Siirry sisältöön

ASP-laina

Avain ensiasuntoon

 • ASP-tilin kautta säästöetuna lisäkorko säästöille
 • Valtion asuntolainatakaus, joten et välttämättä tarvitse lisävakuuksia
 • ASP-tilin säästöjen avulla mahdollinen laina
ASP-laina

Tietoa lainasta

 • Perusominaisuudet

  Perusominaisuudet

  Asp-laina on osa asp-järjestelmää ja se on tarkoitettu ensiasunnon hankintaan. Asp-lainan voit saada, kun olet avannut asp-tilin ja kerryttänyt varoja ensiasuntoasi varten suunnitelman mukaisesti. Ostaessasi asunnon saat asp-säästösopimuksen täyttyessä asuntolainalallesi valtion takauksen ja säästöillesi Danske Bankin maksaman 1 % peruskoron lisäksi 4 % lisäkoron.

  Tutustu ASP-tiliin ja sen ehtoihin:
  Asp-tili

 • ASP-lainan ehdot

  ASP-lainan ehdot

  ASP-laina koostuu korkotukilainasta ja mahdollisesta lisälainasta. Korkotukilainan lainmukainen enimmäismäärä riippuu asunnon sijaintikunnasta.

   Asunnon sijaintikunta, Enimmäislainamäärä / EUR
  • Helsinki, 180 000
  • Espoo, Vantaa ja Kauniainen, 145 000
  • Muut kunnat, 115 000

  • Korkotuen avulla saat hyvän suojan mahdolliselle korkotason nousulle. Valtio maksaa lainaasi korkotukea 70 % siitä osasta lainan korkoa, mikä ylittää 3,8 % 10 ensimmäisen lainavuoden aikana
  • Korkotuki- ja lisälainan laina-aika sovitaan asiakaskohtaisesti
  • ASP-rahoituksen vakuudeksi riittää yleensä ostettava asunto yhdessä valtion asuntolainatakauksen kanssa
LAINA

Käyttövinkkejä ja neuvoja

 • Suunnittele säästämistä

  Kerryttämällä varoja säännöllisesti asp-tilille saat hyvän koron ja hoidat talouttasi suunnitelmallisesti.

  Asuntolainan tulee olla sellainen, että se mahdollistaa normaalin elämisen. Ota yhteyttä, niin suunnittelemme yhdessä, millainen laina sopii juuri sinun talouteesi.

  Esimerkkejä
  1. Jos aloitat säästämisen välittömästi ja säästät kahden vuoden aikana jokaisessa vuosineljänneksessä 1 500 euroa, sinulla on kahden vuoden kuluttua säästössä 12 000 euroa. Lainaosuus on 108 000 euroa. Asunnon hinta on 120 000 euroa. Danske Bank maksaa säästöillesi lisäkorkoa 4 % normalin 1 %:n koron lisäksi.

  2. Jos säästät kuukausittain 650 euroa kahden vuoden ajan, saat kasaan 15 600 euron omasäästöosuuden, jolloin asunnon hinta voi olla 156 000 euroa. Tällöin tulevat jo korkotukilainan enimmäismäärärajoitukset vastaan siten, että lainaosuus jaetaan asp-korkotukilainaksi ja lisälainaksi.
 • Korkovähennys

  Vakituisen asunnon hankkimiseen tai peruskorjaukseen otetun lainan koron saa vähentää verotuksessa osittain. Ensiasuntoa varten otetun lainan koron perusteella ansiotulosta tehtävän alijäämähyvityksen määrään saa pienen korotuksen ensiasunnon käyttöönottovuodelta ja yhdeksältä seuraavalta vuodelta.

 • Ensimmäiseen omaan kotiin

  Jos et ole vielä niin pitkällä ensiasunnon hankinnassa, että haluaisit hakea tai nostaa lainaa, voit käydä asuntonäytöllä ja tulla sitten juttelemaan #ekaomakotitapaamiseen. Mietitään yhdessä miten sinä voisit päästä ensimmäiseen omaan kotiin.

  Varaa aika tapaamiseen ja valitse aiheeksi #ekaomakotitapaaminen tai mainitse puhelinvarauksessa #ekaomakotitapaaminen.

  Tervetuloa tapaamiseen: Varaa aika tapaamiseen

 • Lisää pelivaraa säästöillä

  Asuntolainaan sitoudutaan useiksi vuosiksi. Siksi asuntolainan lyhennystahti kannattaa sovittaa sellaiseksi, että voit samalla säästää, jotta saat pelivaraa toteuttaa muitakin hankintoja ja toiveitasi sekä varautua tulevaisuuteen. Pienikin summa kuukaudessa voi kasvaa kunnon säästöpotiksi vuosien kuluessa.


  Tutustu: Säästölaskuri
 • Taloyhtiön talouden tilan arviointi

  Taloyhtiöt ovat elinkaaren eri vaiheissa. Niiden ylläpito on vaatinut ja tulee vaatimaan myös jatkossa erilaisia toimenpiteitä, jotka on hyvä tiedostaa ostopäätöstä tehtäessä ja tulevia asumiskuluja arvioitaessa. Laina-asiantuntijamme opastavat sinua mielellään myös taloyhtiön talouden tilan arvioimisessa. Neuvomme, mihin asioihin kannattaa kiinnittää huomiota juuri tässä kohteessa sekä siinä, mitä eri asiat tilinpäätöksessä ja muissa taloyhtiön virallisissa dokumenteissa tarkoittavat.

  Olemme tehneet sinulle mallin taloyhtiön talouden arviointiin, voit käyttää sitä omana muistilistanasi tai ottaa vaikka esitäytettynä mukaan lainaneuvotteluun.

  Lataa: Taloyhtiön talouden arviointimalli

 • Kodin pintaremonttien rahoitustarpeen arviointi

  Uusi asunto pitäisi saada oman kodin näköiseksi. Halutut muutostyöt ja pintaremontit onkin hyvä huomioida kokonaisrahoitustarpeen arvioimisessa.

  Lue lisää: Tietoa ja vinkkejä remontoijalle

Lue myös


Esimerkki: Jos asiakas ottaa 175 000 euron asuntolainan, laina-aika olisi 20 vuotta ja lainan viitekorkona käytetään 12 kk euriborkorkoa, olisi lainan kokonaiskorko 0,85 % (Kuluttajansuojalain mukaan laskettu todellinen vuosikorko 0,95 %). Luoton ja muiden luottokustannusten yhteismäärä 192 287,77 euroa, sis. Järjestelypalkkion 1050 euroa ja automaattisen tiliveloituksen maksun 2,70 euroa/maksuerä, maksuerien lukumäärä 240 kpl. (Tiedot 9.9.2019 tilanteesta)


Kiinnostuitko?
Tervetuloa Danske Bankiin.