Koronlaskut alkavat mitä todennäköisimmin tänä vuonna. Danske Bankin tuoreen sijoitusnäkemyksen mukaan keskuspankit laskevat korkoja, koska inflaatio osoittaa todellisia merkkejä siitä, että se on laskemassa kohti keskuspankkien kahden prosentin tavoitetta. Tällä hetkellä ei ole varmuutta siitä, miten suuria koronlaskut mahdollisesti ovat. Kuitenkin niin kauan kuin laskut tehdään inflaation rauhoittumisen vuoksi ja talouskasvu säilyy positiivisena, osakemarkkinat voivat jatkaa nousuaan. Pankki suosittelee asiakkailleen nyt osakesijoitusten ylipainottamista hajautetussa sijoitussalkussaan, sillä osakkeissa nähdään suurempi tuottopotentiaali kuin korkosijoituksissa.

Maailmantalous on käännöskohdassa, sillä taantumariski on pitkälti väistynyt. Silti maailmantalouden kasvuun liittyy huomattavaa epävarmuutta, jota tulee muun muassa edelleen kireästä geopoliittisesta tilanteesta. Vuodesta 2024 on tulossa poliittisesti merkittävä, sillä vuotta leimaavat useat vaalit sekä aseelliset konfliktit muun muassa Lähi-idässä ja Ukrainassa.

Maailmantalouden vetojuhtana jatkaa edelleen Yhdysvallat. Maan taloutta pönkittävät vahvat työmarkkinat, korkealla tasolla pysynyt yksityinen kulutus ja vihdoin piristyvät teollisuuden näkymät. Hyvä vire näkyy myös Danske Bankin näkemyksessä, sillä pankki pitää yhdysvaltalaisosakkeet ylipainotettuna.

”Näemme osakemarkkinoiden suurinta tuottopotentiaalia Yhdysvalloissa, mikä ei ole varsinainen yllätys, sillä edes raju ohjauskoron nostaminen ei ole laannuttanut täkäläistä kulutusta. Tällä hetkellä näyttää siltä, että maan teollisuuden näkymät ovat piristymässä varastosyklin viimein kääntyessä varastojen tyhjentämisestä niiden täyttämiseen. Yhdysvaltojen lisäksi Japani pysyy ylipainossa, sillä maan vientiyhtiöt saavat tukea halvasta jenistä ja piristyvästä globaalista teollisuussektorista. Lisäksi japanilaiset yhtiöt ovat vauhdilla muuttumassa sijoittajaystävällisemmiksi ja tehostamassa taseitaan”, Danske Bankin senioristrategi Kaisa Kivipelto toteaa.

Danske Bank nostaa eurooppalaisten osakkeiden painotuksen neutraaliksi. Talouskasvu Euroopassa on pysähtynyt edellisillä kvartaaleilla, mutta alueen talous on kuitenkin kestävällä pohjalla. Esimerkiksi Euroopan työmarkkinat toimivat edelleen hyvin, mikä on estänyt talousaluetta suistumasta laajasti taantumaan. Eurooppalainen teollisuuskin on elpymään päin, vaikka tehdasteollisuudella on ollut alueella vaikeat ajat. Kun Euroopan keskuspankki keventää rahapolitiikkaansa, alueen taloustilanne kohenee entisestään.

Kehittyvien markkinoiden osakkeita Danske Bank puolestaan alipainottaa. Etenkin Kiinan markkinat ovat alisuoriutuneet viime aikoina, eikä tilanne parane ennen kuin maan kiinteistösektorin kriisi saadaan hallintaan.

Kehittyvillä markkinoiden useiden haasteiden vuoksi Danske Bank suosii osakkeiden sijaan alueen joukkovelkakirjalainoja, koska ne tarjoavat erittäin hyvää juoksevaa tuottoa, ja ne eivät ole niin altistuneita Kiina-riskeille. Danske Bank nostaa nyt kehittyvien markkinoiden joukkovelkakirjalainat ylipainoon. Joukkovelkakirjalainoissa alipainossa ovat high yield -lainat korkeiden riskien vuoksi.

”Koska Kiinan osuus kehittyvien markkinoiden joukkovelkakirjalainoista on hyvin pieni verrattuna kehittyvien markkinoiden osakkeisiin, suosittelemme sijoittamista kehittyville markkinoille mieluummin joukkovelkakirjalainojen kuin osakkeiden kautta”, Kivipelto sanoo.

WEBINAARI

Talouden ja sijoitusmarkkinoiden näkymät –
kevät 2024

Keskiviikkona 6.3.2024 klo 17.30

Katso livelähetys/tallenne täältä