Digitaalinen asuntokauppa

Digitaalinen asuntokauppa eli DIAS mahdollistaa asunnon oston digitaalisesti silloin kun sinulle itsellesi parhaiten sopii. Digitaalisessa asunto-osakekaupassa kauppakirja hyväksytään sähköisesti verkkopankkitunnuksilla. Kiinteistönvälittäjäsi voi käynnistää asuntokauppasi digitaalisesti, mikäli DIASin ehdot täyttyvät: osakekirja on paperisessa muodossa, koko kauppahinta maksetaan kerralla ja ostajan sekä myyjän pankit sekä kiinteistönvälittäjä ovat kaikki mukana DIASissa. 


Miten digitaalinen asuntokauppa toimii?

DIAS onnistuu kun

 • Asuntokaupan kohteena on vanha asunto-osake, eli osakekirja on paperisessa muodossa
 • Ostajan ja myyjän pankit ovat molemmat DIAS-palvelun käyttäjiä
 • Kaupanteossa on mukana DIAS-palvelussa mukana oleva kiinteistönvälittäjä
 • Koko kauppahinta maksetaan kerralla ja omistusoikeus siirtyy kaupanteossa ostajalle

Välittäjä käynnistää DIAS-kaupat, kun kaupan ehdoista on sovittu ja ostaja ja myyjä ovat sopineet rahoitukseen liittyvistä asioista pankkinsa kanssa. Digitaalisessa asuntokaupassa ostaja ja myyjä saavat kutsun allekirjoittamaan kaupat digitaalisesti.

Allekirjoitusten yhteydessä ostaja ja myyjä valtuuttavat oman pankkinsa hoitamaan tarvittavat maksut ja tekemään omistajuuden siirron. DIAS-järjestelmään tunnistaudutaan ja allekirjoitukset hoidetaan pankkitunnuksin.Usein kysyttyä 

 • Olen tekemässä asuntokauppaa. Voinko tehdä sen digitaalisesti?

  Tiedustelethan mahdollisuutta tehdä asuntokauppa digitaalisesti välittäjältäsi. DIASissa kaupan käynnistää kiinteistönvälittäjä. DIASin käyttö vaatii ostajalta ja myyjältä vain pankkitunnukset. Edellytyksenä on että sekä ostajan että myyjän pankki sekä kiinteistönvälittäjä ovat mukana DIASissa. Danske Bank on mukana digitaalisessa asuntokaupassa. 

   

  Digitaalisen asuntokaupan tekemisen edellytyksenä on myös, että olet sopinut rahoitukseen ja lainan maksuun liittyvistä asioista etukäteen kanssamme. Olethan näihin liittyvissä kysymyksissä yhteydessä meihin.


 • Onko digitaalinen asuntokauppa turvallista?
  DIASissa kaupan käynnistää toimeksiantoa hoitava kiinteistönvälittäjä välitysjärjestelmänsä kautta. Kaupan käynnistämisen jälkeen pankit tarkastava kaupan edellytykset omasta näkökulmastaan. DIASissa ostaja ja myyjä allekirjoittavat kauppakirjat sähköisesti pankkitunnuksillaan. Asuntokaupan käyminen DIASissa on yhtä turvallista kuin verkkopankin käyttäminen.
 • Löysin kodin, jonka haluaisin ostaa. Onnistuuko se digitaalisesti?

  DIASissa kaupan käynnistää kiinteistönvälittäjä. Voit kysyä välittäjältäsi mahdollisuutta tehdä kauppa digitaalisesti.

  Toistaiseksi DIAS tukee asuntokauppaa vain asunto-osakkeilla, eli kiinteistön ostaminen digitaalisesti ei ole vielä mahdollista.