Fygge - Se tunne, kun sinä pyörität talouttasi eikä talous sinua
Raha tai vauraus ei automaattisesti tuo onnea, mutta se tarjoaa taloudellista mielenrauhaa ja taloudellista itsenäisyyttä varsinkin epävarmoina aikoina. Haluamme tarjota asiakkaillemme välineitä ja itsevarmuutta fyggen* eli taloudellisen mielenrauhan löytämiseen ja auttaa asiakkaitamme ottamaan oman taloutensa yhä aktiivisemmin omiin käsiinsä.
*[fyg-ge; hygge (tansk.) + taloudellinen mielenrauha (suom.)]
Tunne oma ja perheesi talous
Tarkastelemalla kulutustasi hahmotat konkreettisina numeroina omaa rahankäyttöäsi ja tunnistat niitä kohtia, mistä voisi olla mahdollista tinkiä. Kun olet päättänyt, paljonko käytät rahaa mihinkin kuukausittain, on suunnitelmaa helpompi toteuttaa ja seurata.
Säästä itsellesi puskuri
Jos saat laitettua sivuun joka kuukausi pienen summan, olet paremmin varautunut yllättäviin menoihin ja vuosittain toistuviin isompiin maksueriin. Hyvä tavoite on kerryttää tilille muutaman kuukauden menoja vastaava summa talouden puskuriksi.
Laita rahat töihin
Kun käteispuskuri on kasassa, laita sen yli jäävät rahat töihin - ensin itsellesi ja sitten lapsillesi. Hyvä tavoite on laittaa nettotuloista 10 % kasvamaan sijoituksiin.
Vaurastu omalla asunnolla
Asuntolaina ja aika ovat vaurastujan kaverit. Pitkä laina-aika mahdollistaa pienemmän kuukausierän ja säästämisen asuntolainan ohella muuhunkin varallisuuteen.
Varaudu etukäteen elämän heittämiin kierrepalloihin
Testamentti, edunvalvontavaltuutus ja avioehto ovat jokaisen talouden tärkeitä asiapapereita, joihin on hyvä kirjata omat toiveet.
Suosittelemme

Podcast
Taloudellinen mielenrauha -podcast
Supersuosittua Taloudellinen mielenrauha -podcastia luotsaavat sijoitusbloggari Jasmin Hamid ja Danske Bankin sijoittamisen huippuasiantuntija Kaisa Kivipelto.

Asiakastarinat
Asiakkaamme kertovat
Miten asiakkaamme ovat saavuttaneet taloudellisen mielenrauhansa?

Taloudellinen mielenrauha
Taloudellinen mielenrauha -raportit
Taloudellinen mielenrauha ja vauraus tarkoittavat eri ihmisille eri asioita. Olemme kysyneet suomalaisilta jo usean vuoden ajan, millaisena heidän oma taloudellinen tilanteensa ja sen tulevaisuus heille näyttäytyy.
Tuoreimmat artikkelit

Tällaisia taloudellisia päätöksiä suomalaiset tekevät salaa puolisoltaan
Suomalaiset pariskunnat puhuvat aktiivisesti rahasta mutta eivät kaikista päätöksistä. Danske Bankin Raha & rakkaus -kyselytutkimuksesta selviää, mistä taloudellisista päätöksistä suomalaiset keskustelevat etukäteen puolisoidensa kanssa – ja mitä voi tehdä puolisoltaan kyselemättä.

Parempaa rahapuhetta parisuhteen eri vaiheisiin – myös raha voi olla rakkauden kieli
Pitäisikö raha ottaa puheeksi jo ensitreffeillä? Ehkä ei, mutta tietyissä elämäntilanteissa keskustelua ei kannata skipata. Rahapuheen voi valjastaa myös rakkauden kieleksi. Mitäpä jos seuraavan kerran ehdotat puolisollesi taloustreffejä? Se antaa mahdollisuuden parantaa samalla niin rahapuhetta kuin parisuhdetta.

Rahapolitiikka vaikuttaa pörssiin, mutta vaikuttaako pörssi rahapolitiikkaan?
Osakekurssien liikkeitä voi selittää monilla tekijöillä, mutta viime vuosina yksi on ollut ylitse muiden: pörssit ovat seuranneet tiukasti keskuspankkien päätöksiä ja reagoineet herkästi pieniinkin tulevia rahapolitiikkatoimia koskeviin epäilyihin. Huonot uutiset ja heikko data ovat piristäneet osakkeita kerta toisensa jälkeen, koska niiden on arveltu saavan keskuspankit suosimaan elvyttävää rahapolitiikkaa.