Usein kysyttyä säästämisestä ja sijoittamisesta
Miten avaan arvo-osuustilin? Miten käyn kauppaa osakkeilla? Lue nämä ja muut usein kysytyt kysymykset säästämisestä ja sijoittamisesta.
Arvo-osuustili (arvopapereiden säilytystili)
-
Arvo-osuustilin (säilytystili) voit avata ottamalla käyttöön omatoimisijoittajan Danske Kaupankäynti Online -palvelun. Voit avata Danske Kaupankäynti Online- palvelun verkkopankissa kohdassa Sijoitukset > Aloita sijoittaminen > Danske Kaupankäynti Online > Ota käyttöön. Sopimus allekirjoitetaan verkkopankkitunnuksilla. Lisätietoa palvelusta saat täältä.
-
Kaupankäynti Online –palvelussa välityspalkkiot perustuvat volyymipohjaiseen hinnoitteluun (Taso 1, 2 ja 3). Välityspalkkiot ovat samat kotimaisessa ja ulkomaisessa pörssissä.
Taso 1 Taso 2 Taso 3 Kaupankäynnin volyymi 0-25 000 euroa/kk Kaupankäynnin volyymi
25 000-100 000 euroa/kkKaupankäynnin volyymi yli 100 000 euroa/kk 0,20 % min. 8 euroa 0,12 % min. 5 euroa 0,08 % min. 2 euroa Tarkemmat tiedot kuluista ja palkkioista on esitelty Danske Sijoituspalveluiden hinnastoissa ja arvopaperipalveluiden hinnastossa.
-
Jos sinulla ei ole vielä arvo-osuustiliä Danske Bankissa, avaa ensin Danske Kaupankäynti Online- sopimus verkkopankissa kohdassa Sijoitukset > Aloita sijoittaminen > Danske Kaupankäynti Online > Ota käyttöön.
Jos siirto koskee kotimaisia osakkeita, on koko arvo-osuustilin siirto maksuton. Voit pyytää koko arvo-osuustilin siirtoa joko verkkopankkiviestillä tai soittamalla Sijoitusasiantuntijakeskukseen 0200 2000 (pvp/mpm) arkisin 8-18.30 ja ilmoittamalla meille siirrettävän arvo-osuustilisi 35- merkkisen numeron. Lähetämme tämän jälkeen sinulle arvo-osuustilin siirtotoimeksiannon verkkopankkiin hyväksyttäväksi ja teemme siirtopyynnön, kun olet hyväksynyt sen pankkitunnuksillasi. Arvo-osuustilin siirrossa kestää normaalisti noin viikon, eikä tilillä voi sinä aikana käydä kauppaa.Jos haluat siirtää meille ulkomaisia osakkeita, tulee siirroista tehdä yksilöity siirtotoimeksianto sekä Danske Bankiin, että luovuttavaan pankkiin. Ulkomaisten osakkeiden siirrosta veloitamme 50e/ osakelaji ja luovuttava pankki saattaa veloittaa omat kulunsa.Huomioithan, että osakkeiden hankintatiedot eivät siirry arvo-osuustilisiirron mukana, joten ne kannattaa ottaa itselleen talteen. Tiedot voi lisätä verkkopankkiin, kun osakkeet ovat siirtyneet. -
Hankintahinnat voit lisätä verkkopankin kautta seuraavasti: Valitse ensiksi ylävalikosta kohta Sijoitukset > Säilytystilit -yläotsikon alta valitse Omistukset. Omistukset näkymässä arvopaperin vasemmalla puolella olevasta nuolesta valitaan Voitto-/tappio-laskelma.
Avautuvassa näkymässä valitse ensin Säilytystili, jolle osakkeet ovat siirtyneet ja tämän jälkeen valitse Sijoituskohde, jonka hankintatiedot haluat lisätä. Mikäli osakkeen hankintahistoria ei ole tiedossa, niin Siirretyt arvopaperit -otsikon alle tulee näkyviin lisää sarakkeita ja punaisella pohjalla oleva huutomerkki.
Valitse vasemmassa laidassa näkyvä plus-painike (+) ja Luo-painikkeen alta pystyt lisäämään hankintatiedot. Täytä tarvittavat kohdat ja Tallenna tiedot. Tietojen tallentamisen jälkeen paina vielä Laske- painiketta. Tämän jälkeen hankintahintojen pitäisi näkyä oikein ja voitto-/tappiolaskelman olla ajan tasalla. Punaisen huutomerkin pitäisi kadota ja tilalle tulla (oikein)-merkki.Mikäli voitto-/tappiolaskelmasi näyttää nollaa, etkä ole siirtänyt kyseistä osaketta toisesta säilytyksestä, on usein syynä se, että osakkeella on ollut yhtiötapahtuma (esim. osakeanti). Muita kuin siirtotapahtumia ei voi verkkopankista päivittää. Jos et ole pystynyt laskemaan osakkeen todellista hankintahintaa, otathan yhteyttä meihin. -
Arvo-osuustilin pitkä numero löytyy verkkopankista kohdasta Sijoitukset > Säilytystilit- otsikon alta ”Säilytystilikatsaus”. Valitse säilytystilin edessä olevasta nuolesta: Asetukset. Arvo-osuustilin 35- merkkinen numero löytyy Arvo-osuustili- kentästä ja se alkaa kirjaimilla APKE.
