Säästölaskuri eli korkoa korolle -laskuri

Minimoidaan rahahävikkisi. Säästölaskurilla eli korkoa korolle -laskurilla voit kokeilla, miten erilaiset säästösummat, tuotto-oletukset ja aika vaikuttavat säästöjen kertymiseen. Säästämällä ja sijoittamalla säännöllisesti taistelet rahahävikkiä vastaan ja mahdollistat ns. korkoa korolle -efektin, jossa raha tekee puolestasi työtä. 

Säästöaika:
vuotta
v
  • 1 vuotta
  • 30 vuotta
  • 60 vuotta
Tuotto-oletus:
%
v
  • 0%
  • 4%
  • 8%

Säästösumma 5 vuoden jälkeen

Säästetty pääoma:
0
Tuotto-oletus:
0
Säästöt yhteensä: 0
Ota yhteyttä

Laskurin tulokset ovat suuntaa-antavia, eikä veroja, inflaatiota tai tuotteisiin liittyviä kuluja ole otettu huomioon. Sijoittamiseen liittyy aina arvonvaihtelua - sijoituksen arvo voi sekä nousta että laskea. Tavoiteltu tuotto voi jäädä saamatta ja sijoitetun pääoman voi menettää osittain tai kokonaan.

Aloita säästäminen ja sijoittaminen

Voit valita meidän laajasta sijoittamisen tarjoamasta juuri sinulle sopivan tavan säästää ja sijoittaa.

Tutustu sijoittamisen vaihtoehtoihin

Miten käytät korkoa korolle- eli säästölaskuria?

Korkoa korolle -laskurissa on neljä muuttujaa, joita säätämällä voit kokeilla erilaisia tilanteita ja miten korkoa korolle –ilmiö vaikuttaa sijoitustesi tuotto-oletukseen:

  • Kuukausisäästöni: kuukausittain säästettävä summa
  • Ennakkosäästöni: kertasijoitus tai jo olemassa olevat säästöt
  • Säästöaika: kuinka kauan haluat pitää säästösi
  • Tuotto-oletus: vuosittain odottamasi tuotto säästöillesi

Mitä tarkoittaa korkoa korolle?

Korkoa korolle –ilmiö on keskeistä sijoittamisessa. Se tarkoittaa yksinkertaisesti sitä, että saat tuottoa alkuperäisen sijoituksesi lisäksi sille kertyneistä tuotoista, eli sijoituksesi koroille kertyy korkoa. Mitä aikaisemmin aloitat sijoittamisen, sitä pidempään sijoituksesi ehtivät kerryttämään korkoa korolle.

Miten korkoa korolle -ilmiö toimii käytännössä

Esimerkki korkoa korolle -ilmiöstä

Olet ostanut rahastoja 2 000 eurolla kaksi vuotta sitten. Oletetaan, että rahastojen arvo on kasvanut ensimmäisenä ja toisena vuotena 5%.

Ensimmäisenä vuotena rahastosijoitustesi arvo on kasvanut 2 100 euroon, josta 100 euroa on tuottoa, eli niin sanottua korkoa, alkuperäisen sijoitussummasi päälle.

Ensimmäisenä vuotena saatu tuotto lasketaan mukaan sijoituksesi arvoon, eli toisen vuoden tuotto lasketaan käyttämällä 2 100 euroa lähtölukuna. Toisena vuotena rahastosijoituksesi arvo on kasvanut 2 205 euroon (+5%), josta tuottoa on 105 euroa. Sijoitustesi arvo on siis kasvanut 5 euroa enemmän kuin ensimmäisenä vuotena korkoa korolle –ilmiön ansiosta.

Vielä suuremman hyödyn korkoa korolle ilmiöstä saat sijoittamalla ja säästämällä säännöllisesti. Näin kasvatat säännöllisesti pääomaasi ja sitä kautta sijoituksillesi kertyvää korkotuottoa. Voit kokeilla säästölaskurissa, miten tuotto-oletus muuttuu, kun laitat ennakkosäästösi lisäksi kuukausisäästösumman. Alla olevasta taulukossa on kaksi esimerkkiä sijoituksesta, jossa molemmissa on sama kertasijoitus, mutta vain toisessa on mukana säännöllinen kuukausisäästäminen:

 Vain kertasijoitusKertasijoitus ja kuukausisäästäminen
Kuukausisäästöni0€100€
Ennakkosäästöni1 000€1 000€
Säästöaika20 vuotta20 vuotta
Vuotuinen tuotto-oletus5%5%
Säästetty pääoma1 000€25 000€
Tuotto-oletus säästöajan lopussa1 653€18 399€
Säästöt yhteensä2 653€43 399€

Säästämällä kuukausittain 100 euroa 20 vuoden ajan olisit siis voinut kasvattaa säästösi yli 43 000 euroon vajaan 3 000 euron sijaan hyödyntämällä korkoa korolle –ilmiön tukena säännöllistä säästämistä.

Suosittelemme, että mitoitat kuukausittaisen säästösumman omaan talouteesi. Hyvänä lähtökohtana voi pitää, että tilillä olisi neljän kuukauden menoja vastaava summa. Kun käteispuskuri on kasassa, kannatta laittaa ylijäävä raha tekemään sinulle töitä ja ottaa kaikki irti korkoa korolle –ilmiöstä.

Esimerkin tiedot ovat ainoastaan esimerkinomaisia eivätkä ne kuvasta tuotteen historiallista tai odotettua kehitystä. Tulokset ovat suuntaa-antavia, eikä veroja, inflaatiota tai tuotteisiin liittyviä kuluja ole otettu huomioon

Sinua saattaisi myös kiinnostaa


Kiinnostuitko?
Tervetuloa Danske Bankiin.

Content is loading
Show more rows: All table rows are already visible for screen readers.
Show less rows: All table rows are already visible for screen readers.