ASP-laina
– Avain ensiasuntoon ASP-säästäjälle

Lue ASP-lainan eduista ja ehdoista, ja hae ASP-asuntolainaa Danske Bankista. ASP-lainaa varten tarvitset ASP-tilin, jolla on riittävästi säästöjä.

Hae ASP-lainaa

Etkö ole vielä ASP-säästäjä? Tutustu ASP-tiliin

Lisäkorkoa säästöillesi

Saat asuntokaupan yhteydessä ASP-tilin normaalin 1 % talletuskoron lisäksi 4 % lisäkoron. Lisäkorko maksetaan 10 %:lle asunnon kauppa- tai hankintahinnasta. Kerryttämällä varoja säännöllisesti ASP-tilille saat hyvän koron ja hoidat talouttasi suunnitelmallisesti.

Valtiontakaus lainallesi

ASP-lainassa saat asuntolainallesi valtiontakauksen, joka yhdessä ostettavan asunnon kanssa yleensä riittää lainan vakuudeksi. Et siis välttämättä tarvitse lisävakuuksia.

Suojaa korkojen nousulle

Valtion maksaman korkotuen avulla saat hyvän suojan mahdolliselle korkotason nousulle. Valtio maksaa lainaasi korkotukea 70 % siitä osasta lainan korkoa, joka ylittää 3,8 % kymmenen ensimmäisen lainavuoden aikana.

Tietoa ASP-lainasta

Perusominaisuudet

ASP-laina on osa ASP-järjestelmää ja se on tarkoitettu ensiasunnon hankintaan. ASP-lainan voit saada, kun olet avannut ASP-tilin ja kerryttänyt varoja ensiasuntoasi varten suunnitelman mukaisesti. Ostaessasi asunnon saat ASP-säästösopimuksen täyttyessä asuntolainalallesi valtion takauksen ja säästöillesi Danske Bankin maksaman 1 % peruskoron lisäksi 4 % lisäkoron.

ASP-lainan ehdot

ASP-laina koostuu korkotukilainasta ja mahdollisesta lisälainasta. Korkotukilainan lainmukainen enimmäismäärä riippuu asunnon sijaintikunnasta seuraavasti: Helsinki: 215 000 euroa; Espoo, Vantaa ja Kauniainen: 160 000 euroa; Tampere ja Turku: 140 000 euroa; muu Suomi: 120 000 euroa

Korkotuen avulla saat hyvän suojan mahdolliselle korkotason nousulle. Valtio maksaa lainaasi korkotukea 70 % siitä osasta lainan korkoa, joka ylittää 3,8 % kymmenen ensimmäisen lainavuoden aikana. Korkotuki- ja lisälainan laina-aika sovitaan asiakaskohtaisesti. ASP-rahoituksen vakuudeksi riittää yleensä ostettava asunto yhdessä valtion asuntolainatakauksen kanssa.

Esimerkkejä

Jos aloitat säästämisen välittömästi ja säästät kahden vuoden aikana 500 euroa kuussa, sinulla on kahden vuoden kuluttua säästössä 12 000 euroa. Jos ostettavan asunnon hinta on 120 000 euroa, olisi lainaosuus 108 000 euroa, ja Danske Bank maksaisi säästöillesi lisäkorkoa 4 % normaalin 1 %:n koron lisäksi.

Jos säästät kuukausittain 650 euroa kahden vuoden ajan, saat kasaan 15 600 euron omasäästöosuuden, jolloin asunnon hinta voi olla enintään 156 000 euroa. Tällöin voi asunnon sijainnista riippuen korkotukilainan enimmäismäärä ylittyä, jolloin lainaosuus jaetaan korkotukilainaksi ja niin sanotuksi ASP-lisälainaksi.

Hinnat ja yleiset ehdot

Liittymällä Etuohjelmaan saat etuja lainojen palvelumaksuista.
Tutustu Etuohjelmaan

Esimerkki asuntolainasta: Jos asiakas ottaa 170 000 euron asuntolainan, jossa laina-aika olisi 25 vuotta ja lainan viitekorkona käytetään 12 kk euribor-korkoa, lainan kokonaiskorko olisi 4,814% (Kuluttajansuojalain mukaan laskettu todellinen vuosikorko 5,012%). Luoton ja muiden luottokustannusten yhteismäärä on 296 580,82 euroa, sis. järjestelypalkkion 1020 euroa ja automaattisen tiliveloituksen maksun 2,70 euroa/maksuerä. Maksuerien lukumäärä on 300 kpl. Esimerkki laskettu 1.8.2023 korkotiedoilla.

Tutkitusti parasta asuntolainaneuvontaa*

"Neuvonnan tarkoituksena oli löytää minulle paras lainavaihtoehto"

Danske Bank sai parhaan arvion asuntolainaneuvonnasta pisteillä 4,0 (asteikolla 1-5) Taloustaito-lehden kyselyssä. Asiakkaat kokivat saaneensa huolellisen arvion siitä, minkä kokoisen lainan oma talous kestää. Samalla hinnoittelua ja korkotason nousun vaikutuksia lainan hoitokuluihin käytiin hyvällä tasolla läpi. Asiakkaille oli kerrottu, millä ehdoilla laina-aikaa voi pidentää tai miten lainan voi maksaa ennenaikaisesti takaisin.

*Taloustaito-lehden kyselyssä (lehti no 6/22) selvitettiin asiakkaiden näkemyksiä arjen raha-asioihin, sijoituksia, perintöä ja asuntolainoja koskeviin neuvoihin sekä eläkkeelle jäämiseen valmistautumiseen liittyvästä neuvonnasta. Vastaajat eivät ole tilastollinen otos väestöstä, vaan Taloustaidon lukijoita. Osa-alueiden laatukeskiarvot on julkaistu, jos pankkia on siltä osin arvioinut vähintään 20 asiakasta. Danske Bankin asuntolainaneuvontaa arvioi 26 vastaajaa. Vastaajat ottivat kantaa väitteisiin asteikolla 1: täysin eri mieltä - 5:täysin samaa mieltä.

Tutustu Danske Bankin asuntolainaan Kokeile asuntolainalaskuria

Ensiasunnon osto

Omistusasunnon hankkiminen on sijoitus, joka kerryttää varallisuuttasi. Sen sijaan, että maksaisit kuukausittain vuokraa vuokranantajalle, maksatkin joka kuukausi asuntoa itsellesi. Samalla summalla, jonka maksaisit vuokrana, voit lyhentää mukavasti asuntolainaa.

Katso vinkkimme ensiasunnon ostajalle

Lue myös


Kiinnostuitko?
Tervetuloa Danske Bankiin.

Content is loading