Arjen pankkiasiat erotilanteessa

Raha-asiat ovat todennäköisesti olleet yhteiset ja nyt eron myötä tilanne on muuttunut. Selvitä tilanteesi mahdollisimman pian.

 • 1. Talous tasapainoon

  Taloudessa on aina kaksi puolta – tulot ja menot. Kun yhteinen talous jakautuu kahtia, voi olla vaikea hahmottaa alkuun mitä menoja omassa taloudessa on jatkossa. Suosittelemme, että laadit itsellesi budjetin. Kun tiedät, mistä rahaa tulee ja minne se menee, sinulla on monta huolta vähemmän.

  Laskujen kanssa muistamista on vähemmän, kun otat käyttöön esimerkiksi e-laskutuksen ja laitat laskut velottumaan automaattisesti eräpäivänä.

  Lisäapua rahan riittämiseen saat kätevistä työkaluista, jotka ovat käytettävissäsi. Mobiilipankin avulla voit seurata tilisi saldoa aina, kun sinulla on puhelin mukana. Verkkopankista löytyy myös tulot ja menot – näkymä josta näet heti, paljonko kuukaudessa menee rahaa esimerkiksi ruokakauppaan.

  Budjettilaskuri: Suunnittele budjettisi (xls)

  Erotilanne vaikuttaa todennäköisesti saataviin sosiaalietuuksiin.

  Voit tarkistaa tilanteen vaikutuksen etuuksiisi Kelasta: kela.fi

 • 2. Asuminen

  Asunto on kenelle tahansa suuri menoerä ja erotilanteessa on riski talouden epätasapainoon joutumisesta jos asumiseen ei löydy toimivaa ratkaisua nopeasti. Vaikka olet yksin liikenteessä, sinulla voi hyvinkin olla mahdollisuus hankkia oma asunto ja useampia vaihtoehtoja tilanteen ratkaisemiseen kuin luulet.

  Keskustele siis meidän laina-asiantuntijan kanssa asiasta, ennen kuin teet päätöksiä.

  Tutustu asumisen vaihtoehtoihin: Asunnon osto
 • 3. Tiliasiat kuntoon

  Hoida pankkiasiat vastaamaan uutta tilannetta nopeasti, varsinkin jos sinulla ja avo- tai aviopuolisollasi on ollut yhteisiä tilejä tai kortteja. Tilit ja kortit on hyvä muuttaa henkilökohtaisiksi.

  Avioerossa voit joutua tilaamaan uudet kortit, jos nimesi muuttuu eron yhteydessä.

 • 4. Säästöjen ja säästämissuunnitelman tarkistaminen

  Tarkista mahdolliset säästötilit ja säästösuunnitelmat, niin että ne ohjautuvat jatkossa oikealle henkilölle ja ovat oikealle henkilölle osoitettuja.

  Tarkista myös, että vakuutukset vastaavat uutta tilannettasi ja kattavat tarpeesi.

 • 5. Lasten raha-asiat

  Lasten raha-asioista sopiminen ja niiden hoitaminen kannattaa laittaa kuntoon mahdollisimman pian.

  Jos jaatte huoltajuuden jatkossa, säilyy huoltajien yhteinen käyttöoikeus lasten tileihin ja varoihin myös eron jälkeen aina siihen asti kunnes lapsi täyttää 18 vuotta. Yksinhuoltajalla on yksin oikeus käyttää lasten tilejä ja varoja. Jos asiasta halutaan sopia toisin, edellyttää se molempien huoltajien hyväksyntää.

  Jos olette säästäneet lapselle tulevaa varten, kannattaa tästä pitää kiinni myös eron jälkeen. Pesämunan kerryttäminen lapselle ja taloudellisen turvan antaminen on lapsen tulevaisuuteen panostamista.

Lue myös


Kiinnostuitko?
Tervetuloa Danske Bankiin.

Content is loading
Show more rows: All table rows are already visible for screen readers.
Show less rows: All table rows are already visible for screen readers.