Taloudellinen mielenrauha -raportti

Taloudellinen mielenrauha ja vauraus tarkoittavat eri ihmisille eri asioita. Olemme kysyneet suomalaisilta jo kolmena vuonna, millaisena heidän oma taloudellinen tilanteensa ja sen tulevaisuus heille näyttäytyy.

Tutustu raportteihin

2022

Vuonna 2022 suomalaisten taloudellinen mielenrauha sai arvosanan 6,0, kun mittarina käytettiin tutkimuksen pohjalta luotua taloudellisen mielenrauhan indeksiä.

Lue vuoden 2022 raportti (PDF)2021

Vuonna 2021 suomalaisten taloudellinen mielenrauha sai arvosanan 6,4, kun mittarina käytettiin tutkimuksen pohjalta luotua taloudellisen mielenrauhan indeksiä.

Vuoden 2021 raportti 


2020

Vuonna 2020 suomalaisten taloudellinen mielenrauha sai arvosanan 6,1, kun mittarina käytettiin tutkimuksen pohjalta luotua taloudellisen mielenrauhan indeksiä.

Vuoden 2020 raportti


2019

Vuonna 2019 suomalaisten taloudellinen mielenrauha sai arvosanan 6,0, kun mittarina käytettiin tutkimuksen pohjalta luotua taloudellisen mielenrauhan indeksiä.

Vuoden 2019 raportti


2018

Vuonna 2018 suomalaisten taloudellinen mielenrauha sai arvosanan 6,1, kun mittarina käytettiin tutkimuksen pohjalta luotua taloudellisen mielenrauhan indeksiä.

Vuoden 2018 raportti
Stojko Gjurovski

Taloudellinen mielenrauha syntyy arjessa tehtävistä valinnoista

Suomalaisten ja pohjoismaalaisten naapureidemme taloudellista mielenrauhaa kuvaava raportti julkaistaan jo neljättä kertaa. Olemme eläneet poikkeuksellisia aikoja aina siitä lähtien, kun koronapandemia sulki maailman. Sulkutoimien myötä kotitalouksien kulutusmahdollisuudet rajoittuivat merkittävästi ja osalle on kertynyt säästöjä, jotka nyt pandemian loppuvaiheessa pääsevät vähitellen käyttöön. Elämme tilanteessa, jossa odotamme yksityisen kulutuksen vahvistavan lähivuosien talouskasvua.

Sukan varteen kertyneet suomalaisten kotitalouksien säästöt näkyvät selvästi Taloudellinen Mielenrauha -tutkimuksen tuloksissa. Suomalaisten luotto omaan taloudelliseen tilanteeseensa on kasvanut merkittävästi, ja olemme saavuttaneet vertailutuloksissa naapurimaatamme Ruotsia. Suomalaiset myös uskovat muita Pohjoismaita useammin, että taloustilanteemme on paremmalla tolalla viiden vuoden päästä. Yleisesti huoli rahojen riittävyydestä on laskussa kaikissa Pohjoismaissa.

Positiivisista merkeistä huolimatta suomalaisten taloudellinen mielenrauha on kuitenkin edelleen hieman matalammalla tasolla kuin muissa Pohjoismaissa. Erityisesti pienituloiset naiset ovat huolissaan omasta taloudestaan, vaikkakin toimeentuloon liittyvät huolet ovat hieman laskeneet pandemiaa edeltäneestä ajasta. Kokonaisuuden kannalta tärkeäksi muodostuvat menojen ja tulojen hallinta sekä säästöön jäävän rahamäärän kasvattaminen sijoittamalla.

Jokaisella suomalaisella on oikeus taloudelliseen mielenrauhaan. Raha tai vauraus ei automaattisesti tuo onnea, mutta se tarjoaa taloudellista mielenrauhaa ja taloudellista itsenäisyyttä varsinkin epävarmoina aikoina.

Koronapandemian vaikutukset näkyvät yhteiskunnassamme vielä pitkään. Virus on herättänyt meidät ymmärtämään, että arkemme voi hetkessä muuttua ja sulkutilanteiden takia taloutemme voi järkkyä mahdollisen työttömyyden tai lomautusten takia. Virus, joka sulki ihmiset koteihinsa, antoi muistutuksen myös siitä, että ihminen on lopulta vain pieni osa luonnon ekosysteemiä ja sen monimuotoisuuden turvaaminen sekä ilmastonmuutoksen huomioiminen kaikessa tekemisessämme on ensiarvoisen tärkeää.

Ilmastonmuutos vaikuttaa myös omaan talouteemme ja kasvavan tiedon myötä opimme koko ajan lisää siitä, miten omat kulutustottumuksemme, asumisvalintamme ja sijoituspäätöksemme näkyvät ilmastovaikutuksessamme.

Haluamme kannustaa asiakkaitamme tekemään ympäristöystävällisiä ja vastuullisia valintoja omaan talouteensa liittyvissä asioissa. Vihreä asuntolaina on ratkaisu ympäristöstä kiinnostuneelle asuntolainan ottajalle, joka haluaa edistää kestävämpää yhteiskuntaa hankkimalla energiatehokkaan kodin. Sijoittamalla vastuullisiin rahastoihin, sijoitamme samalla myös tulevaisuuteemme. Huomioimalla ympäristöön, yhteiskuntaan ja hallintoon liittyvät ESG-tekijät ja tarjoamalla houkuttelevia sijoitusvaihtoehtoja, voimme samalla vaikuttaa myös yrityksiin ja yhteiskuntaan, jotta ne voivat toimia entistä kestävämmällä tavalla tulevaisuudessa.

Pidetään mielessä, että taloudellinen mielenrauha kuuluu meille jokaiselle ja tehdään yhdessä valintoja, jotka kantavat meitä myös huomenna.

Toivotan sinulle antoisia lukuhetkiä raportin parissa.

Stojko Gjurovski
Danske Bank Suomen Maajohtaja


Lataa vanhat raportit kokonaan

Haluatko lukea lisää suomalaisten taloudellisesta mielenrauhasta? Lataa koko raportti itsellesi alta.

Lataa vuoden 2021 raportti

Lataa vuoden 2020 raportti
Lataa vuoden 2020 erityiskatsaus
Lataa vuoden 2019 raportti
Lataa vuoden 2018 raportti

Katso myös nämä


Kiinnostuitko?
Tervetuloa Danske Bankiin.

Content is loading