteäkorkoisessa asuntolainassa korko pysyy samana sovitun ajan markkinoiden korkotason vaihteluista huolimatta. Kiinteäkorkoisen lainan korko on sovittuna suojausaikana kokoajan sama, vaikka viitekorko vaihtelisikin suojausjakson aikana.

Kiinteäkorkoisen asuntolainan hyödyt

  • Lainan korko ja siten myös kuukausierä pysyvät muuttumattomana suojausajan. Tiedät lainasi kuukausimenot täsmällisesti.
  • Suojausajan päätyttyä viitekoron mahdollinen muutos vaikuttaa kuukausierään. Toisaalta lainan pääoma on vastaavasti jo pienentynyt, ja korkojen nousun vaikutus on euromääräisesti pienempi.

Suojausajan päätyttyä jatkokorko muunnetaan erikseen sovittavalle tasolle. Jatkokorko on yleensä 12 kk euribor + sovittu marginaali. Huomioithan myös, että lainan ennenaikaisesta takaisinmaksusta voit joutua maksamaan pankille korvauksen korkosuojauksen purkamisesta, eikä kiinteäkorkoiseen lainaan voi vapaasti tehdä lainamuutoksia.

Esimerkki: Jos asiakas ottaa 170 000 euron asuntolainan, jonka laina-aika jakautuu 10 vuoden kiinteän koron jaksoon ja 20 vuoden vaihtuvan koron jaksoon, kiinteän koron jakson ajan korko on 2,10 % ja vaihtuvan koron jakson ajan viitekorkona käytetään 12 kk euriborkorkoa. Laskentahetkellä vaihtuvan koron arvo on 0,75 %. Kuluttajansuojalain mukaan todellinen vuosikorko lasketaan käyttäen koko laina-ajalle kiinteän koron arvoa, jolloin todellinen vuosikorko 2,81 %. Luoton ja muiden luottokustannusten yhteismäärä on 233 245,98 euroa, sis. järjestelypalkkion 800 euroa ja automaattisen tiliveloituksen maksun 2,70 euroa/maksuerä. Maksuerien lukumäärä on 360 kpl. (Tiedot 29.4.2022 tilanteesta)

Mikä on korkoputki?

Korkoputki tarkoittaa, että asuntolainan korko asetetaan niin, että viitekorolla on ala- ja ylärajansa. Korkoputkella varmistetaan, että lainan viitekorko ei nouse yli määritetyn enimmäistason sovitun ajanjakson aikana, vaikka markkinakorot nousisivat.
Korkoputki on mahdollista ottaa seitsemäksi tai kymmeneksi vuodeksi kerrallaan.

 Katso, kuinka korkoputki toimii

1D15DB45059B2C01

 

 

Haluan lainaani korkosuojauksen - mitä teen?


Nykyinen asiakas: 

Ota yhteyttä asiakaspalveluun

 

Uusi asiakas: 

Täytä lainahakemus

Katsotaan sen jälkeen yhdessä, millainen asuntolaina olisi sinulle sopiva!

Haluan lainaani korkosuojauksen – Mitä teen?

Tutustu


Kiinnostuitko?
Tervetuloa Danske Bankiin.