Tunnuslukulaite

  

Digitaalinen tunnuslukulaite korvaa jatkossa pankkitunnustesi muovisen turvakortin. Tunnuslukulaitteen avulla pääset kirjautumaan verkko- ja mobiilipankkiisi sekä jatkat muiden tunnistautumista vaativien verkkopalveluiden käyttöä entistä kätevämmin ja turvallisemmin. 

Tunnuslukulaite on tarkoitettu ensisijaisesti niille henkilöille, joilla ei ole soveltuvaa mobiililaitetta Danske ID -tunnistussovelluksen käyttöä varten. Jos sinulla on jo Danske ID tai mahdollisuus ottaa se käyttöösi, et tarvitse tunnuslukulaitetta. Jos sinulla on tunnuslukulaite, mutta haluaisit käyttää myös Danske ID -sovellusta, voit ottaa sovelluksen käyttöösi tunnuslukulaitteen rinnalle. 

Tunnuslukulaitteen käynnistys

 

Tunnuslukulaite lähetetään sinulle käyttövalmiina. Painaessasi valkoista nappia laitteen sivussa, tunnuslukulaite käynnistyy ja näytölle ilmestyy numerosarja. Tunnuslukulaite sammuu itsestään noin 35 sekunnin kuluttua. Voit myös sammuttaa laitteen itse painamalla samaa painiketta uudelleen. Tunnuslukulaitetta luetaan niin, että laitteessa lukeva eSafeID-teksti näkyy sinulle oikein päin.Näin kirjaudut verkkopankkiin

 

Kun kirjaudut verkkopankkiin, tunnistaudut esimerkiksi Verohallinnon tai Kelan palveluihin tai teet verkkomaksuja, valitse kirjautumissivulla käyttäjätunnuksen ja salasanan syöttämisen jälkeen välilehti Tunnuslukulaite. 

 

 

Näin käytät tunnuslukulaitetta

 

Kun näytöllä kysytään tunnuslukulaitteen lukua, paina tunnuslukulaitteen näytön vieressä olevaa valkoista painiketta.

Syötä laitteen näytölle ilmestyvä kuusinumeroinen luku sille varattuun kenttään.Sähköinen asiointisi ei muutu

 

Sähköinen asiointisi säilyy muuten ennallaan. Käytät jatkossa verkkopankkitunnustesi käyttäjätunnusta ja salasanaa kuten ennenkin. Tunnuslukulaitetta käytät samoissa tilanteissa, joissa tähän asti olet käyttänyt muovista turvakorttia. Verkkopankkin kirjautumisen lisäksi voit tunnistautua kolmannen osapuolen - kuten Verohallinnon ja Kelan - palveluihin sekä maksaa ostoksiasi verkossa. 

Säilytä turvakorttisi tallessa toistaiseksi - tarvitset sitä vielä aktivoidessasi Danske ID -sovelluksen käyttöösi tai asioidessasi puhelinpalvelussamme.  

Miten saan tunnuslukulaitteen?  

 

Voit tilata itsellesi tunnuslukulaitteen lähettämällä viestin verkkopankin kautta tai soittamalla asiakaspalveluumme 0200 2580 ma–to 8–20, pe 8-18, la 10-16 (pvm/mpm).

Mikäli tarvitset uuden tunnuslukulaitteen rikkoutuneen tai kadonneen laitteen tilalle, ole myös siinä tapauksessa yhteydessä asiakaspalveluumme. Voit käyttää myös Danske ID -sovellusta tunnuslukulaitteen rinnalla.

Näkövammaisille asiakkaillemme, jotka eivät pysty käyttämään tunnuslukulaitetta tai Danske ID -sovellusta, tarjoamme puhuvan tunnuslukulaitteen.

 

 

 

 

Säilytä pankkitunnuksiasi huolellisesti

Ethän koskaan luovuta pankkitunnuksiasi toisen henkilön käyttöön. Säilytä pankkitunnusten salasanaa erillään, mieluiten vain muistissasi. Pankki ei koskaan ota yhteyttä sähköpostilla tai puhelimella kysyäkseen tunnuslukuasi tai tunnistussovelluksesi tietoja. Sähköpostiviestimme eivät koskaan sisällä linkkejä mihinkään verkkopalveluun.

Jos kadotat salasanasi, ota viipymättä yhteyttä pankkiin estääksesi pankkitunnustesi luvattoman käytön. Vastuusi pankkitunnustesi väärinkäytöstä lakkaa, kun pankki on vastaanottanut ilmoituksen niiden katoamisesta tai joutumisesta vääriin käsiin.

Pidä turvakortti edelleen tallella

Turvakorttien poistuminen johtuu kaikkia pankkeja koskevan uudistetun maksupalveludirektiivin vaatimuksista, joiden tavoitteena on tehdä maksamisesta entistä turvallisempaa ja varmempaa.

Säilytäthän muovista turvakorttiasi vielä toistaiseksi! Tämä on erittäin tärkeää niitä tapauksia varten, jolloin Danske ID:n käyttö ei ole mahdollista – esimerkiksi soittaessasi puhelinpalveluumme tai aktivoidessasi Danske ID -sovelluksen käyttöösi.