Asunto-osakekirjan sähköistäminen

Asunto-osakeyhtiön osakeluetteloita ollaan siirtämässä sähköiseen järjestelmään, minkä jälkeen kunkin osakkaan asunto-osakekirja tulee sähköistää. Lue tästä ohjeet oman asunto-osakekirjasi sähköistämiseen.

Asunto-osakeyhtiön osakeluettelon siirto sähköiseen huoneistotietojärjestelmään koskee kaikkia ennen vuotta 2019 perustettuja asunto-osakeyhtiöitä. Myös keskinäiset kiinteistöosakeyhtiöt voivat halutessaan siirtyä huoneistotietojärjestelmään. Saat yhtiösi hallitukselta ilmoituksen, kun yhtiön osakeluettelo on siirretty huoneistotietojärjestelmään. Osakeluettelon siirron jälkeen osakkeenomistaja voi hakea omistuksen sähköistä rekisteröintiä ja paperisen osakekirjan mitätöintiä Maanmittauslaitokselta.

Osakekirjan sähköistämisessä ei ole pitkän siirtymäajan vuoksi muutoin kiire. Sen jälkeen, kun taloyhtiö on siirtänyt osakeluettelonsa huoneistotietojärjestelmään, osakkailla on 10 vuotta aikaa hoitaa omistusoikeutensa rekisteröinti. Osakas ei voi sähköistää osakekirjaa ennen kuin taloyhtiö on siirtänyt osakeluettelon sähköiseen Huoneistotietojärjestelmään.

Kun osakekirja on lainan vakuutena pankissa

Mikäli paperinen osakekirja on pankilla pantattuna lainan vakuudeksi ja olet saanut ilmoituksen osakeluettelon sähköistämisestä, niin panttauksen voimassaolo ei edellytä osakekirjan sähköistämistä.

Kun osakekirja halutaan muuttaa sähköiseksi, veloittaa pankki siitä palkkion. Palkkio koostuu omistusoikeuden kirjaamisesta (400 euroa, jos sähköistys tehdään kesken laina-ajan tai 200 euroa, jos panttaus tehdään asuntokaupan yhteydessä), panttauksen kirjaamisesta (100 euroa), osakehuoneistotulosteesta (20 euroa) ja asiakirjakulusta (20 euroa). Tämän lisäksi veloitetaan Maanmittauslaitoksen perimä kulu heidän hinnastonsa mukaisesti.

Kun osakekirja on pankissa säilytyksessä, mutta ei lainan vakuutena

Ota yhteyttä asiakaspalveluun ja toimitamme osakekirjan sinulle postitse kuluitta.
Maanmittauslaitoksen ohjeet asian hoitamiseksi itsenäisesti

Jos asunnon myynti on ajankohtaista lähivuosina

Jos lähivuosina on tulossa eteen asunnon myyminen, asunto-osake tulee sähköistettäväksi siinä samalla kaupan yhteydessä, jolloin uuden omistajan on haettava omistuksensa rekisteröintiä. Jos ostaja ottaa asuntolainaa ja kaupan kohteena olevaa asuntoa käytetään vakuutena, ostajan pankki hoitaa silloin sähköistämisen.

Jos asunto-osakekirja on kotonasi

Jos osakekirja on sinulla kotona, voit hoitaa asian itsenäisesti Maanmittauslaitoksen ohjeistuksen mukaisesti.

Oliko tästä sisällöstä sinulle hyötyä?

Kiinnostuitko?
Tervetuloa Danske Bankiin.

Content is loading
Show more rows: All table rows are already visible for screen readers.
Show less rows: All table rows are already visible for screen readers.