Osakkeet - aloita osakesijoittaminen

Osakesijoittajana saat tuottoa osingoista ja osakkeen arvonnoususta. Osakkeille on tyypillistä voimakas kurssien nouseminen ja laskeminen. Sijoittamalla osakkeisiin voit tavoitella sijoituksillesi korkosijoituksia korkeampaa tuottoa pitkällä aikavälillä.


Aloita helposti Osakesäästötilin avulla

Edullisinta osakevälitystä välittäjävertailussa

Danske Bank on Sijoittaja.fi:n välittäjävertailussa Helsingin pörssin halvin osakevälittäjä Akavan ja Suomen Osakesäästäjien jäsenille tarjoamallamme etuhinnastolla.* Vertailussa oli mukana 8 Suomessa toimivaa osakevälittäjää ja pankkia.

Jäsenetujen piiriin kuuluville kaupankäyntipalkkio on enintään 0,12 % (min. 5 €) sekä kotimaisilla että ulkomaisilla osakkeilla ja ETF:illä Kaupankäynti Online -palvelussa.  Etu koskee myös osakesäästötiliä. Lisäksi pakettiin kuuluu maksuton osakesäilytys.

Tutustu Kaupankäynti Onlineen

*Sijoittaja.fi:n välittäjävertailu 2023

Miten sijoitan osakkeisiin?

Osakkeisiin sijoittaminen onnistuu helposti ottamalla käyttöön Danske Kaupankäynti Online –palvelun tai avaamalla osakesäästötilin. Sen jälkeen voit ostaa ja myydä osakkeita kätevästi mobiili- ja verkkopankissa. Huomaathan, että sinulla voi olla osakesijoittamista varten käytössä sekä Kaupankäynti Online että osakesäästötili. 

Kaupankäynti Online

Kaupankäynti Online

Kaupankäynti Online -palvelussa sinulle avataan arvo-osuustili ja voit alkaa käymään kauppaa osakkeilla. Tarjoamme monipuoliset digitaaliset palvelut sekä kattavat sijoitusvaihtoehdot maailmanlaajuisesti, kilpailukykyisin välityspalkkiohinnoin.

Sijoituskohteet: Osakkeet, ETFt ja rahastot

Verotus: Verot peritään vuosittain, ja myyntitappiot voi vähentää verotuksessa

Avaa Kaupankäynti Online

Voit avata Kaupankäynti Onlinen myös mobiilipankissa kohdasta Sijoitukset > Tutustu palveluihin > Danske Kaupankäynti Online

Lue lisää Kaupankäynti Onlinesta

 

Osakesäästötili

Osakesäästötili

Osakesäästötilin avulla voit ostaa ja myydä koti- ja ulkomaisia pörssilistattuja osakkeita ilman välittömiä veroseuraamuksia. Osakesäästötili on oiva tapa pitkäaikaiselle osakesijoittajalle ottaa kaikki irti korkoa korolle ilmiöstä, koska tuotosta tapahtuva verojen maksu suoritetaan vasta, kun nostat varoja pois osakesäästötililtä.

Sijoituskohteet: Vain osakkeet

Verotus: Verot peritään, kun rahaa nostetaan pois osakesäästötililtä


Kolme syytä sijoittaa osakkeisiin Danske Bankin kautta

  • Edullista osakekauppaa globaalistivälityspalkkiot alkaen 2 €. Välityspalkkiomme ovat samat kaikille 23 kaupankäynnin kohteena olevalle markkinalle (Alankomaat, Belgia, Espanja, Irlanti, Iso-Britannia, Italia, Kanada, Latvia, Liettua, Meksiko, Norja, Portugali, Puola, Ranska, Ruotsi, Saksa, Suomi, Sveitsi, Tanska, Tsekki, Unkari, USA, Viro). 
  • Tehokas ja luotettava kaupankäyntijärjestelmä – toteutamme kaikki toimeksiannot Smart Order Routing palvelullamme etsien eri markkinoilta asiakkaillemme aina parhaan hinnan. 
  • Kattavat markkinainformaatio, uutis- ja analyysipalvelut sekä analyysityökalut saatavilla. Monipuolisilla Sijoittajan lisäpalveluilla voit räätälöidä kaupankäyntipalvelusi juuri omia tarpeitasi vastaavaksi sijoituspäätösten tekemiseksi.

Mihin osakkeisiin kannattaa sijoittaa?

Tutustu osaketutkimuksemme uusimpiin osakeanalyyseihin ja –suosituksiin. Danske Analyysipalvelusta löydät aina parhaat ideat ja vinkit siihen, mitä osakkeita kannattaisi juuri nyt ostaa tai myydä. Maistiaisena voit lukea yritysten meiltä tilaamia osakeanalyyseja maksutta.

Lue lisää Danske Analyysipalvelusta ja muista sijoittajan lisäpalveluista

Lue osakeanalyyseja maksutta

Kaipaatko apua osakesijoittamiseen?

Me autamme sinua. Voit joko sijoittaa yhdessä kanssamme siten, että me neuvomme ja sinä sijoitat, tai halutessasi voit myös ulkoistaa sijoittamisen meille.

