Danske Bankin asuntomarkkinakatsauksen mukaan asuntojen hinnat nousevat 0,5 prosenttia tänä vuonna. Hintojen ennustetaan nousevan loppuvuodesta. Nousu on ennakoitua maltillisempaa, sillä aiemmin Danske Bank ennusti asuntojen hintojen nousevat 2,0 prosenttia tämän vuoden aikana. Asuntojen hinnat laskivat viime vuonna hieman ennakoitua enemmän -6,3 prosenttia ennustetun -6,0 prosentin sijaan.

”Viime vuonna hinnat laskivat odotettua enemmän, ja myös alkuvuodesta asuntojen hinnat ovat olleet laskussa, joten tämäkin vuosi on alkanut heikoissa merkeissä. Odotamme hintojen kuitenkin kääntyvän nousuun loppuvuodesta. Korkojen laskiessa ja talouskasvun piristyessä asuntokauppa vilkastuu ja hintataso nousee. Mikäli taantuma pitkittyy, voivat asuntojen hinnat jatkaa laskua tänäkin vuonna”, Danske Bank Suomen pääekonomisti Pasi Kuoppamäki sanoo .

Asuntokauppojen määrä jäi viime vuonna karkeasti kolmanneksen alle edellisien vuosien keskimääräisen tason. Ensiasunnon ostajien vapautus varainsiirtoverosta poistui vuodenvaihteessa, mikä näkyi asuntokauppojen määrän piikkinä loppuvuonna 2023. Uusien asuntojen kauppa on supistunut rajusti, ja sen seurauksena rakentaminen vähentyy selvästi.

”Tänä vuonna asuntojen myyntiajat ovat edelleen kohtuullisen pitkiä, vaikka markkinatilanne on luonut patoutunutta kysyntää. Uskomme kysynnän purkaantuvan vähitellen eli siis varsinaista kysynnän tsunamia on turha odottaa .”

Vaisu kysyntä, kohonneet rakennuskustannukset ja korkotaso ovat sysänneet asuntorakentamisen huomattavaan matalasuhdanteeseen. Rakennusalan konkurssihakemusten lukumäärä nousi kesällä 2023. Ensi vuodesta odotetaan tällä hetkellä valoisampaa rakentamisen puolella.

”Patoutuneen kysynnän purkautuminen lisää uudistuotannon tarvetta 2024 jälkipuoliskolla, mutta lupahakemuksiin ja muihin rakentamisen prosesseihin kuluvan ajan vuoksi asuntotuotanto vilkastuu merkittävästi vasta 2025 aikana. Uusien asuntojen hintojen lasku vauhdittaisi asuntokaupan vilkastumista.”

Korkojen odotetaan laskevan mutta hitaasti

Kohonnut korkotaso painaa edelleen asuntomarkkinaa, uusista asunnoista on ylitarjontaa ja kuluttajat suhtautuvat asunnonostoon edelleen varauksella. Asuntovelalliset ovat pystyneet kuitenkin pääosin hoitamaan asuntolainoja normaalisti. Olosuhteet asuntokaupan vilkastumiselle paranevat keväällä 2024, sillä korot jatkavat laskuaan todennäköisesti. Kuoppamäen mukaan näyttää siltä, että 12 kk euribor-korko laskee noin 3 prosenttiin vuoden loppupuolella.

”Korot laskevat mutta eivät kovin nopeasti. Markkinakorot kääntyivät jo viime vuoden lopulla lasku-uralle, mutta tänä vuonna on jouduttu odottamaan EKP:n ratkaisuja.”