Omaisuus erotilanteessa

Ero voi tuoda mukanaan monia taloudellisia haasteita ja päätöksiä, joita on tärkeää tarkastella huolellisesti. Muista hakea tarvittaessa asiantuntevaa neuvontaa, jotta  voit varmistaa, että kaikki juridiset ja taloudelliset asiat hoidetaan asianmukaisesti, jotta erotilanteen taloudelliset vaikutukset voidaan minimoida.

  • 1. Yhteinen asunto avioeron jälkeen

    Asunto on merkittävä menoerä kenelle tahansa. Vaikka olet yksin, sinulla voi olla useampia vaihtoehtoja tilanteen ratkaisemiseen kuin uskot. Keskustele asiasta laina-asiantuntijamme kanssa ennen päätöksentekoa. Tutustu asumisen vaihtoehtoihin 

    Jos omistatte yhdessä asunnon ja jompikumpi haluaa jäädä asuntoon asumaan, voitte sopia, että asuntoon jäävä osapuoli lunastaa toisen omistusosuuden asunnosta.

    Jos asunnon osalta ei päästä sopuun, tuomioistuimen osoittama pesänjakaja voi hakea luvan asunnon myymiselle käräjäoikeudelta. Tässä tilanteessa asunto myydään ulkopuoliselle ostajalle. Asunnon myynnissä asuntoon kohdistuvat lainat maksetaan pois ja tämän jälkeen mahdollinen jäljelle jäävä rahamäärä jaetaan tyypillisesti omistusosuuksien mukaisesti. Tämän jälkeen mahdollisesti jäljelle jäävä rahamäärä on osituksessa jaettavaa varallisuutta.

  • 2. Ositus tai erottelu

    Kun avioliitto solmitaan, syntyy molemmilla osapuolilla avio-oikeus toisen osapuolen omaisuuteen. Jos avio-oikeus halutaan sulkea pois kokonaan tai osittain, voidaan solmia avioehtosopimus. Avioehto voi helpottaa omaisuuden jakamista erotilanteessa.

    Omaisuus voidaan jakaa, eli osittaa, kun avioero on tullut vireille. Jos aviopuolisoilla ei ole lainkaan avio-oikeutta toistensa omaisuuteen, esimerkiksi avioehdon nojalla, ei tehdä ositusta vaan omaisuuden erottelu. Omaisuuden jakoa koskevat asiat kannattaa hoitaa kuntoon pian.

    Jos osapuolet pääsevät sopuun siitä, miten omaisuus jaetaan, voivat he toimittaa osituksen sopimusosituksena. Vaihtoehtona on hakea tuomioistuimelta pesänjakajaa toimittamaan ositus puolisoiden välillä. Sopimusosituksessakin on hyvä käyttää perheoikeuteen erikoistunutta lakimiestä apuna asioiden hoitamisessa ja muotovaatimukset täyttävien asiakirjojen laatimisessa.

    Osituksessa aviopuolisoiden avio-oikeuden alainen omaisuus jaetaan pääsääntöisesti puoliksi ja enemmän omistava aviopuoliso luovuttaa vähemmän omistavalle tasinkoa.

    Yhteisten velkojen, mm. asuntolainan, osalta jatkosta pitää sopia velkojan kuten pankin kanssa. Avioero ei muuta automaattisesti yhteisiä velkoja henkilökohtaisiksi veloiksi. Myöskään osituksen toimittaminen ei muuta tätä asiaa. Lainojen uudelleenjärjestely voi tarkoittaa, että lainojen maksusuunnitelma tai lyhennystapa muuttuu.

  • 3. Omaisuuden jakaminen avoerossa

    Pitkässäkään avoliitossa avopuolisolla ei ole lain nojalla oikeutta toisen puolison omaisuuteen samalla tavalla kuin aviopuolisolla. Kuitenkin myös avoeroon on mahdollista varautua ennalta sopimuksilla.

    Suurin kysymys on useasti yhteisen asunnon jakaminen. Vaihtoehtoja on käytännössä kaksi - toisen osuuden lunastaminen asunnosta tai asunnon myynti ulkopuoliselle ostajalle kuten avioerossa.

    Myös avoeron jälkeen on hyvä huolehtia siitä, että liiton aikana mahdollisesti tehdyt sopimukset ja mm. testamentti ja edunvalvontavaltakirja muutetaan vastaamaan muuttunutta tilannetta.

Content is loading
Näytä
Sulje
Show more rows: All table rows are already visible for screen readers.
Show less rows: All table rows are already visible for screen readers.