Taloudellinen mielenrauha ja vauraus tarkoittavat eri ihmisille eri asioita. Olemme kysyneet suomalaisilta jo kolmena vuonna, millaisena heidän oma taloudellinen tilanteensa ja sen tulevaisuus heille näyttäytyy.

Tutustu raportteihin2018

Vuonna 2018 suomalaisten taloudellinen mielenrauha sai arvosanan 6,1, kun mittarina käytettiin tutkimuksen pohjalta luotua taloudellisen mielenrauhan indeksiä.

Tutustu


2019

Vuonna 2019 suomalaisten taloudellinen mielenrauha sai arvosanan 6,0, kun mittarina käytettiin tutkimuksen pohjalta luotua taloudellisen mielenrauhan indeksiä.

Tutustu


2020

Vuonna 2020 suomalaisten taloudellinen mielenrauha sai arvosanan 6,1, kun mittarina käytettiin tutkimuksen pohjalta luotua taloudellisen mielenrauhan indeksiä.

Tutustu

Taloudellisen mielenrauhan merkitys korostuu epävarmoina aikoina

Alkuvuodesta 2020 tuli yllättäen täysin poikkeuksellinen, kun koronaviruspandemia mullisti monen ihmisen elämän vaikuttamalla muun muassa sosiaalisiin suhteisiin, terveyteen, tapaan työskennellä sekä tietysti omaan talouteen.

Nyt jo kolmatta kertaa julkaistava suomalaisten ja pohjoismaalaisten naapureidemme taloudellista mielenrauhaa kuvaavaa raportti tarjoaa läpileikkauksen siihen, miten erikoinen kevät on vaikuttanut taloudelliseen mielenrauhaamme. Hyvä uutinen on se, että Pohjoismaissa taloudellinen mielenrauha on säilynyt kohtuullisen vakaana.

Koronavirusepidemia osoitti, miten nopeasti arkemme voi muuttua täysin. Samaan aikaan olemme jo keskellä paljon suurempaa murrosta. Ilmastonmuutoksella on monella tapaa valtavat vaikutukset elämäämme – myös talouteemme. Suomalaiset, erityisesti suomalaiset naiset, ovat pohjoismaisella tasolla suunnannäyttäjiä siinä, kuinka hyvin he ottavat ympäristön huomioon omassa toiminnassaan. Ilmastohuoli on jo vaikuttanut suomalaisten valintoihin ja he arvioivat, että se vaikuttaa niihin myös tulevina vuosina: jätteitä lajitellaan, vaatteita hankitaan vähemmän, energiankulutusta suitsitaan ja ruokakori on aiempaa vastuullisempi.

Harva meistä kuitenkaan vielä hahmottaa, miten ilmastonmuutos vaikuttaa omaan talouteemme. Tarvitsemme työkaluja ymmärtääksemme entistä paremmin, miten omat kulutustottumuksemme, asumisvalintamme ja sijoituspäätöksemme näkyvät omassa ilmastovaikutuksessamme. Näin meillä on mahdollisuus Suomessa jatkaa suunnannäyttäjinä siinä, miten omilla aktiivisilla valinnoillamme voimme vaikuttaa kaikkien tulevaisuuteen. Se on oman taloudellisen mielenrauhan rakentamista siinä missä säästäminenkin.

Toivon sinulle kiinnostavia lukuhetkiä raportin parissa!

Stojko Gjurovski
Danske Bank Suomen Maajohtaja


Lataa koko raportti

Haluatko lukea lisää suomalaisten taloudelliseta mielenrauhasta? Lataa koko raportti itsellesi alta.

Lataa vuoden 2020 raportti >
Lataa vuoden 2020 erityiskatsaus >
Lataa vuoden 2019 raportti >
Lataa vuoden 2018 raportti >

Katso myös nämä