-
Jos haluat sulkea Danske Kaupankäynti Online- sopimuksen, tulee sopimuksessa olevat arvopaperit ensin myydä tai siirtää pois sopimuksesta. Voit tämän jälkeen pyytää sopimuksen irtisanomista joko lähettämällä meille verkkopankkiviestin tai soittamalla Sijoitusasiantuntijakeskuksen numeroon 0200 2000 (pvm/mpm) arkisin 8-18.30.
-
Danske Kaupankäynti Online –palvelussa hallinnointikulu on 2 euroa kuukaudessa ja tämä kattaa niin kotimaisten kuin ulkomaisten arvopapereiden säilytyksen. Jos sinulla on aiemmin avattu säilytystili, jota ei ole kytketty Danske Kaupankäynti Online -sopimukseen, säilytyspalkkion voit tarkastaa täältä.
-
Eri valtioiden pidättämät verot osingoista vaihtelevat maittain, mutta usein verosopimusvaltioissa pidätetään 15 % lähdeveroa osingon kokonaismäärästä. Ulkomainen vero yleensä hyvitetään (vähennetään) Suomessa ko. osinkotulosta maksettavaksi tulevasta verosta. Tällöin sijoittaja joutuu ulkomaisen veron hyvittämisen jälkeen maksamaan Suomessa osingosta vielä veroa käytännössä 10,5 % (=25,5 %-15%), jos verotettavat pääomatulot ovat enintään 30 000 euroa vuodessa.
Joissain tapauksissa osingon lähdevaltio saattaa periä verosopimuksen mukaista veroa suuremman veron sisäisen lainsäädäntönsä nojalla, esim. Belgia 25 %. Tällöin verosopimuksen mukaisen veron ylittävää lähdeveroa ei kuitenkaan hyvitetä Suomessa vaan sijoittajalle hyvitetään tämän vaatimuksesta vain verosopimuksen mukainen vero. Sijoittaja joutuu siis maksamaan Suomessa osingosta efektiivisesti vielä 10,5 % pääomatuloveroa ja hakemaan liikaa maksettuja veroja
takaisin lähdevaltiosta oma-aloitteisesti.
Pankki ei vastaa verolaeissa, oikeuskäytännössä tai verotuskäytännössä tapahtuvista muutoksista eikä näiden mahdollisten muutosten huomioon ottamisesta tiedotteessa. Verokohtelu voi tulevaisuudessa muuttua ja se määräytyy kunkin asiakkaan yksilöllisten olosuhteiden mukaan joita ei ole otettu tässä annetuissa tiedoissa huomioon.
Osakesäästötili
-
Lue lisää Osakesäästötilistä -
Osakesäästötilin sisällä voi sijoittaa koti- tai ulkomaisiin pörssiosakkeisiin ja monenkeskisessä kaupankäyntijärjestelmässä kaupankäynnin kohteena oleviin osakkeisiin (esim. First North). Varoja voi sijoittaa laissa sallittuihin osakkeisiin seuraavien maiden pörsseissä: Suomi, Ruotsi, Tanska, Norja, Belgia, Espanja, Hollanti, Irlanti, Iso-Britannia, Italia, Itävalta, Latvia, Liettua, Portugali, Puola, Ranska, Saksa, Sveitsi, Tsekki, Unkari, Viro, Kanada ja USA -
Osakesäästötilin voi avata verkkopankissa valitsemalla Sijoitukset > Avaa Osakesäästötili tai klikkaamalla alla olevaa linkkiä.
Avaa osakesäästötili -
Osakesäästötilejä voi olla kerrallaan vain yksi. Useammasta samanaikaisesti käytössä olevasta osakesäästötilisopimuksesta voidaan määrätä veronkorotus. Verolainsäädännön mukaan veronkorotus on 10 e/päivä jokaisesta osakesäästötilistä. Kahdesta tilistä veronkorotus on 20 e/päivä eli 7 300 e/vuosi. -
Säästösummalle ei ole minimiä. Maksimissaan osakesäästötilille siirrettävä rahamäärä voi olla enintään 50 000 euroa sopimusaikana. -
Voit ostaa osakesäästötilillä olevilla rahavaroilla osakkeita osakesäästötilin säilytykseen. Säilytystiliksi valitaan Osakesäästösäilytys ja veloitustiliksi Osakesäästötili. Voit antaa osaketoimeksiantoja kätevästi verkko- ja mobiilipankissa, ajanvarauksella Danske Bankin konttorissa tai Sijoitusasiantuntijakeskuksen kautta pankkitunnuksilla tunnistautumalla. -
Voit tehdä nostotoimeksiannon Osakesäästötilisopimuksen rahatilillä olevista varoista koska tahansa.
