Arvo-osuustili (arvopapereiden säilytystili)

 • Miten avaan arvo-osuustilin?
  Arvo-osuustilin (säilytystili) voit avata ottamalla käyttöön omatoimisijoittajan Danske Kaupankäynti Online -palvelun.  Voit avata Danske Kaupankäynti Online- palvelun verkkopankissa kohdassa Sijoitukset > Aloita sijoittaminen > Danske Kaupankäynti Online > Ota käyttöön. Sopimus allekirjoitetaan verkkopankkitunnuksilla. Lisätietoa palvelusta saat täältä.
 • Mitkä ovat kaupankäyntikulut ostaessani tai myydessäni osakkeita Danske Bankissa?

  Kaupankäynti Online –palvelussa välityspalkkiot perustuvat volyymipohjaiseen hinnoitteluun (Taso 1, 2 ja 3). Välityspalkkiot ovat samat kotimaisessa ja ulkomaisessa pörssissä. 

  Taso 1Taso 2Taso 3
  Kaupankäynnin volyymi 0-25 000 euroa/kkKaupankäynnin volyymi
  25 000-100 000 euroa/kk
  Kaupankäynnin volyymi yli 100 000 euroa/kk
  0,20 % min. 8 euroa0,12 % min. 5 euroa0,08 % min. 2 euroa

   

  Tarkemmat tiedot kuluista ja palkkioista on esitelty Danske Sijoituspalveluiden hinnastoissa ja arvopaperipalveluiden hinnastossa.

 • Miten voin siirtää arvo-osuustilin Danske Bankiin?
  Jos sinulla ei ole vielä arvo-osuustiliä Danske Bankissa, avaa ensin Danske Kaupankäynti Online- sopimus verkkopankissa kohdassa Sijoitukset > Aloita sijoittaminen > Danske Kaupankäynti Online > Ota käyttöön. 

  Jos siirto koskee kotimaisia osakkeita, on koko arvo-osuustilin siirto maksuton. Voit pyytää koko arvo-osuustilin siirtoa joko verkkopankkiviestillä tai soittamalla Sijoitusasiantuntijakeskukseen 0200 2000 (pvp/mpm) arkisin 8-18.30 ja ilmoittamalla meille siirrettävän arvo-osuustilisi 35- merkkisen numeron. Lähetämme tämän jälkeen sinulle arvo-osuustilin siirtotoimeksiannon verkkopankkiin hyväksyttäväksi ja teemme siirtopyynnön, kun olet hyväksynyt sen pankkitunnuksillasi. Arvo-osuustilin siirrossa kestää normaalisti noin viikon, eikä tilillä voi sinä aikana käydä kauppaa. 

  Jos haluat siirtää meille ulkomaisia osakkeita, tulee siirroista tehdä yksilöity siirtotoimeksianto sekä Danske Bankiin, että luovuttavaan pankkiin. Ulkomaisten osakkeiden siirrosta veloitamme 50e/ osakelaji ja luovuttava pankki saattaa veloittaa omat kulunsa. 

  Huomioithan, että osakkeiden hankintatiedot eivät siirry arvo-osuustilisiirron mukana, joten ne kannattaa ottaa itselleen talteen. Tiedot voi lisätä verkkopankkiin, kun osakkeet ovat siirtyneet.
 • Miten voin lisätä hankintatiedot siirretyille osakkeille?
  Hankintahinnat voit lisätä verkkopankin kautta seuraavasti: Valitse ensiksi ylävalikosta kohta Sijoitukset > Säilytystilit -yläotsikon alta valitse Omistukset. Omistukset näkymässä arvopaperin vasemmalla puolella olevasta nuolesta valitaan Voitto-/tappio-laskelma.
   
  Avautuvassa näkymässä valitse ensin Säilytystili, jolle osakkeet ovat siirtyneet ja tämän jälkeen valitse Sijoituskohde, jonka hankintatiedot haluat lisätä. Mikäli osakkeen hankintahistoria ei ole tiedossa, niin Siirretyt arvopaperit -otsikon alle tulee näkyviin lisää sarakkeita ja punaisella pohjalla oleva huutomerkki.
   
