Rakentajan muistilista

Talonrakentajalla on paljon mietittävää. Tällä oppaalla haluamme auttaa sinua huomioimaan tärkeimmät taloprojektin rahoitukseen liittyvät asiat.

  • 1. Rakentamisen toteuttamistapa

    Avaimet käteen – vaihtoehto on usein turvallisin vaihtoehto omakotirakentamiselle, jos sinulla ei ole aikaisempaa rakentamiskokemusta. Tällöin maksat siitä, että kaikki tehdään puolestasi ja kustannusten arviointi on myös helpompaa Jos olet jo konkari rakentamisessa, olet ehkä valmis rakentamaan talosi hartiapankki-periaatteella ja tekemään talon vaikkapa pitkästä tavarasta ja myös arvioimaan tulevat kustannukset. Tällöin kaikki, tai lähes kaikki, työ tulee tehtyä itse tai talkoilla. Osan voi ostaa myös valmiina, esimerkiksi talopaketin, ja loput töistä tehdä itse.

  • 2. Kustannusarvio ja aikataulusuunnitelma

    Ennen kuin alat tekemään hankintoja ja raivaamaan tonttia perustuksia varten, kannattaa sinun tehdä kustannusarvio ja aikataulusuunnitelma rakentamiselle. Arvion tekijän tulee olla rakennusalan ammattilainen tai esimerkiksi talopaketin toimittaja – käytä siis kustannusarvion ja aikataulun suunnitteluun ammattilaista apunasi, ellet ole itse sellainen. Kustannusarvio auttaa sinua hahmottamaan, paljonko kokonaisuudessaan oma talo tulee sinulle maksamaan ja missä aikataulussa kustannuksia syntyy. Samalla, kun saat itsellesi hahmotettua kustannukset ja aikataulun, saamme myös pankissa paremman kuvan hankkeestasi ja rahoitustarpeestasi.

    Kustannusarviota ja aikataulusuunnitelmaa laatiessasi, huomioithan myös seuraavat asiat:
    • Tarvittavat luvat ja kaavat kaupungilta
    • Maaperätutkimus ja sen kustannukset
    • Mahdollinen arkkitehti ja hänen suunnitelma
    • Rakennesuunnitelma (perustukset, kantavat rakenteet, vesikatto)
    • LVIS-suunnitelma
    • Pihasuunnitelma
    • Sisustus- ja valaistussuunnitelma
    • Rahoitussuunnitelma
    • Varainsiirtovero

    Useimmilla rakentajilla kustannusarvio ylittyy, vaikka laskelmat on tehty todella huolella, joten varaudu tähän laskelmissasi noin 20 % lisäkustannuksella.
  • 3. Tontti

    Tonttia etsiessäsi ja hankkiessasi sinun kannattaa miettiä paitsi sen sijaintia myös muotoa, kokoa ja maaperää. Tontin maaperätutkimuksesta selviää helposti, tuleeko sinulle lisäkustannuksia rakentamiseen. Jos tontti on kovin kallioinen ja sitä joudutaan louhimaan tai tontilla on purettava rakennus, voivat lisäkustannukset olla mittavat.

  • 4. Laina rakentamiseen

    Talon rakentamiseen myönnettävä laina on asuntolaina, jolle tarvitaan normaaliin tapaan vakuudet. Vakuutena voit käyttää rakennettavaa taloa ja tonttia, mutta nämä yksin eivät usein riitä lainan vakuudeksi. Tästä syystä omia säästöjä ja lisävakuutta on syytä olla. Tarvittaessa lisävakuutena voidaan käyttää vakuutusyhtiön Lainatakausta, joka kattaa osan tarvittavista vakuuksista.

    Laskiessasi rakennusprojektisi rahoitustarvetta, ota huomioon myös omien säästöjen tarve. Pankkina edellytämme, että sinulla on omia säästöjä käytettävissä rakentamiseen vähintään 12 % rakentamisen kokonaiskustannuksista, joissa on huomioitu mahdollinen kustannusten ylittyminen.

    Kun laina on myönnetty, voidaan sitä nostaa valmiusastetodistuksia vastaan. Valmiusastetodistus tulee olla allekirjoitettu vastaavan mestarin toimesta.

    Tule keskustelemaan asunnon ostosta kanssamme. Sinun on mahdollista hakea myös maksullista lainatakausta, jota käyttämällä sinun ei välttämättä tarvitse pyytää lisävakuutta esimerkiksi vanhemmilta.

Lue myös


Kiinnostuitko?
Tervetuloa Danske Bankiin.

Content is loading
Show more rows: All table rows are already visible for screen readers.
Show less rows: All table rows are already visible for screen readers.