Nosto tehdään verkkopankissa seuraavasti:
1. Valitse Sijoitukset -välilehti ja sen jälkeen Sijoitukset -osion alta Käytössä olevat palvelut.
2. Klikkaa Danske Kaupankäynti – Osakesäästötili -sopimuksen edessä olevasta nuolesta ja valitse Nosto – OST.
3. Paina avautuvalla sivulla: Tee nosto.
Varoja voi nostaa Danske Bankin tilille. Nostohetkellä suoritetaan laskenta nostosumman jakamiseksi pääoman ja tuoton välillä. Nostoon kohdistuvan pääoman määrä vähentää sopimukseen kohdistuvaa jäljelle jäävää pääoman määrää. Tuoton osuudesta tehdään 30 % ennakonpidätys.
-
Kun haluat nostaa varoja osakesäästötililtä, johon sinulla on käyttöoikeus (esimerkiksi lapsen osakesäästötili), ota yhteyttä pankkiin esimerkiksi verkkoviestillä tai soittamalla asiakaspalveluun 0200 2580. -
Osakesäästötilisopimus on mahdollista avata sähköisesti, jos kummallakin huoltajalla on käytössä Danske Bankin pankkitunnukset.
Danske Bankin asiakkaaksi on mahdollista kirjautua toisen pankin pankkitunnuksilla osoitteessa danskebank.fi/tuleasiakkaaksi.
Kun lapselle avataan sijoitussopimus, tulee lapsella olla henkilöllisyystodistus (passi tai henkilökortti). Huoltajat sopivat yhdessä osakesäästötilisopimuksen avaamisesta lapselle. Kun haluat avata osakesäästötilin lapselle, ole yhteydessä sijoitusasiantuntijakeskukseen esimerkiksi soittamalla 0200 2580 (pvm/mpm).
-
Kun haluat siirtää osakesäästötilin toisesta pankista Danske Bankiin, ota yhteyttä meihin esimerkiksi verkkoviestillä tai soittamalla 0200 2580(pvm/mpm) sopiaksesi siirrosta. Siirtoa varten tarvitsemme tiedot siirrettävästä sopimuksesta (rahatili ja säilytystili) sekä luovuttavasta yhtiöstä. -
Hankintameno-olettamaa ei voi käyttää.
-
Osakesäästötilin sisällä voit ostaa ja myydä koti- ja ulkomaisia pörssilistattuja osakkeita ilman välittömiä veroseuraamuksia. Myös kotimaiset osingot ovat osakesäästötilin sisällä verovapaita. Voit siis sijoittaa mahdolliset voitot uudestaan verovapaasti. Maksat tuotosta veroja siinä vaiheessa, kun nostat varoja ulos osakesäästötililtä. Noston yhteydessä tehdään normaali 30–34 % ennakonpidätys tuoton osuudesta. -
Kauppojen veloitustilinä voi olla ainoastaan osakesäästötili.
-
Ulkomaisista osingoista lähdevaltio saattaa periä kansallisen lainsäädännön mukaisen lähdeveron. Jos säästäjä hakee verosopimuksen ylittävää veron osuutta takaisin, tulee säästäjän ilmoittaa tästä verottajalle ja pankille. Takaisin haettu lähdeveron osuus katsotaan verotuksessa tililtä nostetuksi tuotoksi. -
Osakesäästötilisopimus lakkaa osakesäästötilin haltijan eli säästäjän menehtyessä.
Osakesäästötilin sisällä olevat varat siirtyvät tavallisille säilytystilille ja rahatilille. Varat kuuluvat kuolinpesälle. Kuolinpesä puolestaan jakaa osakesäästötilin varat samalla tavalla kuin muunkin perinnön.
Osakesäästötilin lakkaamisesta ei synny tuloverotuksessa veronalaista tuloa eikä vähennyskelpoista tappiota. Osakesäästötilisopimuksessa olleet kuolinpäivän varat kuuluvat perintöverotuksen piiriin. Varat otetaan perintöverotuksessa huomioon kuten tavallisella arvo-osuustilillä tai talletustilillä olevat varat, myös kuolinhetkellä jo irronneet osingot, joita ei ole vielä maksettu tilille.
Varat arvostetaan kuolinhetken käyvän markkina-arvon mukaan. Kun Osakesäästötilisopimuksessa olleita arvopapereita myydään myöhemmin, hankintahintana käytetään perintöverotuksessa käytettyä arvoa. Luovutusvoiton laskennassa voi myös vaihtoehtoisesti käyttää hankintameno-olettamaa. Omistusaika lasketaan vainajan kuolinpäivästä.
-
Voit irtisanoa Osakesäästötilin milloin tahansa. Voit pyytää osakesäästötilisopimuksen lopetusta esimerkiksi lähettämällä verkkoviestin asiasta.
Osakesäästösäilytyksestä tulee myydä kaikki omistukset ennen sopimuksen lopettamista, ja myyntivarojen tulee olla tilillä, kun sopimus lopetetaan.
Osakesäästötilillä tulee olla riittävästi varoja mahdollista kertynyttä, vielä veloittamatta olevaa hallinnointikulua varten.
Sopimuksen lopetuksen yhteydessä osakesäästötililtä peritään Kaupankäynti Online -sopimukseen liittyvä hallinnointikulu kuluvan palkkiojakson alusta lopetushetkeen.
