Danske Premium -uutiskirje

Lokakuu 2021

Sijoitusmarkkinat ja strategia

Osakemarkkinoiden pitkään jatkunut tasainen nousu katkesi syyskuussa ja useimmilla maantieteellisillä alueilla kuukausituotot jäivät selvästi negatiivisiksi. Osakemarkkinoiden heikkouden takana oli muun muassa kiinalaisen suuren kiinteistökehitysyhtiö Evergranden maksuvaikeudet, joiden on pelätty johtavan laajamittaisempaan kiinteistömarkkinan häiriötilaan ja koko talouden heikentymiseen Kiinassa.

Lue sijoitusmarkkinat ja -strategia -katsaus

Pohjoismaiden asuntomarkkinoiden hurja nousu taittuu ensi vuonna - Suomessa nousu maltillisinta

Koronan kiihdyttämät asuntomarkkinat osoittavat tasoittumisen merkkejä, tuore Nordic Outlook -katsauksemme ennustaa. Koronakriisissä hyvin pärjänneitä Pohjoismaita varjostaa nyt globaalin talouden hidastuminen ja inflaation kiihtyminen.

Lue artikkeli

Mikä ihmeen SPAC?*

Yhdysvalloissa nousevana ilmiönä olleet SPAC-listautumiset ovat rantautuneet myös Suomeen nyt tämän vuoden aikana. Miten SPAC sitten eroaa tavallisesta pörssiin listautuvasta yrityksestä ja mitä sijoittajan olisi hyvä tietää?

SPAC-yhtiö on yritysostoja varten perustettu yhtiö. Verrattuna perinteiseen yritykseen SPAC:lla ei ole omaa liiketoimintaa vaan sen tavoitteena on kerätä listautumisannin avulla pääomaa toteuttaakseen listaamattoman yhtiön tai yhtiöiden hankinnan tietyn ajan kuluessa, usein noin 6-36 kuukauden sisällä listautumisesta. SPAC-yhtiön perustajaosakkaat ja mahdolliset sponsorit muodostavat ryhmän, joka pääasiassa vastaa yrityskohteiden etsimisestä, analysoinnista ja itse yritysoston toteutuksesta. Yritysoston jälkeen oston kohteena ollut yritys sulautetaan SPAC-yhtiöön, minkä jälkeen sijoittajat voivat normaalisti käydä kauppaa uuden yrityksen osakkeilla pörssissä. Voisi siis sanoa, että SPAC-listautuminen on uusi keino perinteisten IPO:jen rinnalla pörssiin listautumisessa ja toisaalta kohdeyhtiönä olevalle kasvuyrityksille oiva tapa saada rahoitusta tulevaisuuden kasvulle.

Sijoittajalle SPAC puolestaan tuo uudenlaisen ja hieman erilaisen sijoituskohteen, jonka avulla kerryttää varallisuuttaan. SPAC-yhtiö laskee perinteisesti liikkeeseen osakkeita, joiden avulla sijoittaja pääsee käyttämään heti osakkaiden tuomia oikeuksiaan yhtiössä, sekä mahdollisesti warranteja, jotka puolestaan oikeuttavat uusien osakkeiden merkintään yritysoston toteuttamisen jälkeen.

Pörssin sääntöjen mukaan vähintään 90% kerätyistä varoista talletetaan sulkutilille, josta niitä ei voi nostaa ennen yritysostoa. Useisiin SPAC-yhtiöihin voi sisältyä myös ainakin osaa listautumisannissa kerättyjä varoja koskeva palautusmekanismi, jos yritysosto ei toteudu asetetussa aikarajassa tai sijoituskohde ei sovi sijoittajan sijoitussuunnitelmaan. Näin varmistetaan, että annissa kerätyt varat menevät kerättyyn tarkoitukseen tai vaihtoehtoisesti palautetaan takaisin sijoittajille.

Kuten kaikessa sijoittamisessa, myös SPAC-yhtiötä sijoituskohteena harkittaessa on hyvä aina tutustua tarkkaan yrityksen tietoihin ja mahdollisiin riskeihin. Näin varmistat, että kyseinen sijoituskohde sopii sinun suunnitelmaan ja riskitasoon.

Tutustu tästä Danske Bankin toteuttamaan Lifeline SPAC 1 -listautumisantiin

 

*Materiaali on yleistä tietoa eikä se ole täydellinen kuvaus sijoituskohteesta tai siihen liittyvistä riskeistä. Ennen sijoituspäätöksen tekemistä asiakkaan tulee tutustua sijoituskohteen ominaisuuksiin, riskeihin ja verotukseen. Tämä materiaali ei ole yksilöllinen suositus eivätkä annetut tiedot liity yksittäisen asiakkaan sijoitustavoitteisiin, taloudelliseen tilanteeseen tai erityistarpeisiin.

Kokonaisvaltaista varallisuusneuvontaa

Kun tarvitset apua pankkiasioihin, saat nopeasti apua Premium-asiakkaille varatusta Priority Line-palvelunumerosta:

0100 4101 (pvm/mpm) ma-pe 8-18