Siirry sisältöön

ASP-laina

Avain ensiasuntoon

 • ASP-tilin kautta säästöetuna lisäkorko säästöille
 • Valtion asuntolainatakaus, joten et välttämättä tarvitse lisävakuuksia
 • ASP-tilin säästöjen avulla mahdollinen laina
ASP-laina

Tietoa lainasta

 • Perusominaisuudet

  Perusominaisuudet

  Asp-laina on osa asp-järjestelmää ja se on tarkoitettu ensiasunnon hankintaan. Asp-lainan voit saada, kun olet avannut asp-tilin ja kerryttänyt varoja ensiasuntoasi varten suunnitelman mukaisesti. Ostaessasi asunnon saat asp-säästösopimuksen täyttyessä asuntolainalallesi valtion takauksen ja säästöillesi Danske Bankin maksaman 1 % peruskoron lisäksi 4 % lisäkoron.

  Tutustu ASP-tiliin ja sen ehtoihin:
  Asp-tili

 • ASP-lainan ehdot

  ASP-lainan ehdot

  ASP-laina koostuu korkotukilainasta ja mahdollisesta lisälainasta. Korkotukilainan lainmukainen enimmäismäärä riippuu asunnon sijaintikunnasta.

  • Helsinki: 215 000 euroa
  • Espoo, Vantaa ja Kauniainen: 160 000 euroa
  • Tampere ja Turku: 140 000 euroa
  • Muu Suomi: 120 000 euroa

  • Korkotuen avulla saat hyvän suojan mahdolliselle korkotason nousulle. Valtio maksaa lainaasi korkotukea 70 % siitä osasta lainan korkoa, mikä ylittää 3,8 % 10 ensimmäisen lainavuoden aikana
  • Korkotuki- ja lisälainan laina-aika sovitaan asiakaskohtaisesti
  • ASP-rahoituksen vakuudeksi riittää yleensä ostettava asunto yhdessä valtion asuntolainatakauksen kanssa
LAINA

Käyttövinkkejä ja neuvoja

 • Suunnittele säästämistä

  Kerryttämällä varoja säännöllisesti asp-tilille saat hyvän koron ja hoidat talouttasi suunnitelmallisesti.

  Asuntolainan tulee olla sellainen, että se mahdollistaa normaalin elämisen. Ota yhteyttä, niin suunnittelemme yhdessä, millainen laina sopii juuri sinun talouteesi.

  Esimerkkejä
  1. Jos aloitat säästämisen välittömästi ja säästät kahden vuoden aikana jokaisessa vuosineljänneksessä 1 500 euroa, sinulla on kahden vuoden kuluttua säästössä 12 000 euroa. Lainaosuus on 108 000 euroa. Asunnon hinta on 120 000 euroa. Danske Bank maksaa säästöillesi lisäkorkoa 4 % normalin 1 %:n koron lisäksi.

  2. Jos säästät kuukausittain 650 euroa kahden vuoden ajan, saat kasaan 15 600 euron omasäästöosuuden, jolloin asunnon hinta voi olla 156 000 euroa. Tällöin tulevat jo korkotukilainan enimmäismäärärajoitukset vastaan siten, että lainaosuus jaetaan asp-korkotukilainaksi ja lisälainaksi.
 • Korkovähennys

  Vakituisen asunnon hankkimiseen tai peruskorjaukseen otetun lainan koron saa vähentää verotuksessa osittain. Ensiasuntoa varten otetun lainan koron perusteella ansiotulosta tehtävän alijäämähyvityksen määrään saa pienen korotuksen ensiasunnon käyttöönottovuodelta ja yhdeksältä seuraavalta vuodelta.

 • Ensimmäiseen omaan kotiin

  Jos et ole vielä niin pitkällä ensiasunnon hankinnassa, että haluaisit hakea tai nostaa lainaa, voit käydä asuntonäytöllä ja tulla sitten juttelemaan #ekaomakotitapaamiseen. Mietitään yhdessä miten sinä voisit päästä ensimmäiseen omaan kotiin.