Mahdollisen luovutustappion realisoiminen sopimuksen lopettamalla ja uuden avaamalla voidaan verottajan näkökulmasta tulkita verotuksen välttämiseksi eikä näin olla luovutustappiota saisi hyväksytyksi verotuksessa.
-
Yritykselle ei ole mahdollista avata osakesäästötiliä. Vain yksityishenkilön on mahdollista avata osakesäästötili.
-
Osakesäästötilille ei voi siirtää osakkeita.
Osakkeet
-
Osakkeita voi hakea esimerkiksi nimellä tai ISIN-koodilla kaupankäyntijärjestelmästä. Varmin tapa on tehdä haku arvopaperin yksilöivällä ISIN-koodilla. Jos osaketta ei kuitenkaan löydy, voit tiedustella osakkeen lisäystä verkkoviestillä. -
Voit luoda, tallentaa ja nimetä listoja sijoituskohteista, joiden hintojen kehitystä haluat erityisesti seurata. Pääset luomaan kurssilistoja verkkopankissa kohdassa: Sijoitukset --> Kurssit --> Omat kurssilistat --> Valitse uusi.
Pääset tarkastelemaan tekemiäsi kurssilistoja verkkopankissa kohdassa: Sijoitukset --> Kurssit --> Kurssilistat.
Mobiilipankissa voit Sijoitukset -välilehdellä, Suosikkisi kohdassa, tehdä listoja haluamistasi arvopapereista ja markkinoista. Voit valita haluamiasi arvopapereita Suosikkisi -listalle helposti klikkaamalla arvopaperin nimen perästä löytyvää tähteä.
-
Pääset luomaan kurssihälytyksen verkkopankissa Sijoitukset -välilehdeltä kohdasta Kurssit ja Kurssihälytys. Haettuasi arvopaperia klikkaa nimen edessä olevaa nuolta. Kurssihälytyksen voi tilata sähköpostiin tai tekstiviestillä.
Mobiilissa pääset tekemään kurssihälytyksen valittuasi hakemasi arvopaperin ja klikkaamalla ylhäällä olevaa kellon kuvaa.
-
Helsingin pörssi on auki arkisin: 10.00–18.30.
Muiden maiden pörssit ovat auki Suomen aikaa (GMT+2) seuraavasti:
- Ruotsi: 10.00–18.30
- Norja: 10.00–17.25
- Tanska: 10.00–18.00
- Saksa: 10.00–18.30
- USA: 16.30–23.00
- Kanada: 16.30–23.00
- Englanti: 10.00–18.30
-
Tämä tarkoittaa, että voitto- /tappiotilannetta ei ole mahdollista näyttää tai hankintahinnat eivät ole tiedossa. Tähän voi olla useampia syitä. Mikäli voitto-/tappiolaskelmasi näyttää nollaa, etkä ole siirtänyt kyseistä osaketta toisesta säilytyksestä, on usein syynä se, että osakkeella on ollut yhtiötapahtuma (esim. osakeanti). Valitettavasti muita kuin siirtotapahtumia ei voi päivittää verkkopankissa. -
Osingonjaosta päättää osakeyhtiön yhtiökokous hallituksen esityksestä. Yhtiöiden nettisivuilta on usein saatavilla tietoa osingoista ja sen maksupäivästä.
Kauppalehti pitää yllä osinkokalenteria, jossa on esitetty Helsingin pörssissä listattujen yhtiöiden uusimmat osinkotiedot.
-
Näet välityspalkkiotasosi verkkopankissa kohdassa: Sijoitukset --> Kaupankäynti --> Välityspalkkiot. Näet sekä nykyisen että tulevan välityspalkkiotasosi.
Verkkopankissa: Kun olet syöttänyt toimeksiannon muut tiedot, näet välityspalkkion valitsemalla Laske -toiminnon ennen kuin hyväksyt toimeksiannon toteutettavaksi.
Mobiilipankissa: Kun teet toimeksiannon mobiilipankissa, näet välityspalkkion syötettyäsi toimeksiannon tiedot ja valittuasi Osta. Arvio kauppahinnasta ja välityspalkkiosta on näkyvillä ennen kuin lähetät toimeksiannon toteutettavaksi valitsemalla Hyväksy.
-
Osakeyhtiölain mukaan osinko-oikeus on osakkeenomistajalla, joka yhtiön määräämänä osingon täsmäytyspäivänä on merkitty osakkeenomistajaksi yhtiön osakasluetteloon. Osake on ostettava ennen ns. osingon irtoamispäivää, jos haluaa oikeuden osinkoon. Tämä tarkoittaa käytännössä pääsääntöisesti sitä, että osingon saa osakkeenomistaja, joka ostaa tai omistaa osakkeen viimeistään yhtiökokouspäivänä. -
Osakkeiden lahjoituksesta tarvitsemme pankkiin kirjallisen lahjakirjan. Lahjakirjasta tulee käydä ilmi:
1) Lahjoittajan tiedot: nimi, henkilötunnus ja arvo-osuustilin numero
2) Saajan tiedot: nimi, henkilötunnus ja arvo-osuustilin numero
3) Mitä lahjoitetaan: osakelaji ja kpl määrä
4) Päiväys ja lahjoittajan sekä lahjansaajan allekirjoitukset
Lahjakirjan voi toimittaa pankkiin joko sähköisesti verkkoviestin liitteenä tai toimittamalla lahjakirjan konttorille.
