Täytän 18 vuotta

Täysi-ikäisyys tarkoittaa uudenlaista vastuuta omasta elämästä - myös raha-asioissa. Lue neuvot oman rahan käyttöön ja hallintaan.

  • 1. Pankkitunnukset helpottavat arkea

    Pankkitunnusten avulla makselet laskut missä ja milloin vain ja voit ottaa käyttöön kätevät mobiilisovellukset, kuten mobiilipankin ja MobilePayn. Pankkitunnuksia tarvitset myös verkko-ostojen hyväksymiseen.

    Yhteydenpito pankkiin onnistuu silloin, kun sinulle sopii. Voit lähettää asiakaspalveluun viestiä verkkopankistasi tai aloittaa näppärän reaaliaikaisen chat-keskustelun asiakaspalvelijan kanssa. Pankkitunnusten avulla myös koulun ja viranomaisten suuntaan asioiminen on helppoa, kun pääset tunnistautumaan sähköisesti eri palveluihin.

    Varaathan ajan konttorille ensimmäisiä pankkitunnuksiasi varten soittamalla ajanvarausnumeroon: 0100 4000 (pvm/mpm) ma-pe klo 8-20. Mukaasi tarvitset kuvallisen poliisin myöntämän henkilöllisyystodistuksen, esimerkiksi passin tai henkilökortin.

  • 2. Käyttöoikeudet

    On hyvä huomioida, että vanhempien käyttöoikeudet poistuvat automaattisesti, kun täytät 18 vuotta. Kun sinulla on pankkitunnukset, voit halutessasi lisätä käyttöoikeuden takaisin verkkopankissa. Napsauta etusivulla tiliä, johon haluat lisätä käyttöoikeuksia. Valitse tämän jälkeen "Käyttöoikeudet" -välilehti. Näyttökohtaiset ohjeet saat napsauttamalla kysymysmerkkiä.

  • 3. Suunnittele rahan käyttöäsi

    Suosittelemme, että laadit itsellesi budjetin. Kun tiedät, minne raha menee ja mistä sitä tulee, voit helpommin elää kuten haluat ja sinulla on monta huolta vähemmän.

    Laskut on hyvä maksaa ajallaan. Muistamista on vähemmän, kun otat käyttöön esimerkiksi e-laskutuksen ja laitat laskut veloittumaan automaattisesti eräpäivänä.

    Lisäapua rahan riittämiseen saat kätevistä työkaluista, jotka ovat käytettävissäsi. Mobiilipankin avulla voit seurata tilisi saldoa aina, kun sinulla on puhelin mukana. Verkkopankista löytyy myös tulot ja menot – näkymä josta näet heti, paljonko kuukaudessa menee rahaa esimerkiksi ruokakauppaan.

    Suunnittele budjettisi: Budjettilaskuri (xls)

  • 4. Laita osa tuloista säästöön

    Tuloista olisi aina hyvä laittaa osa säästöön tulevaisuuden varalle. Kuulostaako euro päivässä suurelta summalta? Se tekee 30 euroa kuukaudessa. Pienistäkin säästöistä voi syntyä ajan kanssa iso potti, jolla voit toteuttaa toiveitasi ja unelmiasi. 

    Mietitkö, että olisi kiva ostaa vihdoin kunnon kahvinkeitin tai uusi polkupyörä? Ota sen hankkiminen tavoitteeksi ja ala laittamaan rahaa sivuun. Tulet huomaamaan säästämisen olevan helpompaa, kun sinulla on jokin tavoite minkä haluat saavuttaa. 

    Katso miten pääset tavoitteeseen: Säästölaskuri
    Säästäminen: Lue, miten aloitat säästämisen

  • 5. Lainoja ja luottoja on erilaisia

    18 vuotta täyttäneenä sinulla on täysi oikeus lainata rahaa, mikäli pystyt maksamaan lainan takaisin. Voit hakea esimerkiksi luottokorttia, kulutusluottoa tai tehdä osamaksusopimuksen.

    Luottokortti on oikein käytettynä hyvä työkalu, mutta sillä voi saada myös oman talouden epätasapainoon hyvin nopeasti. Muista, että luottokortin raha ei ole omaa rahaa, vaan lainaa joka täytyy maksaa takaisin.

    Eri lainoissa on erilaiset ehdot ja hinnat. Jotta lainoja olisi mahdollista vertailla keskenään, on niissä mainittu todellinen vuosikorko. Tämä kertoo sinulle, paljonko oikeasti tulet lainaamastasi rahasta maksamaan.

    Jos lainaat esimerkiksi 1 000 euroa vuoden takaisinmaksuajalla ostaaksesi tietokoneen ja lainan todellinen vuosikorko on 20 %, maksat lainasta vuodessa 200 euroa. Tämä tarkoittaa sitä, että maksat 1 000 euron tietokoneesta todellisuudessa 1 200 euroa.

    Todellinen vuosikorko voi vaihdella lainatyypistä riippuen muutamasta prosentista satoihin prosentteihin. Valitse siis viisaasti.

  • 6. Ota vakuutus

    Elämässäsi sattuu ja tapahtuu paljon hyviä asioita, mutta mukaan mahtuu aina myös ikäviä asioita ja vahinkoja. Suosittelemme, että vakuutat itsesi näiden ikävien tapahtumien varalta.

    Kotivakuutuksella voit vakuuttaa kotisi ja irtaimiston, tapaturmavakuutuksella itsesi. Jos suunnittelet matkalle lähtöä, on hyvä hankkia matkavakuutus. Kun vakuutus on kunnossa, voit nauttia matkasta ilman huolia.

    Fennia: Vakuutukset nuorille (www.fennia.fi)

  • 7. Jos rahat loppuvat?

    Ota yhteyttä pankkiisi, mikäli saat suuren laskun jota et pysty maksamaan, tai esimerkiksi opintotukesi on myöhässä ja tili on tyhjä. Me olemme yhtä kiinnostuneita löytämään asiaan ratkaisun kuin sinä.

    Danske Etuohjelma

    Tutustu Danske Etuohjelmaan ja valitse itsellesi sopivin päivittäispalvelupaketti.
    Alle 28-vuotiaana saat käyttöösi Danske Nuorison edut.

    Lue lisää: Danske Nuoriso

Lue myös


Kiinnostuitko?
Tervetuloa Danske Bankiin.

Content is loading
Show more rows: All table rows are already visible for screen readers.
Show less rows: All table rows are already visible for screen readers.