Pysy paremmin turvassa verkossa

Turvassa pysyminen verkossa ei vaadi kovin vaikeita asioita. Tarvitaan vain joitakin hyviä käytäntöä ja hieman tekniikkaa.

Tietoturvallisuus saattaa kuulostaa tekniseltä ja hankalalta. Tarvittavien ohjelmien asentaminen tai oikeiden asetusten tekeminen ei kuitenkaan vaadi erityistaitoja. Jos lisäksi muistat tärkeimmät verkon käyttöä koskevat toimintaohjeet, olet jo hyvin turvassa yleisimmiltä huijauksilta.

 • Pidä henkilökohtaiset tietosi vain omassa tiedossasi

  Älä koskaan paljasta henkilötietojasi. Tämä koskee henkilötunnusta, tilinumeroa, korttien numeroita ja salasanoja. Muuten saatat joutua identiteettivarkauden uhriksi ja huijari voi esimerkiksi tehdä ostoksia sinun laskuusi.

  • Älä koskaan anna henkilötietojasi puhelimitse äläkä kenellekään, jota et tunne.
  • Anna henkilökohtaisia tietojasi vain verkkosivustoilla, jotka käyttävät suojattua yhteyttä. Sen tunnistaa selaimen osoitekentän merkinnästä ”https:” tai riippulukkokuvakkeesta.

  Jos joudut jossakin tilanteessa antamaan henkilökohtaisia tietojasi sähköpostilla, huolehdi tietojen salauksesta. Löydät ohjeet sähköpostiohjelmasi ohjetoiminnosta.

 • Päivitä ohjelmasi

  Käyttöjärjestelmissä ja ohjelmissa on usein virheitä. Joskus ne aiheuttavat turvallisuusongelmia ja helpottavat hakkerien hyökkäyksiä tietokoneelle.

  Muista sen vuoksi päivittää ohjelmat säännöllisesti ja käyttää uusimpia versioita. Tämä koskee käyttöjärjestelmää, selaimia ja kaikkia muita ohjelmia.

  Voit määrittää, että ohjelmat päivitetään automaattisesti. Windows-käyttöjärjestelmän voi päivittää Windows Update -toiminnolla ja Mac OSX -käyttöjärjestelmän Software Update -toiminnolla.

  Oletko päivittänyt kaikki ohjelmasi?

  Näiltä englanninkielisiltä sivustoilta voit tarkistaa, ovatko tietokoneesi ohjelmat ajan tasalla:
  Heimdal
  Flexera
  Filehippo

 • Ota palomuuri käyttöön

  Varmista, että palomuuri on käytössä. Palomuuri määrittää, mitkä tiedot pääsevät tietokoneelle internetistä tai verkosta. Se auttaa estämään hakkereiden pääsyn tietokoneelle.  

  Käytä myös palomuuriohjelmasta aina uusinta versiota – päivitä ohjelma aivan samaan tapaan kuin kaikki muutkin ohjelmat. 

  Tarjoaako palomuurisi tehokkaan suojan?

  Testaa, kuinka tehokas palomuurisi on (Huomaa: Vain henkilökohtaiselle tietokoneelle)

  Norton.com

 • Hanki virustorjuntaohjelma

  Tietokone voi saada viruksia sähköpostiviestien liitetiedostoista, lataamistasi ohjelmista tai sivuilta, joilla vierailet. Virustorjuntaohjelma tarkastaa tietokoneen virusten ja haittaohjelmien varalta ja varoittaa, jos jokin on pielessä.

  Virustorjuntaohjelma suojaa vain niiltä viruksilta, jotka se tunnistaa. Siksi virustorjuntaohjelma on päivitettävä vähintään kerran viikossa. Se onnistuu helposti asentamalla ohjelma, joka tekee päivityksen automaattisesti.

  Eikö sinulla ole virustorjuntaohjelmaa?

  Markkinoilla on paljon tehokkaita virustorjuntaohjelmia. Suosittelemme tietokoneeseesi sopivan virustorjuntaohjelman hankkimista.