Kun lahjakirja on käsitelty, näkyy se säilytystilin tapahtumissa siirtotapahtumana. Mikäli lahjan saaja pitää osakkeita yli vuoden hankintahintana käytetään siirtopäivän arvoa. Osakkeiden kohdalla tämä on siirtopäivän alin hinta. Mikäli saaja myy osakkeet ennen kuin hän on omistanut ne vuoden ajan hankintahintana toimii lahjoittajan alkuperäinen hankintahinta tai 20%:n hankintameno-olettama.
-
Kaupankäynti listaamattomilla osakkeilla ei ole mahdollista Danske Bankissa, vaan kaupat on tehtävä muun toimijan kautta. Listaamattomien osakkeiden säilytys on kuitenkin mahdollista.
Rahastot
-
Danske Investin rahastovalikoiman löydät osoitteesta www.danskeinvest.fi.
Danske Sijoituspalveluihin saatavilla olevat jakelupalkkiovapaat rahastot löytyvät verkkopankissa kohdasta: Rahastot (Rahastovalikoima) -> Danske Sijoituspalvelut.
Jakelupalkkioita sisältävät rahastot löytyvät kohdasta Rahastot (Rahastovalikoima) -> Danske Invest.
-
Danske Bankin kautta on saatavilla indeksirahastoja. Danske Investin indeksirahastot löytyvät osoitteesta www.danskeinvest.fi -> Rahastot
-> Danske Invest tai Danske Sijoituspalvelu.Valitse rahastoluokka- otsikon alta: Näytä lisää suodattimia ja valitse sijoitustyyliksi “Indeksiä seuraava”, niin saat listan indeksirahastoistamme.
-
Verkkopankki: Löydät omistamiesi rahastojen tiedot verkkopankista kohdasta: Sijoitukset > Säilytystilit- otsikon alta säilytystilikatsaus.
Valitse säilytystilin tai rahastosalkun edessä olevasta nuolesta “Sisältö”. Avautuvan Sijoitusten hallinta- sivun alaosasta näet kyseisessä salkussa olevat rahastot.
Mobiilipankki: Valitse mobiilipankin yläreunasta Sijoitukset- otsikko. Avautuvalla sivulla näet kaikkien sijoitustesi kokonaismarkkina-arvon.
Sopimukset ja säilytystilit- otsikon alta voit valita säilytystilin tai sijoitussopimuksen, josta avautuu kyseisen säilytystilin/sijoitussopimuksen omistukset.
Jos sinulla on enemmän kuin kolme säilytystiliä/sijoitussopimusta, niin saat ne kaikki näkyviin valitsemalla “Kaikki omistukset” Sopimukset ja säilytystilit- otsikon alta.
Jos sinulla ei ole Danske Bankin pankkitunnuksia, näet rahastojen viimeisimmät tiedot viimeisimmästä sijoitusraportista. -
Jos sinulla on käytössäsi Varainhoito Online- palvelu, voit tehdä lisäsijoituksia sopimukseen siirtämällä varoja palveluun kuuluvalle Täydenvaltakirjan varainhoitotilille, josta merkinnät tehdään automaattisesti sopimukseen kuuluvaan sijoituskohteeseen.
Jos sinulla on käytössäsi Danske Kaupankäynti Online- tai Sijoitusneuvontasopimus, tai rahastosalkku/säilytystili ilman Danske Sijoituspalvelusopimusta, voit tehdä rahastomerkinnän seuraavasti:
Verkkopankki: Sijoitukset > Kaupankäynti -otsikon alta > Kurssilista ja kaupankäynti. Kurssilistan "Etsi" -kohtaan kirjoita rahaston nimi, jota haluat merkitä ja paina "Hae". Etsi haluamasi rahasto listalta ja paina sen vasemmalla puolella olevaa nuolta ja valitse "Osto". Seuraavalla sivulla voit valita merkintäsumman, rahastosalkun, johon rahaston osuudet tulevat säilytykseen, sekä tilin, jolta merkintä veloitetaan. Tämän jälkeen sinun tulee vahvistaa, että olet tutustunut sekä tulostanut tai tallentanut Sijoittajatiedotteen, Rahaston säännöt, Avaintietoesitteen ja Hinnaston. Lopuksi paina sivun vasemmassa alareunassa "Osta", jonka jälkeen merkinnän vahvistaminen tapahtuu verkkopankin henkilökohtaisella salasanalla.
Mobiilipankki: Valitse mobiilipankin yläosasta Sijoitukset- otsikko. Kaupankäynti- painikkeesta pääset etsimään rahastoja joko nimellä täi ISIN- tunnuksella. Valitse sitten haluamasi rahasto ja paina Osta- painiketta. Avautuvalla sivulla voit määrittää merkintäsumman, säilytystilin ja veloitustilin. Tämän jälkeen sinun tulee vahvistaa, että olet tutustunut sekä tulostanut tai tallentanut sekä hyväksyt rahastoon liittyvät dokumentit ja sitoudut noudattamaan niitä. Paina tämän jälkeen Osta- painiketta ja saat yhteenvedon merkinnästä. Tarkistettuasi tiedot, paina hyväksy painiketta ja vahvista merkintä henkilökohtaisella salasanallasi.
