Miten voin säästää, kun lyhennän asuntolainaa?

Kun etsit mieleistäsi kotia, samalla kannattaa myös arvioida, mikä on sopiva määrä lainaa, jotta rahaa jää myös elämiseen – ja säästämiseen.

Hae lainaa Kokeile asuntolainalaskuria

Mikä on sopiva määrä lainaa?

Lainan määrää ja lainanlyhennyksien suuruutta pohtiessa sinun kannatta huomioida myös muut elämisen kulut. Lainan suuruuden kannalta on tärkeää ottaa huomioon myös muut asumiskulut, joita asunnosta tulee, kuten yhtiövastike ja tulevat remontit.

– Jos on tulossa suurempia remontteja tai omakotitalon kuntokartoituksessa ilmenee korjaustarpeita, se pitää huomioida lainamäärässä, jotta sinulla jää maksuvaraa ja puskuria tulevia menoja varten, asiakkuusjohtajamme Aino Lallukka muistuttaa.

Lainanlyhennykset kannattaa suunnitella niin, että elämiseen jää rahaa ja lainan lyhentämisen ohella pystyisi hieman säästämäänkin.

– Kannattaa mieluummin ottaa vaikka vähän pidempi laina-aika kuin suunnitella maksu niin, että käyttäisi kaiken ylimääräisen lainan lyhentämiseen, Lallukka neuvoo.

Miten voin säästää lainan ohella?

Kun etsit mieleistäsi kotia, samalla sinun kannattaa myös arvioida, millainen asuntolaina vastaa parhaiten tarpeitasi. Joustaako laina elämäntilanteiden muuttuessa? Suojaako se korkojen nousulta? Lainavalitsinlaskurilla voit hahmotella sitä, miten paljon maksaisit lainaa kuukaudessa ja kuinka paljon sen ohella voisit samalla säästää. Rahaa on hyvä olla niin omien unelmien toteuttamista varten kuin yllättäviä tilanteita ajatellen.

– Lainaa kannattaa ajatella niin, että lyhennyksen ohessa laittaa aina jotain säästöön. Tärkeintä on, että et missään nimessä lopeta säästämistä, kun olet ottanut asuntolainan.

Asunnon omistajana pitää varautua yllättäviinkin kuluihin.

– Pääomaa pitää olla, koska asunnon omistajana olet vastuussa omistusasunnosta ja yllättävät kulut pitää hoitaa itse, Lallukka muistuttaa.

Eräs hyvä nyrkkisääntö säästämisessä on se, että tilille pyrkisi säästämään aina yhden tai kahden kuukauden palkan. Kun muutaman kuukauden menot ovat tilillä, yllätyksiin ja tuleviin hankintoihin on helpompi varautua.

Lue myös


Kiinnostuitko?
Tervetuloa Danske Bankiin.

Content is loading
Show more rows: All table rows are already visible for screen readers.
Show less rows: All table rows are already visible for screen readers.