Opintolaina

Opintolainan avulla voit rahoittaa elämäsi opintoaikana ja keskittyä työnteon sijasta itse opintoihin. Et tarvitse erillisiä vakuuksia, sillä opintolainalla on valtiontakaus. Korkojen maksu ja lainanlyhennys alkavat vasta opintojen jälkeen.

Voit hakea opintolainaa, jos olet saanut Kelasta päätöksen valtiontakauksesta.
Hae opintolainaa verkkopankissa

Edullista luottoa

Opintolaina on valtion takaama, joten et tarvitse muita vakuuksia tai takaajia. Opintotukiaikana lainan korot lisätään pääomaan, eli korkojen ja lyhennysten takaisinmaksu alkaa vasta opintojesi päätyttyä.

Opintolainahyvitys

Voit tiettyjen ehtojen täyttyessä saada Kelalta opintolainahyvityksen, jossa Kela maksaa osan opintolainastasi.

Lue lisää opintolainahyvityksestä (kela.fi)

Tietoa opintolainasta

Opintolainan määrä

Opintolainan valtiontakauksen määrä riippuu iästäsi ja oppilaitoksestasi.

Kela tekee yleensä opintotukipäätöksen koko tutkinnon opiskeluajalle ja lähettää siitä vuosittain ilmoituksen opiskelijalle. Noudatamme lainapäätöksessä Kelan antamia takausmääriä ja nostoaikoja. Kela voi korottaa takausta kesken lukukauden. Sinun tulee kuitenkin itse pyytää lainan korotusta.

Lue lisää opintolainan määrän määräytymisestä (Kela.fi)

Lainan nostaminen tilille

Voit nostaa lainaa nostoerien puitteissa lukuvuoden aikana joko yhdellä kertaa tai useina erillisinä nostoina.

Nostoerät ovat nostettavissa viimeisen nostoeräsi loppupäivään saakka. Se osa lainastasi, jota et tuohon päivään mennessä nosta, perutaan kokonaan.

Lainan korkojen maksu

Opintojen ajan et maksa lainan korkoa etkä lyhennystä, vaan korot lisätään lainan pääomaan (=pääomitetaan). Lainan korkojen ja lyhennysten takaisinmaksu alkaa siis vasta opintojesi päätyttyä. Korot pääomitetaan koron eräpäivinä 15. kesäkuuta ja 15. joulukuuta niin kauan kuin saat Kelan myöntämää opintotukea, ja vielä yhden kerran opintotuen päättymisen jälkeen.

Opintolainan takaisinmaksu

Takaisinmaksusta sovitaan velkakirjassa. Takaisinmaksusuunnitelmaan vaikuttaa pääoman määrä sekä korkojen pääomituskerrat. Lainan pääoman takaisinmaksu alkaa yleensä 1,5 vuoden kuluttua viimeisen pääomituksen jälkeen, ja viimeistään 15 vuoden kulutta lainan ensimmäisestä nostosta. Takaisinmaksuaika on oletuksena opiskeluaikana tehtyjen puolivuosittaisten koron pääomituskertojen määrä vuosina, kuitenkin enintään 15 vuotta. Esimerkiksi, jos korkoa on pääomitettu neljän vuoden ajan eli kahdeksan kertaa, on takaisinmaksuaika oletuksena kahdeksan vuotta.

Kun korot viimeisen kerran pääomitetaan, saat meiltä ennakkoilmoituksen takaisinmaksusuunnitelmasta, josta näet lyhennysten suuruuden ja maksujen eräpäivät. Saat meiltä siis tiedon takaisinmaksusta hyvissä ajoin ennen sen alkamista.

Muutokset opintolainaan

Voit hakea lainaan erilaisia muutoksia, kuten lyhennysvapaata tai maksuohjelman muutosta kätevästi verkossa. Jos esimerkiksi maksat opintolainaasi takaisin ja jatkat opintojasi ilman valtion opintotukea, voit hakea lainamuutosta saamaasi lyhennysten takaisinmaksuaikatauluun. Muutokset käsitellään aina hakemuksen perusteella ja niistä veloitetaan aina kulloinkin voimassa olevan palveluhinnaston mukainen palvelumaksu.


Hinnat ja ehdot

Korko

Opintolainan korko sidotaan automaattisesti 12 kuukauden Euribor-korkoon.
Niiltä lukukausilta, joille saat opintotukea, sekä tällaista lukukautta seuraavalta lukukaudelta, lainan korot lisätään pääomaan.
Säännönmukaiset koron eräpäivät ovat 15.6. ja 15.12.
Koronmaksu alkaa täysimääräisesti ja korkoja ei enää pääomiteta, kun pankki saa Kelalta tiedon, että opintotuki on päättynyt.

Hinnat

Opintolainan avauksesta ja korotuksesta peritään hinnaston mukainen maksu, samoin lainan lisänostoista. Ensimmäinen nosto sekä mahdollisen lainan korotuksen jälkeinen nosto on maksuton.

Lainan myöntäminen edellyttää aina hyväksyttyä luottopäätöstä.

Esimerkki opintolainasta: Jos asiakas ottaa 8 000 euron opintolainan, laina-aika olisi 15 vuotta ja lainan viitekorkona käytetään 12 kk euriborkorkoa, olisi lainan kokonaiskorko 4,129 % (Kuluttajansuojalain mukaan laskettu todellinen vuosikorko 5,632 %). Luoton ja muiden luottokustannusten yhteismäärä 11 269,13 euroa, sis. toimitusmaksun 30 euroa ja automaattisen tiliveloituksen maksun 2,50 euroa/maksuerä. Maksuerien lukumäärä on 180 kpl. (Tiedot 13.5.2024 tilanteesta)

Lue myös


Kiinnostuitko?
Tervetuloa Danske Bankiin.

Content is loading
Show more rows: All table rows are already visible for screen readers.
Show less rows: All table rows are already visible for screen readers.