Yhtäkkiä ykkönen oli muuttunut kolmoseksi.

”Olimme avopuolison kanssa tehneet perusteelliset laskelmat ensiasunnosta. Sitten korot alkoivat raksuttaa kiivaasti ylöspäin”, kertaa kolmekymppinen Juho vuoden 2022 tapahtumia.

Juho puolisoineen oli tuolloin vasta aloittanut unelmiensa asunnon etsinnän, ja korkojen nousu käytännössä nollasta kolmeen prosenttiin lyhyessä ajassa sai painamaan jarrua.

”Se sai meidät pysähtymään ja miettimään tarkemmin, millainen laina olisi meille turvallinen – tai olisiko nyt laisinkaan hyvä aika ostaa asuntoa. Oma koti oli kuitenkin ollut jo pitkään unelmana. Päätimme jatkaa sen etsintää maailmantilanteesta huolimatta”, Juho sanoo.

”Pieni epävarmuus täytyy elämässä aina hyväksyä. Sitä paitsi jokainen odotettu vuosi lykkäisi entisestään sitä, että pääsisimme maksamaan asuntoa itsellemme.”

"Pieni epävarmuus täytyy elämässä aina hyväksyä"

Mutkien kautta unelmien kotiin

Pari ehti varata asunnon ja maksaa varausmaksun uudiskohteesta, jonka rakennuttaminen pantiinkin yllättäen jäihin. Oli harmillista tulla heitetyksi takaisin alkuruutuun, mutta pahimmasta pettymyksestä selvittiin melko nopeasti.

”Tulimme sitten katsomaan tätä rivitaloa Itä-Helsingistä, joka ei alueena ollut meille ennestään tuttu. Olimme molemmat ennen näyttöä vähän sillä mielellä, että nyt ei ainakaan ole ostohousut jalassa”, Juho kertoo ja häntä hymyilyttää.

”Mutta tämä se unelmien koti lopulta kuitenkin oli.”

Vanhan vuokrakaksion jälkeen tilaa on nyt liki tuplasti enemmän. Olohuoneen ikkunoista voi ihailla läheistä pientä metsää. Luonnonvalo ja -läheisyys viehättävät.

”Sisustus rakentuu pikkuhiljaa, mutta olen jo katsonut nojatuolille hyvän paikan parhailla maisemilla”, sanoo Juho ja viittaa olohuoneeseen.

Vanhan vuokrakaksion jälkeen tilaa on nyt liki tuplasti enemmän. Olohuoneen ikkunoista voi ihailla läheistä pientä metsää. Luonnonvalo ja -läheisyys viehättävät.

Laina mittojen mukaan

Korkosuojaa pari ei asuntolainaansa ottanut, sillä kyseessä oli ASP-laina, jossa on jo itsessään valtion korkotuki. Vakuutusasiat he sen sijaan laittoivat kuntoon niin, että esimerkiksi puolison kuolema tai tapaturma ei pääse keikauttamaan taloutta ympäri yhdessä yössä.

“Lainaerä tuntuu tällä hetkellä meille oikein sopivalta. Hieman tietysti jännittää, miten korot ehtivät liikkua ennen ensimmäistä korontarkistusta”, Juho sanoo.

Pariskunta olisi saanut pankista enemmän asuntolainaa kuin mitä he lopulta tarvitsivat uuteen kotiinsa. Juho muistuttaa, että vaikka lainasta suoriutuisi laskelmien mukaan, elämässä on muitakin asioita kuin lainanlyhennys. Asuntolainaa kuitenkin maksetaan usein melko pitkään. Esimerkiksi Juhon ja hänen puolisonsa laina-aika on 25 vuotta.

”Vinkkaisin, että kannattaa rehellisesti laskea, mikä on omaan elämäntilanteeseen sopiva asuntolaina. Aina ei välttämättä kannata ottaa tarjottua maksimimäärää, vaikka se houkuttelisi.” 


Tämä ei ole pankin tarjous. Lainan ehdoista sovitaan henkilökohtaisesti. Lainan myöntäminen edellyttää aina hyväksyttyä luottopäätöstä.

Esimerkki asuntolainasta: Jos asiakas ottaa 170 000 euron asuntolainan, jossa laina-aika olisi 25 vuotta ja lainan viitekorkona käytetään 12 kk euribor-korkoa, lainan kokonaiskorko olisi 4,472 % (Kuluttajansuojalain mukaan laskettu todellinen vuosikorko 4,654 %). Luoton ja muiden luottokustannusten yhteismäärä on 286 394,69 euroa, sis. järjestelypalkkion 1 020 euroa ja automaattisen tiliveloituksen maksun 2,70 euroa/maksuerä. Maksuerien lukumäärä on 300 kpl. Esimerkki laskettu 03.06.2024 korkotiedoilla.