-
Jos sinulla on käytössäsi Varainhoito Online- palvelu, voit nostaa säästöjä sopimuksesta seuraavasti:
Verkkopankki: Valitse Sijoitukset > Käytössä olevat palvelut > Varainhoito Online- sopimuksen edestä pieni nuoli > valitse nosto > uusi nosto > täytä osanosto-sivulle nostettava summa ja valitse tili jolle haluat nostaa varat. Kun tarvittavat tiedot on täytetty, vahvista toimeksianto verkkopankin salasanalla.
Jos sinulla on käytössäsi Danske Kaupankäynti Online- tai Sijoitusneuvontasopimus, tai rahastosalkku/säilytystili ilman Danske Sijoituspalvelusopimusta, voit tehdä rahastolunastuksen seuraavasti:
Verkkopankki: Valitse Sijoitukset > Säilytystilit -otsikon alta > Säilytystilikatsaus. Valitse haluamasi rahastosalkku/Säilytystili Säilytystilit ja Sijoitusrahastosalkut-luettelosta painamalla kyseisen salkun edessä olevaa nuolinäppäintä ja valitsemalla > "Sisältö". Tämän jälkeen näet salkun sisällön sivun alalaidassa. Valitse rahasto, josta haluat lunastaa ja paina sen vasemmalla puolella olevaa nuolinäppäintä ja valitse "Myy". Summa tai kappale- kentässä näet rahaston kaikkien lunastettavissa olevien osuuksien kappalemäärän. Mikäli haluat lunastaa kaikki omistamasi rahasto-osuudet sinun ei tarvitse muuttaa toimeksiannon kenttiä. Lopuksi paina sivun vasemmassa alareunassa "Myy", jonka jälkeen lunastuksen vahvistaminen tapahtuu verkkopankin henkilökohtaisella salasanalla.
Jos haluat lunastaa vain osan rahastostasi, saat haluamasi summan lunastamalla tietyn kappale- tai euromäärän rahastosta. Jos halut lunastaa tietyn euromäärän tilillesi, kirjoita haluttu euromäärä summa/osuudet-kenttään ja vaihda nuolivalinnasta osuudet summaksi. Huomioi, että jos lunastat suurimman osan (yli 80% rahaston markkina-arvosta), tulee lunastus toteuttaa myymällä rahasto-osuuksia kappaleina. Lopuksi paina sivun vasemmassa alareunassa "Myy", jonka jälkeen lunastuksen vahvistaminen tapahtuu verkkopankin henkilökohtaisella salasanalla.
Mobiilipankki: Valitse etusivulta Sijoitukset- otsikko > valitse Sopimukset ja säilytystilit- otsikon alta sopimus tai säilytystili, josta haluat tehdä lunastuksen. Jos haluamasi säilytystili tai sopimus ei näy listassa, valitse Kaikki omistukset.
Valitse sijoituskohde, josta haluat tehdä lunastuksen ja paina Myy- painiketta. Avautuvalla sivulla voit tehdä rahastolunastuksen euromääräisenä tai määrittämällä itse myytävien rahasto-osuuksien kappalemäärän.
Lunastus kappaleissa: "Aseta osuuksia tai vaihda summa EUR" -kentässä näet rahaston kaikkien lunastettavissa olevien osuuksien kappalemäärän. Mikäli haluat lunastaa kaikki omistamasi rahasto-osuudet, sinun ei tarvitse muuttaa toimeksiannon kenttiä. Jos haluat lunastaa vain osan rahastostasi, kirjoita haluamasi kappalemäärä tähän kenttään. Valitse myös oikea tilinumero, mille tilille rahasto-osuudet lunastetaan. Lopuksi paina sivun alareunassa "Myy", jonka jälkeen lunastuksen vahvistaminen tapahtuu verkkopankin henkilökohtaisella salasanalla.
Lunastus euroissa: Mikäli haluat lunastaa vain osan rahastostasi, voit tehdä lunastuksen euroissa. Valitse tällöin ”vaihda summa EUR” ja kirjoita haluamasi summa alla olevaan kenttään. Huomioi, että jos lunastat suurimman osan (yli 80% rahaston markkina-arvosta), tulee lunastus toteuttaa myymällä rahasto-osuuksia kappaleina. Valitse myös oikea tilinumero, mille tilille rahasto-osuudet lunastetaan. Paina sivun alareunasta "Myy", jonka jälkeen lunastuksen vahvistaminen tapahtuu verkkopankin henkilökohtaisella salasanalla.