Mikä on osake?

Osake on osaomistus yrityksestä. Osakeyhtiö laskee liikkeelle omistusosuuksia yhtiöstä, joita kutsutaan osakkeiksi. Osakkeiden ostaminen tapahtuu pörsseissä esimerkiksi Helsingin pörssissä (OMXH), Lontoon pörssissä (LSE) tai Tukholman pörssissä (OMXS). Ostaessasi osakkeita ostat osan yhtiötä ja olet esimerkiksi oikeutettu yhtiön maksamiin osinkoihin ja äänestämään yhtiökokouksissa.

a9d4948b-781f-4b50-b669-edc63e566e26

Osakesijoituksen tuotto perustuu osakekurssin mahdolliseen nousuun ja maksettaviin osinkoihin

Yksinkertaistetusti on olemassa kahdenlaisia sijoittajia. Osa sijoittajista etsii matalammin arvostettuja ja esimerkiksi hyvää osinkoa maksavia yhtiöitä eli suosivat ns. arvosijoittamista. Toiset taas suosivat yhtiövalinnoissaan voimakkaita kasvunäkymiä ja hakevat tuottoa osakkeen arvon kasvusta.


Esimerkki 1: Osakekurssin nousu

Ostat yrityksen Osake Oyj osaketta 100 kappaletta 10 euron kappalehintaan ja kahdessa vuodessa osakkeen arvo nousee 14%. Omistuksesi arvo on siis kasvanut 1 000 eurosta 1 140 euroon. Päätät myydä osakkeesi ja realisoida osakkeen tuoton, joka tässä esimerkissä on 140 euroa (Omistuksesi arvo myynti hetkellä – omistuksesi arvo osto hetkellä).


Esimerkki 2: Osakkeille maksettavat osingot

Ostat yrityksen Equity Oyj osakkeita 50 kappaletta 5 euron kappalehintaan. Yhtiökokous päätti 0,2 euron osingon maksusta per osake. Koska omistat 50 kappaletta yrityksen osakkeita, sinulle maksetaan osinkoa 10 euroa ja osinkotuotto-% on 4% (osakekohtainen osinko / osakkeen hankintahinnalla x 100). Arvoyrityksiin sijoittavat hakevat ensisijaisesti tuottoa yrityksen osakkeenomistajille maksamista osingoista.


Osakkeiden verotus

Molemmissa esimerkeissä osakkeiden tuotosta maksetaan pääomavero, jos osakkeita on säilytetty tavallisella arvo-osuustilillä. Myyntivoitosta veroa maksetaan n. 30-34%. Pörssiyhtiön osingoista 15% on verovapaata, jolloin niistä maksettava vero on n. 25,5%-28,9%. Osakesäästötilillä verojen maksu tapahtuu vasta, kun nostat rahaa pois osakesäästötililtä. Osinkosijoittajan on hyvä huomioida, että osakesäästötilillä ei ole mahdollista hyötyä osinkojen verovapaasta osasta, vaan nostoista peritään normaali pääomavero.

Lue lisää arvo-osuustilin ja osakesäästötilin eroista

Tarvitsetko apua asiointiin?

Usein kysytyt kysymykset osakkeista

Materiaali on yleistä tietoa eikä se ole täydellinen kuvaus sijoituskohteesta tai siihen liittyvistä riskeistä. Ennen sijoituspäätöksen tekemistä asiakkaan tulee tutustua sijoituskohteen ominaisuuksiin, riskeihin ja verotukseen.

Sijoittamiseen liittyy aina taloudellinen riski. Tavoiteltu tuotto voi jäädä saamatta ja sijoitetun pääoman voi menettää osittain tai kokonaan. On syytä muistaa, että historiallinen tuotto ei ole tae tulevasta. Asiakkaan tulee perustaa sijoituspäätöksensä omaan arvioonsa rahoitusvälineestä ja siihen liittyvistä riskeistä, sillä asiakas vastaa itse sijoituspäätöstensä taloudellisista seuraamuksista.

Tämä materiaali ei ole yksilöllinen suositus eivätkä annetut tiedot liity yksittäisen asiakkaan sijoitustavoitteisiin, taloudelliseen tilanteeseen tai erityistarpeisiin. Vaikka pyrkimyksenä onkin antaa mahdollisimman tarkkoja ja oikeita tietoja, ei pankki takaa ulkopuolisista lähteistä saatujen tietojen täydellisyyttä tai virheettömyyttä. Esitetyt näkemykset edustavat pankin arvioita materiaalin laatimishetkellä ja niitä voidaan muuttaa ilman erillistä ilmoitusta. Pankki ei vastaa mistään kuluista tai tappioista, joita materiaalin tietojen käyttö voi aiheuttaa.

Materiaali sisältää pankin omistamaa immateriaalioikeudellisesti suojattua aineistoa, johon pankki pidättää kaikki oikeudet.

Sinua saattaisi kiinnostaa


Kiinnostuitko?
Tervetuloa Danske Bankiin.

Content is loading
Show more rows: All table rows are already visible for screen readers.
Show less rows: All table rows are already visible for screen readers.