Opintolaina ja sen takaisinmaksaminen

Kokosimme sinulle neuvoja opintolainan hakemiseen ja takaisinmaksuun.

 • 1. Kuinka haen opintolainaa

  1. Kuinka haen opintolainaa

  Kun olet saanut tiedon opiskelupaikasta, aloita hakemalla ensin Kelasta opintorahaa, asumislisää ja opintolainan valtiontakausta. Kun olet saanut Kelalta päätöksen, voit hakea opintolainaa verkkopankissa.

  Lainatakausta haetaan Kelasta joka lukuvuodeksi erikseen. Lukuvuodelle myönnetty laina pitää nostaa lukuvuoden aikana. Ensimmäisenä vuotena, tee lainahakemus verkkopankissa. Seuraavina vuosina, tee lainalle korotushakemus myös verkkopankissa.

  Tehtyäsi hakemuksen, saat verkkopankkiin päätöksen lainasta. Muista nostaa sinulle myönnetty laina omalle tilillesi, vaikka et sitä heti tarvitsisikaan.

  Opintojen ajan et maksa lainan korkoa, vaan se pääomitetaan. Lainan korkojen ja lyhennysten takaisinmaksu alkaa siis vasta opintojesi päätyttyä.

 • 2.  Miten opintolainan takaisinmaksu määräytyy?

  2.  Miten opintolainan takaisinmaksu määräytyy?

  Kela tekee automaattisesti opintolainan takaisinmaksusuunnitelman, mihin vaikuttaa opintolainan korkojen pääomituskerrat. Kuukausittainen maksuerä on sitä pienempi, mitä useammin korkoja on pääomitettu. Tulevaan maksusuunnitelmaan vaikuttaa myös lainan pääoman määrä.

 • 3.  Milloin opintolainan takaisinmaksu aloitetaan?

  3.  Milloin opintolainan takaisinmaksu aloitetaan?

  Ennen opintolainan lyhentämisen alkamista korot pääomitetaan opintotuen päättymisen jälkeen vielä yhden kerran seuraavassa kesä- tai joulukuussa, riippuen milloin olet nostanut viimeisen opintotukikuukautesi. Pääomituksen jälkeen maksat korot seuraavan vuoden aikana kahdesti puolen vuoden välein. Korot laskutetaan aina 15.6. ja 15.12.

  Opintolainan pääoman takaisinmaksu alkaa näiden kahden korkolaskun jälkeen puolen vuoden päästä, kuten saamassasi ennakkoilmoituksessa on kerrottu. Saat meiltä tiedon tästä hyvissä ajoin ennen takaisinmaksua.

  Varsinaisen lainan lyhennyksen alkaessa saat laskun kuukausittain. Automaattinen tiliveloitus on edullisin vaihtoehto opintolainan takaisinmaksamiseksi. Veloitusta ei voi saada e-laskuksi eikä sitä voi tehdä toisen pankin tililtä. Voit muuttaa laskutustapaa helposti olemalla yhteydessä asiakaspalveluumme joko verkkopankkiviestillä, tai soittamalla meille pankkitunnuksilla tunnistautuen.

 • 4.  Mitä koron pääomitus tarkoittaa?

  4.  Mitä koron pääomitus tarkoittaa?

  Opintojen aikana opintolainan korkoa ei tarvitse maksaa, vaan korko lisätään automaattisesti lainan pääomaan aina puolivuosittain (kesä- ja joulukuussa). Jos haluat maksaa koron osuuden, voit siirtää koron määrän tilisiirtona suoraan lainanumerolle. Viestiä tai viitenumeroa ei tarvita. Näet koron määrän saamastasi laskusta tai verkkopankista suoraan lainan tapahtumista.

 • 5.  Hyödynkö jollain tavoin pääomituksesta?

  5.  Hyödynkö jollain tavoin pääomituksesta?

  Kyllä. Sinun ei opiskelijana tarvitse maksaa korkoja eikä laskutuspalkkiota opintojesi aikana, kun olet oikeutettuna opintotukeen.

 • 6.  Voiko pääomituksesta seurata minulle jotain haittaa?

  6.  Voiko pääomituksesta seurata minulle jotain haittaa?

  Korkojen pääomituksen myötä velan määrä kasvaa pääomitetun koron verran. Käytännössä pääomituksesta ei siis ole haittaa, maksu siirtyy vain eteenpäin kunnes opintolainan varsinainen takaisinmaksu alkaa. Korkoa maksetaan kuitenkin aina lainan pääoman mukaisesti.

 • 7. Voinko hakea muutosta opintolainalleni?

  7. Voinko hakea muutosta opintolainalleni?

  Voit hakea lainaan erilaisia muutoksia, kuten lyhennysvapaata tai maksuohjelman muutosta kätevästi suoraan verkkopankistasi. Muutokset käsitellään aina hakemuksen perusteella ja niistä veloitetaan aina kulloinkin voimassa olevan palveluhinnaston mukainen palvelumaksu.

 • 9. Voinko maksaa opintolainaa takaisin nopeammin?

