Perhevapaa

Perhevapaa eri muotoineen antaa sinulle mahdollisuuden viettää aikaa pienen lapsen kanssa. Kun suunnittelet talouttasi etukäteen, voit keskittyä nauttimaan yhteisestä  ajasta lapsesi kanssa.

 • 1. Ota selvää lapsiperheille tarjottavista tuista

  Perhevapailla tarkoitetaan äitiysvapaata, isyysvapaata, vanhempainvapaata sekä hoitovapaata. Perhevapaiden ajalta vanhemmilla on oikeus Kelan rahallisiin tukiin. Vapaat ja etuudet kattavat ajan noin 1–2 kuukaudesta ennen lapsen syntymää siihen saakka, kunnes lapsi täyttää 3 vuotta.

  Äitiysvapaan kesto on noin 4 kuukautta ja äiti voi aloittaa sen 1–2 kuukautta ennen laskettua aikaa. Hieman yli puolet äitiysvapaasta äitiyspäiväraha on noin 90 % työtuloista ja loput vapaasta noin 70 % työtuloista.

  Isä voi pitää vapaata enintään noin 2 kuukautta. Isyysvapaan ajalta isä saa Kelasta isyysrahaa, joka on noin 70 % työtuloista.

  Vanhempainvapaan kesto on noin 6 kuukautta ja se pidetään äitiysvapaan jälkeen. Lapsi on yleensä noin 9 kk ikäinen kun vanhempainvapaa päättyy. Vanhempainvapaan ajalta maksetaan vanhempainrahaa, joka on suuruudeltaan yleensä noin 70 % työtuloista.

  Vanhempainvapaan jälkeen äiti tai isä voi hoitaa lasta kotona ja saada kotihoidon tukea, kunnes lapsi täyttää 3 vuotta. Kotihoidon tukeen kuuluu hoitoraha ja hoitolisä. Hoitoraha on noin 340 euroa kuukaudessa yhdestä alle 3-vuotiaasta lapsesta. Hoitolisän määrä riippuu vanhempien tuloista. Lisäksi kotikuntasi saattaa maksaa kuntalisää.

  Kela maksaa jokaisesta lapsesta lapsilisää sen kuukauden loppuun, jolloin lapsi täyttää 17 vuotta. Lapsilisä ei riipu vanhempien tuloista.

  Tiedot perustuvat tilanteeseen 27.2.2017.

  Lue tarkemmat tiedot Kelan sivuilta: kela.fi
 • 2. Miten selviän taloudellisesti perhevapaan aikana?

  Perhevapaiden aikana tulot ovat palkkatuloihin verrattuna selvästi pienemmät. Lisäksi yksi lapsi lisää perheen kulutusmenoja keskimäärin noin 15 %.

   Perhevapaata suunnittelevan muistilista

  • Hae äitiysavustusta Kelasta. Voit valita äitiyspakkauksen tai verottoman rahasumman
  • Ilmoita perhevapaan alkamisesta työnantajalle reilusti ennen vapaan suunniteltua alkamisaikaa. Hae äitiyspäivärahaa Kelasta
  • Hanki hyvissä ajoin tarpeelliset lastentarvikkeet ja tee valmistelut kodissa, jotta voit syntymän jälkeen keskittyä uuteen tilanteeseen
  • Hanki lapsellesi vakuutus. Voit hankkia vakuutusturvan jo ennen syntymää
  • Pohdi, onko teillä tarvetta uudelle asunnolle tai autolle
  • Voit myös miettiä, miten voit pienentää kiinteitä menojasi vapaan aikana. Yksi lapsi lisää perheen kulutusmenoja keskimäärin noin 15 %
 • 3. Onko perhevapaa vasta suunnitelmissa?

  Jos vapaan alkuun on vielä aikaa ja sinulla jää pakollisten kulujen jälkeen ylimääräistä rahaa käyttöösi, valmistaudu perhevapaaseen säästämällä.

  Tutustu:
  Säästölaskuri 
  Rahastosäästäminen
 • 4. Hyödynnä lainalyhennysvapaat

  Jos sinulla on asunto-, auto- tai mökkilainaa, voit hakea lyhennysvapaalla pelivaraa talouteesi. Hae lyhennysvapaata täyttämällä hakemus verkkopankissa. Lyhennysvapaan saaminen edellyttää pankin myönteistä päätöstä.

 • 5. Vakuutukset kuntoon

  Kasvavassa perheessä on hyvä varautua ikäviin yllätyksiin vakuutusten avulla.

  Henkivakuutus on hyvä olla olemassa puolison tueksi, erityisesti silloin, jos teillä on yhteisiä lainoja. Vakuutuksen avulla perhe voi mahdollisesti jäädä asumaan yhteiseen kotiin eikä lainoista tarvitse huolehtia muun surutyön keskellä.

  Tutustu Fennian tarjoamiin vakuutuksiin: Fennia.fi
  Tutustu Lainaturvaan: Lainaturva

   Hyödyllisiä linkkejä

  • Tutustu Kelan sivuilla perhevapaisiin ja Kelan tarjoamiin rahallisiin tukiin ja niiden edellytyksiin.
   Lue lisää: kela.fi

  • Kun elämäntilanteesi muuttuu esimerkiksi töistä pois jäännin vuoksi, voit tarkastaa ja muuttaa veroprosenttisi.
   Lue lisää: vero.fi

  • Hanki lapsellesi vakuutus. Lapsen Sairausturva vakuutuksen voit hankkia Fenniasta jo ennen lapsen syntymää.
   Fennia vakuutukset: fennia.fi

  • Etsitkö isompaa asuntoa? Tutustu asuntotarjontaan Danske Bankin kumppanin Kiinteistömaailman sivuilla.
   Kiinteistömaailma: kiinteistomaailma.fi

  • Voit miettiä, miten voit säästää nykyisistä menoistasi.
   Katso: Marttojen säästövinkit

  • Seuraa menojasi Tulot ja menot -näkymässä. Menojen seuraaminen on avain parempaan talouteen.
   Tutustu: Tulot ja menot

  • Aseta vapaan ajaksi tilillesi saldoraja, jonka alittuessa saat viestin sähköpostiisi tai puhelimeesi.
   Voit asettaa saldorajan verkkopankissa: Aseta saldoraja

Lue myös


Tämä ei ole täydellinen selvitys vakuutuksesta. Tutustu myös tuoteselosteeseen ja vakuutussopimukseen sekä esitteisiin, ehtoihin ja hinnastoihin. Vakuutuksen myöntää Keskinäinen Vakuutusyhtiö Fennia, joka vastaa vakuutuksesta. Danske Bank toimii Fennian asiamiehenä ja on rekisteröity Finanssivalvonnan ylläpitämään vakuutusedustajarekisteriin. Finanssivalvonta valvoo vakuutusedustusta.

Keskinäinen Vakuutusyhtiö Fennia
Rekisteröity kotipaikka ja osoite Helsinki, 00017 Fennia
Y-tunnus 0196826-7

Lainaturvan myöntää Mandatum Henkivakuutusosakeyhtiö (Mandatum Life), joka vastaa vakuutuksesta. Danske Bank toimii Mandatum Lifen asiamiehenä ja on rekisteröity Finanssivalvonnan (FIVA) ylläpitämään vakuutusedustajarekisteriin. Finanssivalvonta valvoo vakuutusedustusta.

Mandatum Henkivakuutusosakeyhtiö
Rekisteröity kotipaikka ja osoite Bulevardi 56, 00120 Helsinki
Y-tunnus 0641130-2