Tarkista, onko asuntolainasi ajantasalla

Tutkimuksen* mukaan 28 % suomalaisista on säännöllisesti huolissaan tuloistaan ja 12 % pitkän aikavälin veloistaan, kuten asuntolainasta. Huolia voi hälventää muokkaamalla asuntolaina omaan elämään sopivaksi. Poimi vinkkilistasta sinulle sopivat keinot.

1. Varmista, että laina joustaa elämäsi ehdoilla

Elämässä tapahtuu muutoksia ja myös tulotasot voivat vaihdella elämän varrella. On kuitenkin selvää, että elämässä on paljon muutakin kuin pelkkää asuntolainan maksua. Huolehdithan siis, että voit arjessa tehdä sinulle tärkeitä asioita!

 • Tiukoissa paikoissa lyhennysvapaita kuukausia kannattaa luonnollisesti miettiä. Harva kuitenkaan tulee ajatelleeksi, että lyhennysvapaata voi ajatella myös väliaikaisena mahdollisuutena pitää kuukausimenot matalina, jotta voisi säästää samalla.  Taloudellista puskuria voi kerryttää säästämällä ne rahat, jotka normaalisti olisivat menneet lainanlyhennyksiin.

  Näin haet lyhennysvapaata: Kirjaudu verkkopankkiisi ja valitse etusivun ylävalikosta  Lainat > Muuta Lainaa.
 • Laina-ajan pidentäminen voi olla harkitsemisen arvoista, jos tuntuu, että kuukausittaisen lyhennyksen jälkeen elämisen kuluihin ei jää riittävästi väljyyttä. Kun laina-aikaa venytetään, kuukausierä pienenee ja laina-aika pitenee. Näin käyttövaraa jää kuukausittain enemmän pidemmällä aikavälillä ja saat mitoitettua lainan arkeesi sopivaksi. 

  Näin haet laina-ajan pidennystä: Kirjaudu verkkopankkiisi ja valitse etusivun ylävalikosta  Lainat > Muuta Lainaa >Maksuerän pienentäminen.
 • Joskus elämä voi yllättää ja tarvitset pientä väliaikaista helpotusta kuluihin - kodinkone pamahtaa tai lomareissu vei enemmän tililtä kuin ajattelit. Luottokortista ja sopivan kokoisesta luottorajasta voi silloin olla suuri apu. Voit hakea uutta korttia tai muokata nykyistä korttiasi verkkopankissasi kohdassa Kortit ja Valuutta > Hae korttia.
  Lue lisää: 4 hyvää syytä maksaa luottokortilla

 

2. Riittävätkö rahasi suurempaan lyhennyserään, jos korot nousevat?

Pohditko joskus, miten aika tai markkinoiden heilahtelut saattavat vaikuttaa maksamaasi asuntolainan korkoon? Korkojen nousua tai laskua ei pysty varmasti ennustamaan. Sukan varressa on hyvä pitää ylimääräistä siltä varalta, jotta yllättävissäkin tilanteissa talouden tasapaino on mahdollista säilyttää.

Mielenrauhaa voit myös saada suojaamalla asuntolainaasi koronnousulta. Lainan korko pysyy tällöin sovituissa rajoissa - silloinkin, vaikka markkinakorot pompsahtaisivat pilviin.

Lue lisää: Näin voit suojata asuntolainaasi

 

3. Muista säästää säännöllisesti

Tulevaisuuteen ja yllättäviin menoihin kannattaa varautua säästämällä.  Kuukausittainen rahastosäästäminen on helppo tapa sijoittaa pitkäjänteisesti. Tärkeintä on aloittaa - voit kerryttää mukavaa säästösummaa
samalla, kun maksat lainaa pois. Lue lisää: Säästä lainanmaksun ohessa

Testaa säästölaskuria

 

4. Mieti, oletko varautunut odottamattomaan

 • Vakuutus on yksi tärkeimmistä hankinnoista omaan kotiin. Vakuutukset on hyvä tarkistuttaa säännöllisin väliajoin: tuovatko ne riittävästi turvaa, jos jotain sattuu sekä onko hinta kohdillaan. Danske Bankin asiakkaille yhteistyökumppanimme Fennia tarjoaa vakuutuksista huimia etuja. Voit saada kodin vakuutuksia jopa 20 % edullisemmin.
  Tutustu: Fennian vakuutusedut
 • Asia, jota ei halua edes ajatella: kuinka selvitä isosta lainasta, jos perhettä kohtaisi esimerkiksi kuolema tai vakava tapaturma? Kaikkia elämän odottamattomia tapahtumia ei voi estää, mutta niihin on mahdollista varautua taloudellisesti, jolloin kriisin keskellä on mahdollista keskittyä rahaa tärkeämpiin asioihin. Lainaturvalla saat taloudellista lisävakautta raskaiden tilanteiden keskelle, jos jotakin odottamatonta tapahtuu. 
  Lue lisää: Lainaturva

 

 

* Taloudellinen mielenrauha -raportti, vuosi 2019. Suomessa toteutettuun kyselyyn vastasi yhteensä 3000 yli 18-vuotiasta suomalaista. Kyselytutkimuksen otos kerättiin sähköisellä kyselyllä helmikuussa 2019. Tutkimuksen toteutti Danske Bankin toimeksiannosta YouGov ja raportin AulaResearch.

Kiinnostuitko?
Tervetuloa Danske Bankiin.