Korkosuojaus

Mitä suurempi laina, sitä suurempi vaikutus korkotason nousulla voi talouteen olla. Markkinakorkojen nousuun voi kuitenkin varautua varmistamalla, että korkojen noustessakin asumismenot pysyvät hallinnassa. Lainan suojana voidaan käyttää kiinteää korkoa tai korkoputkea

Mikä on kiinteä korko?

Kiinteäkorkoisessa asuntolainassa korko pysyy samana sovitun ajan markkinoiden korkotason vaihteluista huolimatta. Kiinteäkorkoisen lainan korko on sovittuna suojausaikana kokoajan sama, vaikka viitekorko vaihtelisikin suojausjakson aikana.

Kiinteäkorkoisen asuntolainan hyödyt

  • Lainan korko ja siten myös kuukausierä pysyvät muuttumattomana suojausajan. Tiedät lainasi kuukausimenot täsmällisesti.
  • Suojausajan päätyttyä viitekoron mahdollinen muutos vaikuttaa kuukausierään. Toisaalta lainan pääoma on vastaavasti jo pienentynyt, ja korkojen nousun vaikutus on euromääräisesti pienempi.

Suojausajan päätyttyä jatkokorko muunnetaan erikseen sovittavalle tasolle. Jatkokorko on yleensä 12 kk euribor + sovittu marginaali. Huomioithan myös, että lainan ennenaikaisesta takaisinmaksusta voit joutua maksamaan pankille korvauksen korkosuojauksen purkamisesta, eikä kiinteäkorkoiseen lainaan voi vapaasti tehdä lainamuutoksia.

Esimerkki asuntolainasta: Jos asiakas ottaa 170 000 euron asuntolainan, jossa laina-aika olisi 25 vuotta ja lainan viitekorkona käytetään 12 kk euribor-korkoa, lainan kokonaiskorko olisi 4,472 % (Kuluttajansuojalain mukaan laskettu todellinen vuosikorko 4,654 %). Luoton ja muiden luottokustannusten yhteismäärä on 286 394,69 euroa, sis. järjestelypalkkion 1 020 euroa ja automaattisen tiliveloituksen maksun 2,70 euroa/maksuerä. Maksuerien lukumäärä on 300 kpl. Esimerkki laskettu 03.06.2024 korkotiedoilla.

Mikä on korkoputki?

Korkoputki tarkoittaa, että asuntolainan viitekorolle asetetaan ala- ja yläraja. Korkoputkella varmistetaan, että lainan viitekorko ei sovittuna ajanjaksona nouse yli määritetyn enimmäistason, vaikka markkinakorot nousisivat sen yli. Korkoputki on mahdollista ottaa seitsemäksi tai kymmeneksi vuodeksi kerrallaan.

Korkoputken hyödyt

  • Lainasi viitekorko ei voi nousta yli sovitun enimmäistason
  • Mahdollisuus hyötyä korkoputken sisällä myös viitekoron laskusta
  • Vaikka korkoputki suojaa koronnousulta, lyhennyksen osuus voi silti nousta ja nostaa maksuerääsi. Tämä kuitenkin tarkoittaa, että lainasi lyhenee nopeammin ja lainasi kokonaiskustannukset laina-aikana jäävät pienemmiksi. Maksuerän käyttäytyminen riippuu valitusta lyhennystavasta.

Korkoputkella suojatut lainat sidotaan 6 kk euriboriin. Korkosuojauksen päätyttyä lainan viitekorko vaihtuu 12 kk euriboriin. Viitekoron päälle lisätään asiakaskohtainen marginaali.

Haluan lainaani korkosuojauksen – Mitä teen?

Tutustu


Kiinnostuitko?
Tervetuloa Danske Bankiin.

Content is loading
Show more rows: All table rows are already visible for screen readers.
Show less rows: All table rows are already visible for screen readers.