Kolmasluokkaisena Smini ilmoitti vanhemmilleen, että muuttaa Amerikkaan ja ryhtyy R&B -laulaja Usherin taustatanssijaksi.

“Ihan sitä ei tapahtunut”, hän nauraa nyt muistolle kotonaan Porissa.

“Mutta olin kyllä tosissani. Muutin Amerikkaan ja tähtäsin tanssijaksi, mutta polveni meni siellä niin pahasti sijoiltaan, että urahaaveet loppuivat siihen.”

Tanssi päättyi, mutta musiikki jäi ja Smini kiinnostui sen tekemisestä itse. Vuodesta 2015 lähtien hän on tehnyt ja julkaissut omia kappaleitaan. Pääosin biisien kieli on ollut englanti, mutta viime vuonna Smini teki yhdessä laulajakollega Janelyn kanssa hyvin kuulijoita vetäneen Baana kutsuu bailaajaa -kappaleen.

“Tulevan kesän mittaan julkaisen kolme uutta suomenkielistä sinkkua ja teen toisinaan myös keikkoja. Mutta ei niillä vielä elä”, hän toteaa.

“Kun rahaa tulee, maksan ihan ensimmäisenä vuokran ja laskut. Vasta sen jälkeen katsotaan, mitä muuta elämässä tarvitaan.”

Velvollisuudet ensin

Toimeliaalla Sminillä on musiikin lisäksi muutama muukin rauta tulessa. 2021 hän valmistui ammattikorkeakoulusta International Tourism Management -koulutusohjelmasta ja kävi hiljattain yrittäjävalmennuksen. Parhaillaan hän suunnittelee some-markkinointia tarjoavan yrityksen perustamista.

“En istu sohvalla sormia pyöritellen, vaikka en päivätöissä olekaan”, hän huomauttaa.

Kiireisenä pitää myös hieman alle parivuotias Rayn-tytär, jota Smini hoitaa tällä hetkellä kotona kotihoidontuella.

“Rayn on villi ja reipas tyttö, mutta syömisen ja nukkumisen suhteen helppo lapsi. Hän testailee mielellään korkkareitani ja vaihtaa hattua seitsemän kertaa päivässä. Kehen lie tullut”, Smini naurahtaa.

Hän itse kokeilee pukeutumisellaan rohkeasti. Asut ovat yleensä näyttäviä – ne erottuvat Porin katukuvassa.

“Tyylini kuvastaa värikästä ja räväkkää persoonaani. Myös kotini on värikäs, mutta hillitympi. Varsinkin makuuhuone on neutraali, sillä sinne mennään rauhoittumaan.”

Smini jatkaa, että hän on aina ollut kiinnostunut vaatteista ja kengistä, varsinkin koroista.

“Yläasteelta asti olen käyttänyt arjessa korkoja. Välillä sitä ollaan sitten koroissa pelattu pesäpalloa liikuntatunneilla, kun lenkkarit ovat unohtuneet kotiin.”

Kynällä ja paperilla

Kahden hengen perheen tulot ovat tällä hetkellä varsin pienet, mutta Smini on oppinut pitämään huolta taloudestaan.

“Kun rahaa tulee, maksan ihan ensimmäisenä vuokran ja laskut, joita sillä hetkellä on. Vasta sen jälkeen katsotaan, mitä muuta elämässä tarvitaan ja mihin on varaa”, hän sanoo.

Taulukoita Smini ei tietokoneella pyörittele kuukauden budjettia suunnitellessaan, vaan luottaa perinteisesti kynään ja paperiin. Jotain digitaalista kuviossa kuitenkin on.

“Danske Bankin mobiiilisovellus on tosi kätevä. Siitä voi esimerkiksi helposti tarkistaa luokittain, mihin rahaa on milloinkin käyttänyt”, Smini sanoo.

Smini kertoo suoraan, että juuri tällä hetkellä hän ei pysty säästämään mitään syrjään, vaan kaikki mikä tulee, myös menee.

“Siksi onkin tarpeen olla tarkka. Yritän välttää ikäviä yllätyksiä. Olen esimerkiksi tarkistanut veroprosenttini varmistaakseni, ettei myöhemmin tule jäännösveroja maksettavaksi tai etuuksia peritä takaisin.”

 

“Tyylini on värikäs, räväkkä ja myös hieman tuhma. Olen artisti”, Smini sanoo.

Elämää unelmat edellä

Smini tunnustaa, että talouden hallinta vaatii tarkkaa miettimistä, mutta sanoo olevansa kiitollinen siitä, että on oppinut seuraamaan menoja jo pienestä pitäen. Teini-ikäisestä lähtien Smini on myös käynyt töissä.

“Vanhempani olivat varakkaita, lapsuudessani ei ollut puutetta mistään. Mutta en ole koskaan kuvitellut, että maailmassa olisi joku luukku, josta rahaa vain tulisi. Minua kannustettiin tekemään töitä ja miettimään, miten käytän rahaa.”

Raha ei ole Sminille elämän suurin ajuri. Hän pitää taloudellista mielenrauhaa tavoittelemisen arvoisena, mutta hänelle riittää se, ettei kaupassa tarvitse laskea, mitä ostaa.

“Tunnen itseni tällä hetkellä tosi onnekkaaksi, vaikka tuloni ovat pienet. Saan seurata, kuinka lapseni kasvaa ja tehdä kiinnostavia asioita. Minulla ei ole suuria taloudellisia haaveita, mutta olisi tietysti kiva, että minua kiinnostavat asiat alkaisivat tulevaisuudessa tuottaa rahaa. Siihen tässä tähdätään.”