  Varaa aika tapaamiseen ja valitse aiheeksi #ekaomakotitapaaminen tai mainitse puhelinvarauksessa #ekaomakotitapaaminen.

  Tervetuloa tapaamiseen: Varaa aika tapaamiseen

 • Lisää pelivaraa säästöillä

  Asuntolainaan sitoudutaan useiksi vuosiksi. Siksi asuntolainan lyhennystahti kannattaa sovittaa sellaiseksi, että voit samalla säästää, jotta saat pelivaraa toteuttaa muitakin hankintoja ja toiveitasi sekä varautua tulevaisuuteen. Pienikin summa kuukaudessa voi kasvaa kunnon säästöpotiksi vuosien kuluessa.


  Tutustu: Säästölaskuri
 • Taloyhtiön talouden tilan arviointi

  Taloyhtiöt ovat elinkaaren eri vaiheissa. Niiden ylläpito on vaatinut ja tulee vaatimaan myös jatkossa erilaisia toimenpiteitä, jotka on hyvä tiedostaa ostopäätöstä tehtäessä ja tulevia asumiskuluja arvioitaessa. Laina-asiantuntijamme opastavat sinua mielellään myös taloyhtiön talouden tilan arvioimisessa. Neuvomme, mihin asioihin kannattaa kiinnittää huomiota juuri tässä kohteessa sekä siinä, mitä eri asiat tilinpäätöksessä ja muissa taloyhtiön virallisissa dokumenteissa tarkoittavat.

  Olemme tehneet sinulle mallin taloyhtiön talouden arviointiin, voit käyttää sitä omana muistilistanasi tai ottaa vaikka esitäytettynä mukaan lainaneuvotteluun.

  Lataa: Taloyhtiön talouden arviointimalli

 • Kodin pintaremonttien rahoitustarpeen arviointi

  Uusi asunto pitäisi saada oman kodin näköiseksi. Halutut muutostyöt ja pintaremontit onkin hyvä huomioida kokonaisrahoitustarpeen arvioimisessa.

  Lue lisää: Tietoa ja vinkkejä remontoijalle

Esimerkki: Jos asiakas ottaa 175 000 euron asuntolainan, laina-aika olisi 20 vuotta ja lainan viitekorkona käytetään 12 kk euriborkorkoa, olisi lainan kokonaiskorko 0,85 % (Kuluttajansuojalain mukaan laskettu todellinen vuosikorko 0,95 %). Luoton ja muiden luottokustannusten yhteismäärä 192 287,77 euroa, sis. Järjestelypalkkion 1050 euroa ja automaattisen tiliveloituksen maksun 2,70 euroa/maksuerä, maksuerien lukumäärä 240 kpl. (Tiedot 9.9.2019 tilanteesta)


Lue myös


Opas

Ensimmäinen oma asunto

Ensiasunnon osto on askel omaan kotiin. #Ekaomakoti

Opas

Omakotitalon osto

Huomioi mm. nämä asiat, kun olet ostamassa omakotitaloa tai muuta kiinteistöä

Tuote

Kotilaina

Hyödynnä varallisuutta hyväksesi!

Opas

Asunnon osto

Ennen asunnon ostoa, kannattaa ottaa muutamasta asiasta selvää ja valmistautua huolella.

Tuote

Asuntolainat

Asuntolainalla voit rahoittaa ensiasunnon, asunnon vaihdon, oman kodin rakennusprojektin, kesämökin, vapaa-ajanasunnon tai sijoitusasunnon hankkimisen.

Opas

Asunnon ostajan ABC

Asuntolainasanasto

Tuote

Asuntolaina Vakaa Plus

Monipuolisin asuntolainamme Vakaa Plus sopii sinulle, kun haluat rakentaa perheesi taloudellista hyvinvointia pitkäjänteisesti sekä turvata perheesi talouden myös muuttuvissa elämäntilanteissa. Lisäksi haluat varautua valmiiksi pidemmälle tulevaisuuteen, jotta voit toteuttaa asuntolainasi lyhennysten ohella muita tavoitteitasi.

