Kuinka asuntonäytöillä toimitaan ja miten kaupat tehdään?

Asuntonäytöillä käyminen on tärkeä osa asunnon hankintaa, eikä paikalla käymisen mahdollisuutta kannata jättää käyttämättä. Mihin asuntonäytöillä kannattaa kiinnittää huomio ja mitä tulisi harkita ostopäätöstä tehdessä?

Hae lainaa Kokeile asuntolainalaskuria

Asuntonäytöllä kannattaa käydä itse

Asuntonäyttö on tärkeä osa asunnon myyntiä ja ostamista. Asuntonäyttö on sinun tilaisuutesi tutustua kohteeseen paikan päällä ja varmistaa asunnon kunto itse.

– Käytä hyödyksi se, että menet paikan päälle tutustumaan kohteeseen. Vaikka markkinat käyvät kuumana, on hyvä olla sen verran aikaa, että käy itse paikan päällä, vinkkaa Kiinteistömaailman yrittäjä ja kiinteistövälittäjä LKV Jenny Karttunen.

Käytä siis ennakkotarkastusmahdollisuus hyväksi. Jos et käy kohteessa paikan päällä, on reklamaatio-oikeutesi huomattavasti heikompi. Asioista, jotka olisi pitänyt huomata esittelyssä käydessä, ei voi reklamoida jälkikäteen.

– Esimerkiksi, kun puhutaan käytetyistä asunnoista, normaalia kulumisen jälkeä näkyy tietenkin. Ei voi olettaa, että asunnot ovat virheettömiä ja täydellisiä, Karttunen huomauttaa.

Mihin asuntonäytössä kannattaa kiinnittää huomiota?

Asuntonäytössä ei tarvitse toimia millään erityisellä tavalla. Normaalin silmäilyn tulisi riittää asunnon kunnon tarkastamiseen.

– Ostajan ei tarvitse tarkastaa asuntoa jokaisen maton alta. Myöskään kauppaan kuuluvien laitteiden toimivuutta ei tarvitse tarkastaa, vaan niiden tulee olla toimivia.

Lisäksi kannattaa varmistaa, onko asunnolle tehty kuntotarkastusta. Kuntotarkastus toteutetaan pintapuolisilla menetelmillä rakenteita rikkomatta ja siitä selviävät kodin oleellisimmat vauriot, riskit ja puutteet sekä ehdotukset niiden korjaamiseksi.

– Mahdollisista kuntotarkastuksista on tietoa esitteessä, mutta myös välittäjältä voi kysyä asiasta erikseen, Karttunen sanoo.

Miten valmistautua tarjousneuvotteluihin?

Ryhtyessäsi tarjousneuvotteluihin, olisi sinulla hyvä olla jo yhteys asunnon ostamisaikeista pankin kanssa, minkä myötä olet pankin opastamana miettinyt sopivaa lainamäärää ja budjettia asunnon ostamiseen. Käytännössä pankki on katsonut sinulle alustavan lainalaskelman sen perusteella, millaista asuntoa olet etsimässä.

– Rahoitusasiat kannattaa käydä pankissa läpi, sillä olet tarjousneuvotteluissa paljon vahvemmilla, kun olet käynyt keskustelun realistisesta budjetista. Tärkeää on, että kaikki kulut lasketaan, eikä vain asunnon hinta. Tulee miettiä, mitä muita kuluja asunnosta kertyy. Mikä on hoitovastikkeen määrä tai onko isoja remontteja tulossa? Pankki ottaa nämä asiat huomioon asuntolainaa miettiessä.

Asunnosta kannattaa myös tarjota sitä hintaa, jonka siitä on valmis maksamaan.

Kuinka asuntokaupat sitten tehdään?

Kun ostotarjous on hyväksytty, edessä on kaupanteko, jossa asuntokauppa vahvistetaan. Usein kiinteistönvälittäjä hoitaa kaupantekoon liittyviä käytännön asioita ja järjestää kaupanteon siten, että niin ostaja, myyjä, pankkivirkailijat kuin kauppaa järjestävä kiinteistönvälittäjä ovat paikalla pankissa, jossa asuntokauppa tehdään. Helpoin, nopein ja vaivattomin tapa asuntokaupan lukkoon lyömisessä on DIAS-asuntokauppa.

DIAS on digitaalinen asuntokauppa, jonka kautta voidaan käydä asuntokauppaa paperisilla asunto-osakkeilla ja kiinteistöillä. DIAS mahdollistaa asuntokaupan tekemisen nopeammin ja jopa turvallisemmin kuin perinteinen paperinen kaupanteko, sillä DIAS-asuntokaupoissa kaupan osapuolet tunnistautuvat pankkitunnuksillaan.

– DIAS-kauppa on turvallista, vaivatonta ja nopeaa. DIAS-kaupan avulla pystytään lyhentämään huomattavasti aikaa, joka menee kaupankäyntiin, kun kaupanteon eri osapuolten ei tarvitse löytää kaikille sopivaa yhteistä kaupantekohetkeä pankkikonttoriin, Karttunen kertoo.

Kaupanteko DIASin kautta on vaivatonta, koska tällöin ei vaadita fyysistä kokoontumista samaan paikkaan.

– Kauppakirjan voi allekirjoittaa vaikka laiturin nokasta.

Lue lisää Digitaalisesta asuntokaupasta DIASista

Lue myös


Kiinnostuitko?
Tervetuloa Danske Bankiin.

Content is loading
Show more rows: All table rows are already visible for screen readers.
Show less rows: All table rows are already visible for screen readers.