 • Varmista reitittimen turvallisuus

  Reititin muodostaa yhteyden tietoverkon ja tietokoneesi, matkapuhelimesi ja tablettisi välille. Siksi myös oikeiden suojausasetusten käyttö on tärkeää. Reitittimen käyttöoppaassa kerrotaan, miten reitittimen asetuksia voi hallita. Asia saattaa vaikuttaa monimutkaiselta ja tekniseltä, mutta tee aina vähintään seuraavat asiat:

  • valitse reitittimelle uusi nimi ja salasana
  • anna verkolle (SSID) uusi nimi
  • piilota nimi, jotta muut eivät näe sitä
  • valitse käyttöön WPA2-salaus ja tarkista, että reitittimen palomuuri on käytössä
  • muista päivittää reitittimen ohjelmisto.
 • Lataa tiedostot näin

  Tiedostoissa voi olla viruksia tai haittaohjelmia. Voit parantaa verkosta ladattavien tiedostojen turvallisuutta noudattamalla muutamaa ohjetta.

  • Lataa vain sivustoilta, joihin luotat.
  • Älä avaa tiedostoja suoraan kotisivuilta, vaan tallenna tiedosto ensin kiintolevyllesi.
  • Tarkasta tiedosto virustorjuntaohjelmalla, ellei ohjelma tee tarkastusta automaattisesti.
  • Tarkista, ettei tiedostonimi ole muuttunut ja ettei kyseessä ole esimerkiksi ohjelma, ellei se ole tarkoituksena.

  Tämän jälkeen voit avata tiedoston. Älä kaksoisnapsauta tiedostoa, vaan avaa tiedosto siinä ohjelmassa, johon se kuuluu (esim. Word).

  Näin vältät haitalliset tiedostot ja kotisivut

  Voit tehdä tarkistuksen helposti, jos haluat varmistaa, ettei tiedostossa tai sivustolla ole viruksia ja haittaohjelmia. Voit käyttää esimerkiksi VirusTotal-ohjelmaa, joka analysoi tiedostot ja URL-osoitteet virusten, matojen, troijalaisten ja kaikenlaisten muiden haittaohjelmien varalta.

  Lataa tiedostot ja tarkista URL-osoitteet täällä (virustotal.com)
 • Huolehdi mobiililaitteiden turvallisuudesta

  Virukset eivät ole vain tietokoneiden ongelma, vaan ne voivat tarttua myös matkapuhelimeen ja tablettiin. Virus voi ilmaantua esimerkiksi ylimääräisenä ikkunana tunnettuun sovellukseen ja pyytää sinua ottamaan kuvia verkkopankin tunnusluvuista ja kirjoittamaan kortin tiedot sekä tunnusluvut.

  • Älä koskaan lataa kuvia verkkopankin tunnusluvuistasi.
  • Varmista, että matkapuhelimen ja tabletin voi avata vain salasanalla.
  • Muista päivittää käyttöjärjestelmä ja sovellukset säännöllisesti.
  • Käytä vain suojattuja langattomia verkkoja.
  • Hae sovelluksia vain Google Playsta tai App Storesta.


  Hanki virustorjuntasovellus

  Matkapuhelimeen (ei iPhoneen) ja tablettiin on saatavana useita virustorjuntasovelluksia. Niiden avulla näet, onko laitteessa jo piilossa pysyttelevä virus, ja pysyt jatkossa paremmin turvassa.

  Glob Icon

Päätä itse, miten korttiasi voi käyttää

MasterCardilla voit itse mukauttaa kortin turvallisuutta omien tarpeidesi ja matkojesi mukaan. Voit esimerkiksi määrittää, missä maanosissa korttiasi voi käyttää, ja valita, mihin korttia todennäköisesti käytetään.


 

Ovatko ohjelmasi ajan tasalla?

Ohjelmat on tärkeää päivittää aina uusimpiin versioihin. Päivitykset hoituvat helposti Patch management -ohjelmistolla, joka etsii päivityksiä ja asentaa ne automaattisesti.
Tutustu Patch management -ohjelmistoihin (capterra.com)

Kiinnostuitko?
Tervetuloa Danske Bankiin.