Tuote

Asuntolaina Perus

Asuntolaina Perus sopii sinulle, kun haluat yksinkertaisen lainan ilman valmiita turva- ja jousto-ominaisuuksia.

Tuote

Asuntolaina Vakaa

Vakaa asuntolaina sopii sinulle, kun haluat itse vaikuttaa lainan joustavuuteen muuttuvissa elämäntilanteissa ja varautua ennalta markkinakorkojen heilahteluun. Lisäksi haluat varautua valmiiksi pidemmälle tulevaisuuteen, jotta voit toteuttaa asuntolainasi lyhennysten ohella muita tavoitteitasi.

Tuote

Vihreä asuntolaina

Nyt asuntolainaa vihreämmin.

Opas

Ostan oman kodin

Oman kodin ostaminen on yksi elämän suurista hankinnoista. Näillä ohjeilla on hyvä edetä.

Kotitalouksien varallisuus

Maksaako asuntolainaa vai sijoittaa tänä vuonna?

Suomalaisten kotitalouksien yksityisestä varallisuudesta noin kaksi kolmasosaa on kiinni asunnoissa. Alhaisen korkotason maailmassa on riskiä pakko sietää, jos varoilleen haluaa tuottoa.

Opas

Sijoitusasunnon osto

Asuntomarkkinoille sijoittaminen on oivallinen vaihtoehto kartuttaa varallisuutta pitkäjänteisesti.

Opas

Rakentajan muistilista

Talonrakentajalla on paljon mietittävää. Tällä oppaalla haluamme auttaa sinua huomioimaan tärkeimmät taloprojektin rahoitukseen liittyvät asiat

Artikkeli

Nyt lähes miljoona suomalaista voi alentaa asuntolainansa marginaalia

Danske Bank ja Akavan jäsenliitot laajentavat yhteistyötään asuntolainoihin. Uusi etukokonaisuus on suunnattu kaikille Akavan nykyisille ja uusille jäsenille. Yhteistyö mahdollistaa edullisemman asuntolainan jopa lähes miljoonalle korkeakoulutetulle.

Artikkeli

Omakotitalon kustannusarvio kannattaa tehdä heti projektin alussa

Omakotitaloa rakentaessa kustannusarvion teko heti suunnittelun alkuvaiheessa säästää rakentajalta aikaa ja vaivaa. Tämä kannattaa tehdä heti, kun alkaa olla selvää, mihin tuleva talo on rakentumassa.

Artikkeli

Nuoret kiinnostuneita asuntosijoittamisesta ja uusista tavoista tienata asunnolla

Danske Bankin teettämän Asunto sijoituskohteena -kyselytutkimuksen mukaan asuntosijoittaminen kiinnostaa erityisesti nuoria suomalaisia. Nuoria houkuttelevat paitsi perinteiset asuntosijoittamisen muodot, myös asunnon vuokraaminen lyhytaikaisesti erilaisten uusien palvelujen kautta.

Artikkeli

ASP-säästäjä on tärkeä ja haluttu asiakas – Danske Bank

Danske Bankissa liiketoimintajohtajana työskentelevän Asko Mikkosen mukaan ASP-tili on usein pitkäaikaisen ja hyvän pankkisuhteen alku.

Artikkeli

Oma kesämökki on suomalaisten mieluisin kesälomapaikka

Aika ajoin esiin nousevat puheet nuoremman polven kesämökkeilyinnon loppumisesta ovat vahvasti liioiteltuja, käy ilmi Kiinteistömaailman teettämästä kyselystä. Oma kesämökki on kaikissa ikäluokissa mieluisin lomailupaikka kotimaan kesälomilla.

Artikkeli

Omaan arkeen sopiva ensiasunto antaa voimaa

Tukikohta ja rauhoittumispaikka. Sitä on aktiivista elämää viettävän Pipsan, 30, ensimmäinen oma asunto.

Kiinnostuitko?
Tervetuloa Danske Bankiin.