Sijoitusasunnon osto

Sijoitusasunto on oivallinen vaihtoehto kartuttaa varallisuutta pitkäjänteisesti.

Hae asuntolainaa
Kokeile lainalaskuria

  • 1. Vuokratulo lainan lyhennyksiin

    Omassa asunnossa laina lyhenee palkkatulolla, mutta sijoitusasunnossa yleensä enimmäkseen vuokratulolla. Vuokra tarjoaa säännöllisen tulon, jolla voit lyhentää lainaa ja kartuttaa samalla varallisuuttasi. Kun laina on maksettu, saat velattomasta sijoitusasunnosta lisätuloja muuhun käyttöön.

    Lainan takaisinmaksun tulee sopia talouteesi silloinkin, kun vuokralainen ei syystä tai toisesta maksa vuokraansa tai asunto sattuisi olemaan ilman vuokralaista. Puskuria pitää olla myös kuluja varten, joita voi syntyä esimerkiksi asunnon vuokraamisesta, riippuen siitä miten asian hoidat, tai silloin kun asuntoa pitää korjata tai varusteita uusia.

    Vuokratulo on pääomatuloa, jota verotetaan 30 000 euroon asti 30 prosentin verokannalla ja sen ylittävältä osuudelta vero on 34 prosenttia. Vuokratulosta saa kuitenkin vähentää verotuksessa asuntoon liittyvät kulut kuten esimerkiksi hoitovastikkeen, lainan korot ja tietyin edellytyksin myös ns. rahoitusvastikkeen.

    Tutustu pääomatuloverotukseen (vero.fi)

    Mistä saan tietoja asuntokauppojen kauppasummista?

    Kiinteistömaailman hintalaskurista saat tilastoihin pohjautuvan arvion asuntojen neliöhinnoista ja näet miten asuntojen hinnat ovat muuttuneet hankintavuodesta. Hintalaskuri antaa asunnolle karkean hinta-arvion - näet toteutuneet asuntojen hinnat.
    Asuntojen hinnat - Kiinteistömaailma.fi

  • 2. Sijoitusasunnon rahoittaminen

    Kuten oman asunnon ostamisessa, myös sijoitusasunnossa ostettavaa asuntoa voidaan käyttää lainan vakuutena. Ostettava asunto riittää kuitenkin vain osalle lainamäärästä vakuudeksi ja saatat tarvita lisävakuutta. Lisävakuutena voit käyttää esimerkiksi omaa asuntoa tai maksullista lainatakausta.

  • 3. Asunnon sijainti

    Sijoitusasunnon sijainnilla on suuri merkitys asunnon vuokrattavuuden ja tasaisen tulon saavuttamisessa, mutta toisaalta myös vaadittavan pääoman kannalta. Esimerkiksi pääkaupunkiseudulla asuntojen vuokrataso on korkeampi kuin muualla maassa, mutta myös asuntojen hinnat ovat korkeammat.

    Asuntosijoittamisessa kokonaistuotto muodostuu vuokratuotosta ja asunnon mahdollisesta arvonnoususta, mihin tietysti sijainnilla on myös merkitystä.

  • 4. Asunnon kunto ja taloyhtiön tilanne

    Samoin kuin oma asunto, myös sijoitusasunto ja sen taloyhtiö pitää tarkastaa huolellisesti ennen ostoa. Asunto voi vaatia esimerkiksi pintaremonttia ennen kuin sen voi vuokrata tai taloyhtiössä voi olla tulossa isoja remontteja joihin täytyy varautua. Ota huomioon, että remonttiaikana et mahdollisesti saa asunnosta vuokratuloa. Taloyhtiön taloudellinen tila kannattaa siis arvioida huolella, jotta voit varautua rahallisesti tuleviin tilanteisiin.

    Taloyhtiö: Lataa malli taloyhtiön talouden arviointiin (pdf)
  • 5. Korkoputkella mielenrauhaa

    Korkoputkella voit suojautua korkojen nousua vastaan ja näin ollen turvata sijoitusasunnostasi saatavan tulovirran. Jos korot lähtevät nousuun, säilytät korkoputken avulla maltilliset lainanhoitokustannukset ja pystyt todennäköisesti hoitamaan sijoitusasuntolainan lyhentämisen tavalliseen tapaan vuokratuloilla.

    Tutustu korkosuojaukseen

    Millaisia asuntoja on myynnissä?

    Tutustu alueiden asuntotarjontaan. Danske Bankin yhteistyökumppani Kiinteistömaailma on luotettava kumppanisi asuntoasioissa.
    Kiinteistömaailma.fi

Lue myös


Kiinnostuitko?
Tervetuloa Danske Bankiin.

Content is loading
Show more rows: All table rows are already visible for screen readers.
Show less rows: All table rows are already visible for screen readers.