Siirry sisältöön

Kotilaina

Kotilainalla voit hyödyntää asunto-omaisuuttasi esimerkiksi lisätuloksi eläkkeen rinnalle tai muuten haluamallasi tavalla ilman, että sinun täytyy myydä asunto tai muuttaa pois omasta kodistasi. 

 • Voit ottaa Kotilainaa enintään 50 % asunnon arvosta
 • Laina-aika on maksimissaan 10 vuotta
 • Lainaa ei lyhennetä laina-aikana, vaan sen päätyttyä laina-aikaa jatketaan tai laina maksetaan pois

Asuntosi on yleensä lainasi vakuutena. Kun olet jo maksanut enimmän osan lainoistasi takaisin, voit uudelleen hyödyntää asuntosi arvoa asunnon perusparannuksen tai yhtiölainaosuuden maksuun tarkoitettuun lainaan. Näin sinulle jää kuukausittaisista tuloistasi enemmän rahaa muuhun käyttöön.

Kotilaina

Tietoa lainasta

 • Perusominaisuudet

  Perusominaisuudet

  • Kotilaina on velkakirjalaina, johon liittyy vakuus.
  • Asunnon omistus- ja määräysoikeus on koko ajan asiakkaalla, ei pankilla.
  • Kotilainaa ei lyhennetä kuukausittain. Voit kuitenkin sopia lyhennysten maksamisesta jo laina-aikana.
   Voit maksaa Kotilainan pois myös esimerkiksi asunnon myynnin yhteydessä.
 • Korko

  Korko

  Maksat Kotilainasta laina-aikana ainoastaan korot.

  Kotilainasi korko on Danske Prime -korko lisättynä asiakaskohtaisella marginaalilla. Korko määräytyy samalla tavalla kuin asuntolainassa.

LAINA

Käyttövinkkejä ja neuvoja

 • Remontin tai perusparannuksen rahoitus

  Eläkkeelle jäädessä tulot lähes puolittuvat. Kun sitten vaikkapa vesiputket uusitaan, voivat asumiskustannukset nousta yllättävästi.

  Ehkä asunto pitäisi samalla remontilla päivittää tälle vuosikymmennelle? Halutut muutostyöt ja pintaremontit onkin hyvä huomioida kokonaisrahoitustarpeen arvioimisessa.

  Ei hätää! Kotilainalla voit saada perusparannuksesta tai taloyhtiön remonteista aiheutuvat kuukausittaiset asumiskustannuksien lisäykset kohtuullisiksi.

  Asunto on oma ja maksettu. Nyt hyödynnät asuntovarallisuutta lainasi vakuutena remonttikustannusten maksamiseen ja säilytät asumistasosi vain kohtuullisin korkokustannuksin.

  Lue lisää: Tietoa ja vinkkejä remontoijalle
 • Eläketulon lisänä

  Nosta Kotilainalaina esimerkiksi Kotilainatilille, josta siirrät säännöllisesti rahaa käyttötilillesi muiden tulojesi lisäksi. Saat korkoa saman prosentin mukaan kuin maksat kotilainastasi.

Lue myös


Esimerkki: Jos asiakas ottaa 175 000 euron asuntolainan, laina-aika olisi 20 vuotta ja lainan viitekorkona käytetään 12 kk euriborkorkoa, olisi lainan kokonaiskorko 0,75 % (Kuluttajansuojalain mukaan laskettu todellinen vuosikorko 0,838 %). Luoton ja muiden luottokustannusten yhteismäärä 190245,07 euroa, sis. järjestelypalkkion 875 euroa ja automaattisen tiliveloituksen maksun 2,70 euroa/maksuerä, maksuerien lukumäärä 240 kpl. (Tiedot 10.03.2021 tilanteesta)

Kiinnostuitko?
Tervetuloa Danske Bankiin.