  Valitse vasemmassa laidassa näkyvä plus-painike (+) ja Luo-painikkeen alta pystyt lisäämään hankintatiedot. Täytä tarvittavat kohdat ja Tallenna tiedot. Tietojen tallentamisen jälkeen paina vielä Laske- painiketta. Tämän jälkeen hankintahintojen pitäisi näkyä oikein ja voitto-/tappiolaskelman olla ajan tasalla. Punaisen huutomerkin pitäisi kadota ja tilalle tulla (oikein)-merkki. 

  Mikäli voitto-/tappiolaskelmasi näyttää nollaa, etkä ole siirtänyt kyseistä osaketta toisesta säilytyksestä, on usein syynä se, että osakkeella on ollut yhtiötapahtuma (esim. osakeanti). Muita kuin siirtotapahtumia ei voi verkkopankista päivittää. Jos et ole pystynyt laskemaan osakkeen todellista hankintahintaa, otathan yhteyttä meihin.
 • Mistä löydän arvo-osuustilin pitkän numeron?

  Arvo-osuustilin pitkä numero löytyy verkkopankista kohdasta Sijoitukset > Säilytystilit- otsikon alta ”Säilytystilikatsaus”. Valitse säilytystilin edessä olevasta nuolesta: Asetukset. Arvo-osuustilin 35- merkkinen numero löytyy Arvo-osuustili- kentästä ja se alkaa kirjaimilla APKE.

 • Miten suljen Danske Kaupankäynti Online- sopimuksen?

  Jos haluat sulkea Danske Kaupankäynti Online- sopimuksen, tulee sopimuksessa olevat arvopaperit ensin myydä tai siirtää pois sopimuksesta. Voit tämän jälkeen pyytää sopimuksen irtisanomista joko lähettämällä meille verkkopankkiviestin tai soittamalla Sijoitusasiantuntijakeskuksen numeroon 0200 2000 (pvm/mpm) arkisin 8-18.30.

 • Mikä on tililtäni veloitettu säilytyspalkkio?

  Danske Kaupankäynti Online –palvelussa hallinnointikulu on 2 euroa kuukaudessa ja tämä kattaa niin kotimaisten kuin ulkomaisten arvopapereiden säilytyksen. Jos sinulla on aiemmin avattu säilytystili, jota ei ole kytketty Danske Kaupankäynti Online -sopimukseen, säilytyspalkkion voit tarkastaa täältä.

 • Miten ulkomaisten osakkeiden osinkoja verotetaan?
  Eri valtioiden pidättämät verot osingoista vaihtelevat maittain, mutta usein verosopimusvaltioissa pidätetään 15 % lähdeveroa osingon kokonaismäärästä. Ulkomainen vero yleensä hyvitetään (vähennetään) Suomessa ko. osinkotulosta maksettavaksi tulevasta verosta. Tällöin sijoittaja joutuu ulkomaisen veron hyvittämisen jälkeen maksamaan Suomessa osingosta vielä veroa käytännössä 10,5 % (=25,5 %-15%), jos verotettavat pääomatulot ovat enintään 30 000 euroa vuodessa.

  Joissain tapauksissa osingon lähdevaltio saattaa periä verosopimuksen mukaista veroa suuremman veron sisäisen lainsäädäntönsä nojalla, esim. Belgia 25 %. Tällöin verosopimuksen mukaisen veron ylittävää lähdeveroa ei kuitenkaan hyvitetä Suomessa vaan sijoittajalle hyvitetään tämän vaatimuksesta vain verosopimuksen mukainen vero. Sijoittaja joutuu siis maksamaan Suomessa osingosta efektiivisesti vielä 10,5 % pääomatuloveroa ja hakemaan liikaa maksettuja veroja 
  takaisin lähdevaltiosta oma-aloitteisesti.

  Pankki ei vastaa verolaeissa, oikeuskäytännössä tai verotuskäytännössä tapahtuvista muutoksista eikä näiden mahdollisten muutosten huomioon ottamisesta tiedotteessa. Verokohtelu voi tulevaisuudessa muuttua ja se määräytyy kunkin asiakkaan yksilöllisten olosuhteiden mukaan joita ei ole otettu tässä annetuissa tiedoissa huomioon. 

Sijoitusraportit