-
Rahastovaihto verkkopankissa tapahtuu seuraavasti: Valitse Sijoitukset > Säilytystilit -otsikon alta > Säilytystilikatsaus. Valitse oikea rahastosalkku Säilytystilit ja Sijoitusrahastosalkut-luettelosta painamalla kyseisen salkun edessä olevaa nuolinäppäintä ja valitsemalla > "Sisältö". Tämän jälkeen näet sijoitusrahastosalkun sisällön sivun alalaidassa. Valitse rahasto, josta haluat rahastovaihdon tehdä ja paina sen vasemmalla puolella olevan nuolinäppäimen alta "Vaihto/Sarjasiirto". Osuudet kentässä näet rahaston kaikkien vaihdettavissa olevien osuuksien kappalemäärän.
Mikäli haluat vaihtaa kaikki omistamasi rahasto-osuudet, sinun ei tarvitse muuttaa toimeksiannon kenttiä. Riittää, kun määrität kohtaan "Rahastoon" sen rahaston, mihin haluat vaihdettavien osuuksien menevän. Vahvista vielä, että olet tutustunut sekä tulostanut tai tallentanut Sijoittajatiedotteen, Rahaston säännöt, Rahaston avaintietoesitteen ja hinnaston. Lopuksi paina sivun vasemmassa alareunassa "Ok", jonka jälkeen vaihdon vahvistaminen tapahtuu verkkopankin henkilökohtaisella salasanalla.
-
Jatkuvan rahastosäästösopimuksen voit tehdä verkkopankkisi kautta: Sijoitukset > Muut sijoitustuotteet -otsikon alta > Rahastosopimukset > Tee uusi sopimus. -
Voit tehdä muutoksia jatkuvaan rahastosäästösopimukseen verkkopankkisi kautta: Sijoitukset > Muut sijoitustuotteet - otsikon alta > Rahastosopimukset ja valitsemalla oikean rahastosopimuksen kohdalla olevasta nuolesta: Muuta. Aukeavalla sivulla voit tehdä halutut muutokset. Muutos vahvistetaan henkilökohtaisella salasanalla. -
Jatkuvan rahastosäästösopimuksen voit irtisanoa verkkopankista valitsemalla Sijoitukset > Muut sijoitustuotteet -otsikon alta > Rahastosopimukset. Paina haluamasi rahastosäästösopimuksen edessä olevasta nuolesta ja valitse: "Irtisano". Aukeavalla sinulla sinun tulee vahvistaa, että olet tutustunut sekä tulostanut tai tallentanut Sijoittajatiedotteen, Rahaston säännöt, Avaintietoesitteen ja Hinnaston. Vahvistuksen teet rastimalla lausekkeen edessä olevan laatikon. Lopuksi paina sivun vasemmassa alareunassa "Irtisano", jonka jälkeen irtisanomisen vahvistaminen tapahtuu verkkopankin henkilökohtaisella salasanalla. -
K- tarkoittaa kasvuosuutta, jossa tuotot sijoitetaan uudelleen. Verotuksellisista syistä yksityissijoittajan on yleensä kannattavampaa sijoittaa kasvuosuuksiin kuin tuotto-osuuksiin. Kasvuosuuksista maksat veroa vasta rahasto-osuuden myynnin yhteydessä.
T- tarkoittaa tuotto-osuutta, josta tuotto maksetaan osuuden omistajalle vuosittain. Tuotosta vähennetään sen maksun yhteydessä pääomatulovero.
W- tarkoittaa jakelupalkkiovapaata osuutta, josta pankki ei vastaanota jakelupalkkioita. Jakelupalkkiovapaita rahastoja voi merkitä ainoastaan Danske Sijoituspalvelusopimuksiin.
Sijoittajan lisäpalvelut
-
Danske Reaaliaikapalvelu:
Lue lisää Danske Reaalipalvelusta
Danske Analyysipalvelu:
Lue lisää Danske AnalyysipalvelustaDanske Stream -palvelu:
Lue lisää Danske Stream -palvelusta
Voit aktivoida haluamasi sijoittajan lisäpalvelun verkkopankissa kohdassa Sijoitukset > Muut sijoitustuotteet > Sijoittajan lisäpalvelut > Sovittavissa olevat palvelut.
-
Reaaliaikaiset pörssikurssit kuuluvat osaksi Reaaliaikapalvelua:
Lue lisää Danske Reaaliaikapalvelusta
Voit aktivoida haluamasi sijoittajan lisäpalvelun verkkopankissa kohdassa Sijoitukset > Muut sijoitustuotteet > Sijoittajan lisäpalvelut > Sovittavissa olevat palvelut.
-
Osakeanalyysit ovat osa Analyysipalvelua:
Lue lisää Danske Analyysipalvelusta
Voit aktivoida haluamasi sijoittajan lisäpalvelun verkkopankissa kohdassa Sijoitukset > Muut sijoitustuotteet > Sijoittajan lisäpalvelut > Sovittavissa olevat palvelut.
Löydät analyysit verkkopankissa kohdassa Sijoitukset > Uutiset ja analyysit -> Analyysipalvelu.
-
Vanhat aamukatsaukset löydät verkkopankista: Sijoitukset > Muut sijoitustuotteet > Tutkimustietokanta. -
Kauppalehden uutispalvelu on osa sijoittajan lisäpalveluita (reaaliaikapalvelu, analyysipalvelu ja stream –palvelu).