  9. Voinko maksaa opintolainaa takaisin nopeammin?

  Voit halutessasi lyhentää opintolainaa ennenaikaisesti siirtämällä rahaa suoraan lainalle normaalina tilisiirtona. Viestiä tai viitenumeroa et tarvitse. Huomioi kuitenkin mahdollinen opintolainahyvitys, jos valmistut koulusta tavoiteajassa. Älä tuolloin tee lainalle ylimääräisiä lyhennyksiä, vaan ole tästä asiasta yhteydessä Kelaan.

 • 10.  Voit saada osan opintolainasta hyvitettyä

  10.  Voit saada osan opintolainasta hyvitettyä

  Jos olet suorittanut korkeakouluopintosi määräajassa, ja olet aloittanut opinnot 1.8.2014 jälkeen, on sinulla mahdollisuus saada opintolainahyvitys. Tämä tarkoittaa sitä, että Kela maksaa osan opintolainastasi.

  Jos olet aloittanut opinnot ennen 1.8.2014 ja olet suorittanut korkeakouluopintosi määräajassa, on sinulla mahdollisuus saada opintolainavähennys. Tämä tarkoittaa sitä, että maksat opintolainavähennyksen verran vähemmän veroja.

  Kela.fi: Lue lisää opintolainan hyvityksistä

 • 11. Mitä jos unohdan maksaa?

  11. Mitä jos unohdan maksaa?

  Maksamattomasta korosta tai lyhennyksestä pankki lähettää asiakkaalle automaattisesti maksumuistutuksen. Kun opintolainasta lähtee maksumuistutus, menee tästä myös tieto Kelalle, joka on lainan takaaja. Myös Kela lähettää huomautuksen asiakkaalle saatuaan tiedon pankilta lainan maksuviivästyksestä.

 • 12.  Sain nollasummaisen paperilaskun

  12.  Sain nollasummaisen paperilaskun

  Lähetämme sinulle tiedon korosta paperisena kirjeenä, koska meidän tulee toimittaa asiakkaille tieto koron määrästä. Tällä kirjeellä ilmoitamme vain koron ja se ei vaadi sinulta toimenpiteitä.

Lue myös


Opas

Opiskelu

Opiskelu tuo mukanaan monia kivoja uusia juttuja. Monille se merkitsee samalla myös muuttamista omaan kotiin ja vastuuta itsestä ja omista raha-asioista.

Artikkeli

Elämästä voi nauttia opiskelijankin tuloilla

Tiia, 23, ja Robert, 27, haluavat nähdä maailmaa, eivätkä he anna tiukan budjetin estää sitä. MobilePay helpottaa yhteisen talouden järjestelyä.

Asuntosäästäminen ensiasunnon ostoon opiskelijabudjetilla

Lotta, 29, aloitti säästämään omaa asuntoa varten jo opiskeluaikana. ASP-tilin kartuttaminen tuntui aluksi haastavalta, mutta nyt hän on kiitollinen ratkaisustaan.

Artikkeli

Opiskelijavaihtoon on hyvä varautua ennakkoon

Vaihto-oppilaaksi tai ulkomaille opiskelemaan lähtö on hieno tilaisuus avartaa omaa maailmankuvaa ja samalla hankkia lisää kokemusta, mahdollisesti myös uutta kielitaitoa. Myös ulkomailla tarvitaan toimivat keinot käyttää rahaa.

Opas

Opiskelijan talous

Opiskelijan talous koostuu usein monesta tulonlähteestä. Suunnittelemalla hyvin saat rahasi riittämään, opintosi suoritettua ja toteutettua muitakin toiveitasi.

Artikkeli

Miten opintolainaa hoidetaan?

Saamme asiakaspalveluun usein kysymyksiä, mitä opintolainan koron pääomituksella tarkoitetaan - kertoo Päivi Holopainen Lainapalvelusta.

Opas

Opiskelijan talous ulkomailla

Vaikka pankkiasiat ja yhteydet toimivat pitkälti kuten kotona, tietyt asiat kannattaa selvittää jo ennen kuin lähdet matkaan. Tässä on lyhyt muistilista ulkomaille lähtevän raha-asioista.

Artikkeli

Ottaisinko opintolainaa?

Opintotukeen kuuluu opintorahan ja asumislisän lisäksi myös opintolaina. Monia kuitenkin mietityttää, kannattaako opintolainaa ottaa lainkaan vai olisiko kuitenkin parempi selviytyä opintorahalla ja käydä töissä opintojen ohella.

Artikkeli

Miten opiskelijan talous pysyy tasapainossa? Asiantuntija neuvoo

Danske Bankissa rahoitusneuvojana työskentelevä Tiia Harki kohtaa työssään myös paljon opiskelijoita, joita oma talous ja sen turvaaminen mietityttävät.

Artikkeli

Graduaan kirjoittavan Ville Mirschin unelmana on kehittää työnhakua helpottava palvelu

Danske Bankissa nyt seitsemän kuukautta työskennellyt Ville Mirsch on viihtynyt dynaamiseksi kuvailemassaan työyhteisössä. Edessä häämöttävät valmistuminen ja uudet mahdollisuudet työelämässä.

Artikkeli

Opiskelijan lompakkko siirtyy rytinällä kännykkään

Opiskelijat pystyvät maksamaan MobilePaylla niin opiskelijaruokaloissa, oppilaitosten ja opiskelijajärjestöjen verkkokaupoissa kuin joukkoliikenteessäkin.