Jaa

Pysy turvassa, kun käytät salasanoja eri puolilla verkkoa

Jos et ole varma, miten voit laatia ja muistaa turvallisia salasanoja, löydät ohjeita ja apua täältä.

Salasanan laatu voi ratkaista, saako huijari henkilökohtaiset tietosi käyttöönsä vai ei. Sen vuoksi salasanassa ei kannata käyttää syntymäpäivää tai jonkun perheenjäsenen tai lemmikin nimeä. Salasanan on oltava ainutlaatuinen ja vaikeasti arvattava.

Näin keksit turvallisia salasanoja

  • Käytä isoja ja pieniä kirjaimia sekä numeroita.
  • Myös erikoismerkkejä kannattaa käyttää.
  • Älä käytä omaa tai jonkun perheenjäsenen henkilötunnusta.
  • Käytä eri salasanoja verkkopankissa, sähköpostissa ja sosiaalisessa mediassa. Näin huijarit eivät salasanasi selvitettyään pääse kaikille tileillesi.
  • Vaihda salasanoja säännöllisesti, mieluiten vähintään kerran vuodessa.
  • Älä kirjoita salasanoja muistiin (älä myöskään kirjoita muistiin verkkopankkitunnuksiasi).

Turvallisen salasanan keksiminen ei ole niin vaikeaa kuin miltä se kuulostaa, ja asiaan kannattaa käyttää pari minuuttia aikaa. Hyvä salasana on nimittäin tärkeä osa tietoturvallisuutta.

Muista salasanasi

Parhaat salasanat ovat valitettavasti sellaisia, jotka ovat vaikeimpia muistaa. Joidenkin ihmisten on helpompi muistaa salasanoja, jos ne ovat tutun sanan uusia muunnelmia tai joihin liittyy erityinen merkitys. Tällainen salasana voi olla esimerkiksi ”r0Ck+R0L!”.

Kokoa salasanasi yhteen paikkaan

Verkossa on tärkeää käyttää useita erilaisia salasanoja, jolloin monimutkaisia salasanoja saattaa olla muistettavana paljonkin. Niiden hallintaan voi käyttää Password management -ohjelmistoa, johon kaikki salasanat kerätään muistiin.

Täältä löytyy opas viidestä Password management -ohjelmistosta (lifehacker.com) 

Kiinnostuitko?
Tervetuloa Danske Bankiin.