Löydät Kauppalehden uutispalvelun verkkopankista: Sijoitukset > Uutiset ja analyysit > Uutiset.
Voit aktivoida haluamasi sijoittajan lisäpalvelun verkkopankista: Sijoitukset > Muut sijoitustuotteet > Sijoittajan lisäpalvelut > Sovittavissa olevat palvelut.
-
Zenostock on saativilla vain osana Analyysipalvelua.
Zenostock on helppokäyttöinen ja monipuolinen osakkeiden etsintä- ja tutkimuspalvelu, joka tuottaa ideoita ja arvokasta tietoa osakesijoittajalle.
Palvelun avulla voit esimerkiksi tutkia omistamiasi osakkeita ja löytää uusia edullisia ja mielenkiintoisia omaan sijoitustyyliisi sopivia osakkeita eri arvostuskertoimien perusteella.
Palvelun ovat suunnitelleet salkunhoitajat, joilla on pitkä ammatillinen käytännön kokemus menestyksellisestä osakesalkunhoidosta, osakkeiden tutkimisesta ja arvioinnista.
Lue lisää Zenostock palvelusta
Voit aktivoida haluamasi sijoittajan lisäpalvelun verkkopankissa kohdassa Sijoitukset > Muut sijoitustuotteet > Sijoittajan lisäpalvelut > Sovittavissa olevat palvelut.
-
Voit aktivoida Stream lisäpalvelun verkkopankissa kohdassa Sijoitukset > Muut sijoitustuotteet > Sijoittajan lisäpalvelut > Sovittavissa olevat palvelut.
Tämän jälkeen sinun tulee rekisteröityä Infront Web Traderin markkinaseurantyökalun käyttäjäksi https://no.infrontfinance.com/partner/infront-web-trader-registration-fi/ -sivulla.
Kun olet luonut tunnukset, selainpohjainen palvelu toimii kaikilla laitteilla verkkopankista erillisenä sovelluksena.
Voit myös käyttää Infront Mobile sovellusta Android puhelimella, tabletilla ja iPhonella sekä iPadilla käyttäjätunnuksellasi ja luomallasi salasanalla.
Sovellus on saatavilla sovelluskaupoissa:
-
Voit vähentää Sijoittajan lisäpalveluiden kulut verotuksessa. Muista kuitenkin, että omavastuu on 50 euroa.
Sijoitusraportit
-
Raporttien toimitussykli riippuu raporttityypistä tai sijoitussopimuksestasi. Pääsääntöisesti kuukausi- ja kvartaaliraportit pyritään lähettämään heti raportointijaksoa seuraavan kuukauden alussa. Vuosiraportit toimitetaan tammikuun aikana.
-
Rahastoraportti lähetetään Danske Invest rahastoyhtiön toimesta erillisenä raporttina lakisääteisistä syistä.
-
Säilytyksen ehdoissa lupaamme lähettää arvopaperitiliotteen kerran vuodessa, vaikka säilytystili olisi tyhjä. Jos sinulla ei ole käyttöä säilytystilille, voit sen lopettaa soittamalla Sijoitusasiantuntijakeskukseemme 0200 2000 (pvm/mpm) ma-pe 8-18.30.
Rahastoraportti lähetetään myös tyhjästä rahastosalkusta tammikuussa, mikäli siellä on edellisen kalenterivuoden aikana ollut säilytyksiä sekä heinäkuussa, jos salkussa on ollut jokin tapahtuma aikavälillä tammikuu – kesäkuu. -
Verotuksessa voi vähentää menot, jotka ovat aiheutuneet arvopapereiden ja arvo-osuuksien omaisuuden hoidosta ja säilyttämisestä. Tällaisia menoja ovat esimerkiksi arvo-osuustilin kuukausimaksut, sopimuspalkkiot ja sijoittajan lisäpalvelut.
-
Jos käytössäsi on verkkopankin arkisto, sijoitusraportti toimitetaan sinne. Jos haluat muuttaa paperisen raportin toimitusosoitetta, voit ilmoittaa siitä lähettämällä meille verkkoviestiä tai olemalla yhteydessä asiakaspalveluumme 0200 2585 (pvm/mpm) ma-pe 8-18. Turvallisuusyistä emme voi sähköpostitse toimittaa raportteja tai muuta pankkipostia. -
Jos sinulla on pankkitunnukset, voit ottaa sen helposti käyttöösi verkkopankissasi kohdassa Arkistot ja verkkopalkka > Tiliotteet ja muu pankkiposti > Ota arkistopalvelu käyttöösi.
-
Voit tehdä pyynnön lapsen postin kääntämisestä omassa verkkopankissasi kohdassa ”Arkistot ja verkkopalkka” > ”Tiliotteet ja muu pankkiposti”.
-
Mikäli sijoitusten arvonmuutos huolettaa, suosittelemme varaamaan ajan sijoitusasiantuntijallemme, jonka kanssa voit arvioida onko riskinottohalukkuutesi linjassa nykyisten sijoitustesi kanssa. Voit myös seurata sijoitustesi arvonkehitystä verkko- tai mobiilipankistasi raporttien lähetysten välissä.
-
Lisätietoa raporteilla näkyvistä kuluista löydät täältä