Kyselytutkimuksen mukaan ensiasunnon hankintaa hidastavat erityisesti korkeat hinnat, oma tulotaso ja säästöjen puute. Omistusasumisen taloudellisten perusteiden painoarvo on laskenut selvästi kahdessa vuodessa. Nyt vastaajista 63 prosenttia perustelee asunnon ostamista taloudellisella järkevyydellä. Kun tutkimus tehtiin edellisen kerran vuonna 2022, omistusasumista piti taloudellisesti järkevänä 72 prosenttia vastaajista.

Myös muut omistusasumisen taloudelliset perusteet ovat menettäneet merkitystään. Kaksi vuotta sitten 37 prosenttia vastaajista piti omistusasumista vuokraamista halvempana vaihtoehtona, kun nyt osuus on pienentynyt 24 prosenttiin. Myös niiden osuus, jotka ajattelevat omistusasumisen kerryttävän varallisuutta tai jotka pitävät omistusasuntoa hyvänä sijoituksena, on laskenut kahden vuoden takaisesta. Omistusasuminen koetaan Helsingissä ja Uudellamaalla muuta maata useammin taloudellisesti järkevämmäksi kuin vuokraaminen.

Jens Wiklund

”Asunnon ostajien tilanne on kääntynyt muutamassa vuodessa päälaelleen, ja siksi korkojen nousu, inflaatio ja epävakaa taloustilanne näkyvät tutkimustuloksissa. Silti monelle omistusasumisesta haaveilevalle asunnon hankinta on edelleen fiksu taloudellinen päätös ja keino kerryttää varallisuutta. Ennusteemme mukaan asuntojen hinnat kääntyvät tänä vuonna nousuun. Kasvukeskuksissa asuntojen hintojen odotetaan pitkällä tähtäimellä kehittyvän vähintään kuluttajahintojen mukaisesti”, Danske Bank Suomen henkilöasiakasliiketoiminnan johtaja Jens Wiklund kertoo.

Oma pärjääminen huolestuttaa

Tällä hetkellä ensiasunnon hankintaa hidastavat erityisesti korkeat hinnat, oma tulotaso ja säästöjen puute. Asuntojen hinnat haittaavat kahta kolmesta ensiasuntojen ostajasta tällä hetkellä, mikä on selvästi enemmän kuin kaksi vuotta aiemmin.

Omaan taloudelliseen pärjäämiseen ja yleiseen taloustilanteeseen liittyvät huolet ovat myös yleistyneet. Suomen tulevaisuuteen liittyvä taloudellinen epävarmuus hidastaa etenkin naisvastaajien ensiasunnon ostopäätöstä (55 %).

Sari Takala

”Kun yleinen taloustilanne on kiristynyt, on ymmärrettävää, että ensiasunnon ostoon liittyvät taloushuolet ovat lisääntyneet. Tilastot kuitenkin kertovat, että asuntojen hinnat ovat tällä hetkellä edullisempia suomalaisten tulotasoon nähden kuin kaksi vuotta sitten. Tutkimuksen mukaan useimmat ensiasunnon ostajat etsivät itselleen ensisijaisesti kotia, eivät sijoituskohdetta. Asumisen valintoja ei pidäkään tarkastella ainoastaan taloudellisesta näkökulmasta vaan huomioida omat tarpeet ja toiveet laajemmin”, muistuttaa Sari Takala, Danske Bankin henkilöasiakkaiden lainoista vastaava johtaja.

 

Ensiasunnon ostajat 2024 -tutkimuksen teki Taloustutkimus Oy Danske Bank Suomen toimeksiannosta. Kysely toteutettiin Taloustutkimuksen internetpaneelissa 24.-31.1.2024 Manner-Suomen suomenkielistä väestöä edustavalla näytteellä. Kyselyyn vastasi määräajassa 1124 kohderyhmään kuuluvaa vastaajaa, jotka edustavat tässä tutkimuksessa noin 1,5 miljoonaa 18–39-vuotiasta suomalaista.