Moni alkuvuoden ostohitti Helsingin pörssissä on nyt vaihtunut myyntilaidalle. Maalis-toukokuussa Danske Bankin suomalaisten sijoittaja-asiakkaiden netto-ostetuimmat osakkeet Helsingin pörssissä olivat Neste, Mandatum ja Kesko. Nettomyydyimmät olivat Fortum, Nordea ja Sampo.
Joulu-helmikuussa netto-ostetuimmat olivat muhkeista osingonjakoehdotuksista kertoneet Fortum, Neste ja Nordea. Nettomyydyimmät olivat Sampo, Konecranes ja Nokia.

”Fortum ja Nordea ovat vaihtuneet nopeasti netto-ostetuimmista nettomyydyimpiin. Tässä sijoittajia on voineet kiinnostaa hyvät osingot, ja osingon irtoamisen jälkeen osakkeet on myyty”, pohtii Danske Bankin salkunhoitaja Ville Kivipelto.

Yhdysvalloissa netto-ostetuimmaksi nousi rakettimaisen nopeasti kasvanut siruyhtiö Nvidia, joka hyötyy tekoälybuumista. Nettomyydyin oli lääkeyhtiö Pfizerin osake.

Ruotsalaisista osakkeista Danske Bankin suomalaisten sijoittaja-asiakkaiden netto-ostetuin oli sijoitusyhtiö Investor. Myydyin puolestaan hiihtokeskuksia operoiva Skistar. Saksassa netto-ostetuin osake oli puolustustarvikeyritys Rheinmetall, nettomyydyin taas sijoitusyhtiö Centrotec.

Intia kiinnostaa nyt piensijoittajia

Ostetuimpien pörssinoteerattujen rahastojen (ETF) listalle viidenneksi nousi iShares MSCI India. Intia nousi merkityimpien rahastojen listalle myös perinteisten rahastojen joukossa.

Intian nousua selittää se, että osa sijoittajista välttelee nyt Kiinan osakemarkkinoita. Kehittyvillä markkinoilla Kiinan osakemarkkinat ovat erittäin merkittävässä roolissa, ja moni kehittyviin markkinoihin kytkeytyvä riski liittyy juuri Kiinaan.

”Näemme, että Kiinan on vaikeaa saada talous pysyvään kasvuun muun muassa maan kiinteistösektorin velkaantuneisuuden vuoksi. Kiinan osakemarkkinoihin liittyy myös Yhdysvaltain presidentinvaaleihin kytkeytyviä poliittisia riskejä liittyen muun muassa mahdollisiin Kiinaan kohdistuviin kauppapoliittisiin toimiin”, sanoo senioristrategi Kaisa Kivipelto.

Rahastolistalla kiinnostavat myös yhdysvaltalaiset osakkeet ja teknologiaosakkeet.

“Tekoälyhuuman nostattamien teknologiaosakkeiden lisäksi sijoittajat ovat viime kuukausina laajentaneet katsettaan muihinkin kuin varsinaisia tekoälyratkaisuja tarjoaviin yhtiöihin. Tuloskasvupotentiaalia on haettu muun muassa datakeskuksista, sähköistymisestä ja kuparista, jotka kaikki ovat kytköksissä kasvavaan tekoälyliiketoimintaan. Uskomme kuitenkin, että lähitulevaisuudessa hyvää kurssikehitystä nähdään muuallakin kuin osakkeissa, jotka jollain tavalla hyötyvät tekoälystä. Esimerkiksi globaalit perusteollisuus- ja teollisuusyhtiöt voivat hyötyä syklisen käänteen lisäksi muun muassa deglobalisaation ja vihreän siirtymän megatrendeistä”, sanoo Kaisa Kivipelto.

