Hyvästit heräteostoksille

Asiakkuuspäällikkönä työskentelevä Vesa osti taannoin ensimmäisen oman asuntonsa, jota varten hän säästi vuosikausien ajan rahaa ASP-tilille. Asunnon ostamisen jälkeen Vesa on alkanut säästää osakkeisiin sijoittamalla.

Vesa on huomannut, että yllättävän tehokas tapa kerryttää ylimääräistä rahaa on vertailla hintoja ja vältellä heräteostoksia.

– Varsinkin isompien hankintojen, kuten kodinkoneiden kohdalla tykkään vertailla hintoja, en osta heti ensimmäisestä kaupasta.

Laatua aletuotteiden sijaan

Kaupassa ollessaan Vesa myös ostaa mielummin kestävää laatua kuin paljon tavaraa superalennuksesta. Vaikka kertaostoksena rahaa joutuu investoimaan, pitkällä tähtäimellä sitä säästyy.

– Pyrin ostamaan sellaisia asioita, jotka voi myös korjata. Esimerkiksi kun kenkien pohjalaput voi vaihtaa, niin ei tarvitse joka kerta ostaa kokonaan uusia kenkiä.

Säästämisestä tapa

Nyt Vesa on vakituisessa työssä, mutta aina tulot eivät ole olleet yhtä turvatut. Silti elämäntilanteesta riippumatta hän on aina pyrkinyt laittamaan edes hiukan rahaa sivuun pahan päivän varalle.

– Säästämistä helpottaa se, jos rahasumma lähtee tililtä automaattisesti.

Opiskeluaikoina sukanvarteen jäi vähemmän rahaa, mutta heti kun Vesa siirtyi pysyvästi työelämään, hän alkoi säästää kuukausittain.

– Heti kun vain siihen on mahdollisuus, kannattaa alkaa laittaa kuukausittain jokin summan säästöön, Vesa rohkaisee.

Vesalle yksi tärkeimmistä päämääristä säästämisessä on se, että siitä tulee tapa.

– Se, että on vuosien varrella pystynyt laittamaan sivuun rahaa, joka muuten olisi mennyt johonkin muuhun.