Harva nuori aikuinen miettii vielä työuransa alkupuolella eläkesäästöjä, mutta tanssitaiteilija Minna Tervamäki, 48, pohti jo kaksikymppisenä, miten rahat tulevat riittämään kuusikymppisenä.

Vastoin kliseistä käsitystä boheemitaiteilijasta Minna on ollut aina harkitsevainen raha-asioissa ja aloittanut sijoittamisen melko varhain.

– Otin jo nuorena huomioon sen, että tanssijan ammatissa palkkatyöstä jäädään eläkkeelle aikaisin. En ole koskaan tykännyt tuhlaamisesta, hän kertoo.

Sijoitukset tuovat turvaa

Minna oli 26 vuotta tanssijana Suomen Kansallisbaletissa, jossa hän teki päärooleja useissa tärkeissä baleteissa ja nykytanssiteoksissa. Neljä vuotta sitten hän jäi eläkkeelle Kansallisbaletista, mutta on sittemmin jatkanut uraansa yksityisyrittäjänä - tanssijana, koreografina ja hyvinvointivalmentajana.

Minnaa on kannustanut säästämiseen ja sijoittamiseen entistäkin enemmän vuosien mittaan tapahtuneet loukkaantumiset. Joskus on ollut jopa epävarmaa, jatkuuko tanssijan ura.

– Tulonlähteeni on ollut niin vahvasti kropasta kiinni, että olen sijoittamalla halunnut luoda itselleni pelivaraa. Sijoitukset pehmentävät myös nyt, yrittäjänä, kun kaikki tulot ovat epävarmoja.

”Olen jo miettinyt sitä aikaa kun minua ei ole”

Minna varautuu niin yllättäviin tilanteisiin kuin eläkepäiviin sijoittamalla rahaa hajautetusti erilaisiin sijoitusmuotoihin. Joukossa on monenlaisia matalan ja korkeamman riskin kohteita aina kiinteistöistä osakkeisiin.

Monipuolisen sijoittamisen lisäksi Minna on laskenut, kuinka paljon on ansaittava nyt, jotta hän pystyy pitämään yllä samantyyppistä elintasoa eläkepäivinäkin. Laskelmissa mukana ovat myös samassa taloudessa asuva puoliso ja kaksi lasta.

– Olen jo miettinyt raha-asioissa sitäkin aikaa, kun minua ei ole enää olemassa. Esimerkiksi mielelläni turvaisin jollakin tavalla lasten elämää.