 

MAALIS-TOUKOKUUN SIJOITUSKATSAUS

 

Netto-ostetuimmat rahastot ja ETF:t*
Danske Invest Teknologia Indeksi
Danske Invest USA Indeksi
Danske Invest Korko
Danske Invest Allocation Basic 100 WA
Danske Invest Allocation Basic 80 WA
Danske Invest Eurooppa Osake
iShares Core S&P 500 UCITS ETF (DE)
Danske Invest Japani Osake
Danske Invest Medilife
Danske Invest India
* Netto-ostetuimmat osuuslajit, asiakkaiden verkko- tai mobiilipankissa tekemät kaupat, ei sisällä kuukausittaisia rahastosäästösopimuksia, toimeksiantojen kpl-määrät

 

Danske Bankin asiakkaiden netto-ostetuimmat ja -myydyimmät osakkeet markkina-alueittain**

SUOMI

Netto-ostetuimmat Nettomyydyimmät
Neste Oyj Fortum Oyj
Mandatum Oyj Nordea Bank Abp
Kesko Oyj B SAMPO OYJ A
Kempower Oyj Cargotec Oyj B
Faron Pharmaceuticals Oy Wärtsilä Oyj
Outokumpu Oyj UPM-Kymmene Oyj
SRV YHTIÖT OYJ Nokia Oyj
YIT Oyj Konecranes Oyj
KOJAMO OYJ A TietoEVRY Corporation
Valmet Oyj
Kemira Oyj

 

YHDYSVALLAT

Netto-ostetuimmat Nettomyydyimmät
Nvidia Corp. Pfizer Inc.
Eli Lilly & Co. REDDIT INC
NIO Inc. ADR A TripAdvisor Inc
Advanced Micro Devices Inc. Twilio Inc
Lululemon Athletica Inc Dell Technologies Inc
Arista Networks Inc Charles Schwab Corp.
Intel Corp. Texas Pacific Land Corp
Super Micro Computer Inc. Tesla Inc
ASTERA LABS INC Energy Fuels Inc
Palantir Technologies Inc
Exxon Mobil Corp.

 

RUOTSI

Netto-ostetuimmat Nettomyydyimmät
Investor AB B SkiStar AB B
Volvo Car AB B Intrum AB
Hexatronic Group AB Calliditas Therapeutics AB
AstraZeneca Plc (SEK) SKF AB B
Volvo B AFRY AB B
Smart Eye AB Epiroc AB A
Investor AB A Karnov Group AB
Handelsbanken AB A Cint Group AB
Hoist Finance AB Embracer Group AB B
NIBE Industrier AB B
Cloetta AB B

 

SAKSA

Netto-ostetuimmat Nettomyydyimmät>
Rheinmetall Centrotec SE 
Bayer AG Infineon Technologies AG
Aixtron SE Siemens Energy AG
SAP SE (Ord)
Aurubis AG 
BMW Bayerische Motoren-Werke AG (Ord) Mercedes-Benz Group AG
Bitcoin Group SE Volkswagen AG (Pref)
Deutsche Lufthansa AG (Regd)(Vink) Vonovia SE
Deutsche Post AG E.ON SE
Gerresheimer AG Caterpillar Inc. (EUR)
BASF SE
RWE AG (Ord)

 

**Asiakkaiden verkko- tai mobiilipankissa tekemät kaupat, euromääräinen järjestys

 

Tämä julkaisu on markkinointiviestintää, eikä se tarjoa sijoitusneuvontaa. Haluamme muistuttaa, että historiallisen tuoton sekä tulevaisuuden kehitysennusteiden perusteella ei voida päätellä tulevaa tuottoa, joka voi olla negatiivista. Suosittelemme aina kääntymään ammattilaisten puoleen mahdollisissa sijoituksen sopivuuteen liittyvissä lainopillisissa, verotuksellisissa, taloudellisissa tai muissa sijoituksen asianmukaisuuteen ja soveltuvuuteen liittyvissä kysymyksissä. Tämä ei ole täydellinen selvitys rahastoista tai niihin liittyvistä riskeistä. Ennen lopullisen sijoituspäätöksen tekoa asiakkaan on tutustuttava rahastoesitteeseen sekä kyseisen rahaston avaintietoesitteeseen. Tanskaan ja Luxemburgiin rekisteröityjä rahastoja hallinnoi Danske Invest Management A/S. Danske Invest Management A/S:n hallinnoimien rahastojen jakelusta vastaa asiamiehenä Danske Bank A/S. Danske Bank A/S on nimittänyt Suomen sivuliikkeen toimimaan asiamiehenä tarjottaessa rahastoyhtiöiden hallinnoimia sijoitusrahastoja Suomessa. Danske Invest Management A/S voi päättää lopettaa rahastojensa markkinointijärjestelyt.

Jokaiselle löytyy sopiva tapa sijoittaa, olit

sitten kokenut sijoituskonkari

tai vasta sijoituspolkusi alussa.

Tutustu tuotteisiin ja palveluihin