Voit jakaa matkakokemuksiasi ystävien ja sukulaisten kanssa, hoitaa asioita verkkopankissa tai surffata netissä riippumatta siitä, missä päin maailmaa olet. Ole kuitenkin erityisen varovainen, kun käytät avoimia verkkoja ulkomailla. Lentokentillä, hotelleissa ja monissa muissa paikoissa on valeverkkoja, joissa henkilökohtaiset tietosi saattavat tulla siepatuiksi.

Näin parannat turvallisuuttasi, kun matkustat

  • Varmista verkon nimi sen paikan työntekijöiltä, jossa olet, jotta et muodosta yhteyttä väärään avoimeen verkkoon.
  • Tarkista, että palomuuri on käytössä, kun käytät avointa verkkoa. Muista, että palomuureja on saatavana myös Android- ja Windows-käyttöjärjestelmiä käyttäviin matkapuhelimiin ja tabletteihin.
  • Tarkista, ettei automaattinen verkkoyhteyden muodostaminen ole käytössä tietokoneessa. Muuten tietokoneesi etsii lähistöllä olevia verkkoja automaattisesti.
  • Muista kirjautua ulos ja sulkea selain, kun olet käyttänyt jotakin käyttäjätunnustasi.
  • Jos käytät verkkopankkia, teet ostoksia verkossa tai käytät henkilötietojasi, käytä vain turvalliseksi tietämääsi verkkoyhteyttä. Lue lisää turvallisista verkoista.

Tietoverkkohuijarien ei tarvitse antaa pilata lomamuistoja. Jos noudatat ohjeita verkon käytöstä ulkomailla, vältyt monilta vaikeuksilta, missä sitten liikutkin.