Tili tulee ja menee saman tien, miten säästän?
Tulojen noustessa ensimmäisenä mielessä ovat helposti isot hankinnat, joita on halunnut tehdä jo aikaisemmin. Helpoin tapa säästää on tehdä se jatkuvana kuukausisäästämisenä niin, että raha siirtyy automaattisesti halutulla summalla säästöön palkkapäivänä, kun rahaa on tilillä. Vaikeinta tässä on aloittaminen joten tärkein neuvoni onkin, että aloitat heti tai viimeistään seuraavana palkkapäivänä.
Jos laitan rahaa säästöön, silloinhan ne eivät ole enää käytettävissä?
Säästämiseen löytyy erilaisia tapoja - voit valita säästökohteen, josta voit tarvitessasi nostaa varoja helposti. Esimerkiksi Tavoitetili sopii tähän mainiosti. Jos tuntuu siltä, ettei rahojen nostaminen saa olla liian helppoa ensimmäisen mieliteon kohdatessa, niin vaihtoehdoksi käyvät osakkeet tai sijoitusrahastot. Tarvittaessa saat rahat tilillesi parissa päivässä.
Miten voin toteuttaa unelmiani ja haaveita, kuten auton oston?
Monien haaveiden toteuttamista helpottaa, jos on rahaa säästössä. Osan hankinnoista voi myös rahoittaa lainalla. Erilaisiin hankintoihin on tarjolla erityyppisiä lainoja. Vertaile lainojen todellisia vuosikustannuksia ja tutustu ehtoihin huolellisesti.
En ymmärrä rahastoista tai osakkeista, enkö voi säästää vain tilille?
Tilille säästäminen on perinteinen ja tuttu keino. Vielä jokunen vuosi sitten korot olivat huomattavasti korkeammalla tasolla ja tileille maksettiin korkoa. Nyt tilanne on muuttunut ja tilisäästäminen ei kerrytä juuri lainkaan korkoa eikä tälle yleiselle tilanteelle ole näkyvissä muutosta. Kun rahat ovat säästössä tilillä, voi niiden ostovoima kuitenkin jopa heikentyä inflaation ollessa korkotasoa korkeampi. Tilit sopivat tällä hetkellä lyhytaikaiseen säästämiseen ja säilyttämiseen. Jos tarvitset rahat parin vuoden sisällä, voi tämä olla hyvä vaihtoehto.
Jatkuva rahastosäästäminen on taas hyvä vaihtoehto silloin, kun tavoittelet säästöillesi tuottoa, haluat helpon ratkaisun sijoittamiseen, säästät pidemmän aikaa eikä sinulla ole tiedossa ehdotonta päivämäärää lähitulevaisuudessa jolloin käytät säästöjäsi.
Säästölaskurillamme voit tutkia erilaisia vaihtoehtoja säästämiseen eri aikaväleillä ja tavoitteilla.
Miten voisin kasvattaa säästöjeni määrää?
Säästösi voivat kasvaa vain, jos laitat ne töihin. Pitkällä aikavälillä osakkeet ovat tuottaneet parhaiten eri omaisuuslajeista. Jos et ole aikaisemmin sijoittanut osakkeisiin, saattaa säästöjesi arvonvaihtelu tuntua pelottavalta. Pitkällä aikavälillä osakkeiden kurssit ehtivät kuitenkin liikkuvat moneen kertaan ylös ja alas. Ole siis kärsivällinen osake- ja rahastosäästämisessä. Kun sijoitat pitkäjänteisesti ja siedät suurempia arvonvaihteluita ja tappion riskiä, voit tavoitella myös korkeampaa tuottoa.
Osakkeisiin voit sijoittaa myös rahastojen kautta, jolloin pääset jo pienellä summalla osalliseksi ammattilaisten rakentamaa useisiin kohteisiin hajautettua sijoitussalkkua.
Jatkuvassa rahastosäästämisessä tulet samalla hajauttaneeksi sijoituksesi myös ajallisesti, kun ostat rahastoa säännöllisesti eri kursseilla eri kuukausina.
Haluaisin muuttaa vuokralta omaan kotiin, miten se onnistuu?
Pankissa jokaisen tilanne arvioidaan aina yksilöllisesti ja lainansaantiin vaikuttaa moni asia, kuten esimerkiksi tulot, menot, velat, omat säästöt ja luotolle löytyvät vakuudet.
Hienoa olisi, jos olisit jo ehtinyt hieman säästää omaa kotia varten. Tärkeintä on, että maksukykysi on kunnossa ja voit antaa lainallesi muita vakuuksia. Tule juttelemaan, niin katsotaan yhdessä miten sinä voisit päästä kiinni omaan kotiin.
Miten paljon omaa rahaa ja vakuuksia asuntoon sitten oikein tarvitaan?
Ensiasuntolainan myöntäminen edellyttää yleensä, että sinulla on omia säästöjä tai tarjota lisävakuutta lainalleen. Asunto kelpaa vakuudeksi isoissa kaupungeissa enimmillään 70-80% kauppahinnasta. Jos tarvitset lainaa tätä enemmän, tarvitset myös muuta vakuutta sen vastineeksi.
ASP-tili: Tutustu ASP-tiliin
Miten voin varmistaa, että saan aikanaan eläkkeellä riittävät tulot?
Harva miettii eläkepäiviä työuran alussa, joten hienoa että ajattelet tätä! Sinulla on aika puolellasi, sillä mitä aikaisemmin aloitat säännöllisen säästämisen eläkeaikaan, sitä pienemmällä kuukausittaisella säästösummalla selviät ja sitä isommaksi säästöilläsi on mahdollisuus kasvaa. Jatkuva säästäminen rakentaa sinulle samalla vararahastoa elämän eri vaiheisiin ja antaa mahdollisuuden tarttua eteen tuleviin mahdollisuuksiin.
- Yli puolet suomalaisista suunnittelee talouttaan korkeintaan puoli vuotta eteenpäin
- Kiinnostus säästämistä ja sijoittamista kohtaan on kuitenkin vahvaa ja suomalaiset haluavat kasvattaa oman taloutensa puskuria. 60 prosentilla on säästettynä ja sijoitettuna varoja johonkin kohteeseen.
- Säästöjä ja sijoituksia kerrytetään mm. vararahastoksi tai pahan päivän varalle, eläkeaikoja varten, kulutusta varten, asunnon hankintaan, perinnöksi, lomamatkaan, remonttiin tai opiskeluun.
- Eläkeläisille suunnatussa kyselyssä peräti 70 %** haastatelluista toivoi, että olisi säästänyt enemmän. *www.finanssiala.fi
Finanssialan keskusliiton teettämän säästämistä, luotonkäyttöä ja maksutapoja mittaavan tutkimuksen* mukaan:
Tutkimuksen kohderyhmänä 15-74-vuotiaat mannersuomalaiset henkilöt. Aineisto kerätty touko-kesäkuussa 2015. Haastateltavana 2500 henkilöä. ** (HSB, Future of retirement, a balancing act)